R. Šveikauskas: apie treniruotes su pasaulio čempionu ir svarbius karjeroje metus

2018 metais dar labiau subrendęs ir geriausiojo Lietuvos jaunojo futbolininko kategorijoje nominuotas jaunimo (U-21) rinktinės gynėjas Ričardas Šveikauskas tikisi, jog kitas jo žingsnis bus Lietuvos vyrų rinktinė.

Klaipėdoje užaugęs gynėjas praėjusiais metais atkreipė į save dėmesį. Tarp jaunųjų futbolininkų „Palangos“ klubo marškinėlius vilkėjęs žaidėjas buvo antras pagal sužaistas minutes (2213) Lietuvos A lygoje. Taip jis savo komandai uždirbo piniginį prizą atsižvelgiant į pradėtos vykdyti „Lietuvos jaunimo integracijos į profesionalų vyrų futbolą“ programos kriterijus.

27 rungtynės A lygoje ir tris mačus LFF taurėje sužaidęs R. Šveikauskas taip pat tapo tvirtu Lietuvos U-21 rinktinės startinės sudėties nariu. Jis padėjo Carito Falcho vadovaujamai komandai iškovoti Baltijos taurės titulą po aštuonerių metų pertraukos, o iš viso praėjusiais metais sužaidė už rinktinę aštuonis mačus.

Lff.lt svetainei R. Šveikauskas papasakojo apie savo karjeros sintezę ir susitikimą „Lille“ klube su būsimuoju pasaulio čempionu bei aptarė brandžiausius karjeros metus.

„Galima sakyti, tėtis atliko pirmąjį žingsnį ir atvedė mane į futbolą. Tik pradėjęs lankyti futbolo treniruotes, iš karto jį pamilau. Patekau pas nuostabų trenerį Praną Ivaškevičių, kuris suteikė puikius futbolo pradmenis ir taip prasidėjo mano kelias šioje sporto šakoje“, – teigė R. Šveikauskas, kuris pripažino, jog vaikystėje labiausiai jam imponavo ir motyvavo siekti futbolininko karjeros Zinedine‘o Zidane‘o žaidimas.

Tvirtai sudėtas ir aukštas futbolininkas tvirtino, jog ilgai gynėjo pozicija jam nebuvo natūrali, tačiau persikėlus žaisti į didesnes aikštes, jis pasislinko į aikštės vidurį ir tapo centro saugu: „Treneris paaiškino, jog turiu gerą aikštės matymą ir pabrėžė mano stiprybę „laužyti“ varžovus savo perdavimais ir tolimais smūgiais. Vėliau, sulaukęs 15 metų, išvykau į Panevėžio futbolo akademiją ir buvau pastumtas dar atgal – į atraminio saugo poziciją“.

„Būtent tais metais išvykome į Kazachstaną, kur žaidėme prezidento taurės turnyre. Jame traumą gavo mūsų komandos centro gynėjas, o daugiau jo pozicijoje žaidėjų nebuvo, tad teko žengti į jo vietą. Pasirodo, rungtyniauti sekėsi puikiai ir gavau geriausio turnyro gynėjo apdovanojimą. Po to likau žaisti šioje pozicijoje ir pats jaučiausi puikiai“, - pasako R. Šveikauskas.

Po vienerių metų Panevėžyje, R. Šveikauskas sugrįžo į uostamiestį ir prisijungė prie „Atlanto“ klubo. Būdamas vos 17-os metų jis užsitarnavo Konstantino Sarsanijos pasitikėjimą, 2015 metais debiutavo A lygoje ir jau pirmąjį sezoną susikrovė lagaminus ragauti legionieriaus duonos vienoje geriausių Prancūzijos futbolo akademijų „Lille“.

„2015 metų pradžioje žengiau pirmus rimtus žingsnius vyrų futbole, treneris Sarsanija manimi pasitikėjo ir suteikė šansą. Sužaidžiau ne per daugiausiai rungtynių, bet debiutavau ir Europos lygos rungtynėse bei, manau, galbūt tai atkreipė „Lille“ dėmesį. Išvykau į peržiūrą ir jie panoro, kad persikelčiau į jų klubą“, - kalbėjo žaidėjas.

