Prieš Bundeslygos pirmenybių startą - penki klausimai (apžvalga)

Šiandien 21:30 rungtynėmis tarp „Bayern“ ir „Hamburger“ prasidės 53-asis Bundeslygos sezonas. Pateikiame penkis įdomiausius klausimus, į kuriuos atsakys ateinančio sezono kovos.

1. Ar kas nors sugebės mesti iššūkį „Bayern“ ekipai?

Praėjęs sezonas Bundeslygoje ir vėl buvo be intrigos kovoje dėl čempionų titulo. „Bayern“ ekipa užsitikrino nugalėtojų titulą jau 30-tajame ture. Sunku tikėtis, kad kažkas pasikeis ir po šios vasaros. Daug ką pasako ir faktas, kad šį tarpsezonį, sudėjus parduotų ir nupirktų žaidėjų kainas, „Bayern“ išleido 44 milijonais eurų daugiau nei uždirbo.

Tai yra daugiau nei kitos trys daugiausiai pinigų Bundeslygoje išleidusios ekipos – „Schalke“, „Borussia Monchengladbach“ ir „Wolfsburg“, skyrė savo pirkiniams kartu sudėjus. Verta paminėti ir tai, kad neskaičiuojant „Bayern“ rezultatų, kitos Bundeslygos ekipos bendrai iš vasaros transferų uždirbo 2,1 milijono eurų.

2. Kaip šį sezoną atrodys Dortmundo „Borussia“?

Šią vasarą, po septynerių metų „Borussia“ klube, iš komandos pasitraukė Jurgenas Kloppas. Ilgametis ekipos strategas iš ekipos nusprendė išvykti po itin nesėkmingo sezono starto, kai klubas rikiavosi turnyrinės lentelės apačioje. Nors Bundeslygos pirmenybių pabaiga Dortmundo ekipai susiklostė palankiau ir jie liko septinti, treneris savo sprendimo nekeitė, tad sezoną klubas pasitiks su nauju strategu.

Naujuoju komandos treneriu tapo Thomasas Tuchelis, kuriam tai bus rimčiausias išbandymas palyginus neilgoje karjeroje. Kaip šis jaunas strategas pakeis komandos braižą ir kokius rezultatus tai atneš, bus vienas iš įdomiausių dalykų šiame sezone.

3. Ar rezultatyviausio Bundeslygos žaidėjo titulas atiteks garsiam žaidėjui?

Praėjusį sezoną rezultatyviausiu žaidėju Bundeslygoje tapo 19 įvarčių pelnęs Alexanderis Meieris. 32-ejų metų vokietis niekada nebuvo laikomas žvaigžde ir per savo karjerą nėra sulaukęs nacionalinės ekipos trenerių dėmesio. Tačiau pernai šis „Eintracht“ žaidėjas sugebėjo nukonkuruoti tokias pasaulinio lygio žvaigždes kaip Arjenas Robbenas ar Robertas Lewandowskis. Ar pavyks šiemet kitam futbolo pasauliui nežinomam žaidėjui pakartoti Maierio pasiekimą, ar šiemet šis titulas grįš pas ryškiausius Bundeslygos futbolininkus, paaiškės jau ateinančio sezono metu.

4. Ar „Hamburger“ klubas sugebės išlikti vieninteliu klubu niekada nepalikusiu Bundeslygos?

Šiemet „Hamburger“ klubas pradės savo 53-ajį sezoną Bundeslygoje. Ekipa yra vienintelė, kuri rungtyniavo nuo pirmo iki dabartinio sezono šiose pirmenybėse. Tačiau pernai atrodė, kad šis pasiekimas tuoj bus sulaužytas. „Hamburger“ klubas likus penkiems turams iki čempionato pabaigos užėmė paskutiniąją vietą, tačiau per likusius turus sugebėjo iškovoti 10 taškų, tarp kurių ir pergalės prieš tokius klubus kaip „Augsburg“ ir „Schalke“, ir taip užimti 16-tą vietą, kurioje likusi komanda žaidžia pereinamąsias rungtynes su trečią vietą antrojoje Bundeslygoje užėmusiu klubu. Antro mačo pabaigoje pasibaigus pagrindiniam rungtynių laikui „Hamburger“ atsilikinėjo nuo varžovų bendru rezultatu 1-2, tačiau per teisėjo pridėtą laiką sugebėjo išlyginti rezultatą, o per pratęsimą ir išplėšti pergalę, kuri padėjo ekipai išlikti aukščiausioje Vokietijos lygoje.

Prieš šį sezoną „Hamburger“ ekipa stengėsi sustiprėti ir išvengti tokios dramos, kokią jie patyrė praėjusio sezono pabaigoje. Komandos aistruoliai tikisi, kad šiemet jiems pavyks nutolti nuo pavojingos zonos ir istorijos sulaužymo.

5. Kada Bundeslygoje sulauksime kito Lietuvos atstovo?

Praėjusį sezoną su „Hannover 96“ klubu sutartį pasirašęs Marius Stankevičius nutraukė keturiolikos metų laikotarpį be lietuvių Bundeslygoje ir tapo trečiuoju mūsų šalies atstovu, kuris žaidė šioje lygoje. Tačiau vasarą Mariaus kontraktas baigėsi ir nebuvo pratęstas, tad šiuos metus vėl pradėsime be lietuvių Vokietijos aukščiausioje lygoje.

Šiuo metu arčiausiai Bundeslygos iš mūsų šalies atstovų yra „Vfl Bochum“ priklausantis Arvydas Novikovas. Mūsų rinktinės lyderio ekipa žaidžia antroje pagal pajėgumą Vokietijos lygoje ir po dviejų turų užimą antrąją vietą šiose pirmenybėse. Tiesa, po traumos atsigaunantis Novikovas šiais metais dar nebuvo patekęs į savo ekipos rungtynėms registruojamą aštuonioliktuką.