R. Šveikauskas buvo sužavėtas puikiomis sąlygomis Prancūzijos klube ir dar negalėjo įsivaizduoti, jog ten sutiks būsimąjį 2018 m. pasaulio futbolo čempionato nugalėtoją: „Viskas čia sukosi apie futbolą ir klubo žaidėjus, labai gaila, kad viskas nepavyko taip, kaip norėjau, bet man tai buvo labai puiki pamoka, pamačiau aukščiausio lygio Europinio lygio žaidėjus, su jais kartu rungtyniavau. Teko treniruotis su gynėju Benjaminu Pavardu, kuris praėjusiais metais tapo pasaulio čempionu. Tuo metu jis neišsiskirdavo, treniruodavosi su dublerių komanda ir viską atlikdavo paprastai“.

U-21 rinktinės gynybos ramstis tikino, jog prancūziško futbolo paslaptys buvo naudingos: „Tai yra fizinis, techniškas futbolas – jeigu sugalvosi panikuodamas ar be aiškios minties išmušti kamuolį į priekį, tu už tai gausi daugiau kritikos, nei už tai, jog bandei atlikti rizikingą perdavimą ir suklydai“.

Gynėjas grįžo į „Atlantą“ 2017 metų pradžioje, bet vėliau buvo išnuomotas „Palangos“ komandai. Jai jis padėjo iškovoti Pirmos lygos nugalėtojų titulą. Valdo Trakio treniruojamoje ekipoje R. Šveikauskas buvo vienas svarbiausių gynybos ramsčių ir, jo teigimu, tai nutiesė kelią į reguliarų žaidimą 2018 metais. Praėjusį sezoną jis padėjo komandai išlaikyti vietą A lygoje, kai pereinamose rungtynėse palangiškiai nugalėjo „Dainavą“.

„Manau, pirmajame sezone pavyko treneriui įrodyti savo galimybes, o praėjęs sezonas buvo labai sunkus. Nors mūsų komanda nebuvo stipriausia „ant popieriaus“, bet savo kovingumu ir atsidavimu stengėmės tai kompensuoti. Įgyvendinome savo tikslą išlikti A lygoje, bet tai nėra rezultatas, kuriuo norėtųsi girtis. Pačiam tai buvo naudingi metai – komandoje turėjau svarbesnę rolę, tobulėjau, turėjau daug žaidybinio laiko aikštėje. Pradėjau labiau pastebėti tiek savo, tiek kitų klaidas, tad, manau, tai išėjo į naudą“, - teigė R. Šveikauskas.

Visose Lietuvos jaunimo rinktinių amžiaus grupėse žaidęs klaipėdietis 2018 metais nuolat žaidė Lietuvos U-21 rinktinės startinėje sudėtyje ir su Rimvydu Sadausku sudarė tvirtą centro gynėjų tandemą, kuris leido komandai iškovoti Baltijos taurę Gargžduose. Tiesa, rezultatai Europos čempionato atrankoje nebuvo patys maloniausi.

„Laimėti Baltijos taurę buvo principo reikalas – norėjome įrodyti, kad esame geriausi Baltijoje. Rungtynėse su latviais žaidėme akiai patrauklų futbolą, kontroliavome mačo eigą ir mūsų sunkus darbas atsipirko. Rinktinėje turėjome gerą taktinį pasirengimą, bet Europos čempionato atrankoje mums dažnai nepavyko surinkti viso komandos branduolio, kartais pritrūkdavo sėkmės. Tuo tarpu paskutinėse rungtynėse spalį mes surinkome pajėgiausius žaidėjus ir pasiekėme gerus rezultatus “, - dėstė jaunasis futbolininkas.

Anot R. Šveikausko, U-21 rinktinėje jis nemažai pasisėmė iš patyrusių trenerių: „Džiaugiuosi, kad teko žaisti U-21 rinktinėje. Darbas su vyriausiuoju treneriu Caritu Falchu įdiegė didesnį pasitikėjimą savimi, o iš kito trenerio ir buvusio nacionalinės rinktinės gynėjo Andriaus Skerlos taip pat įgavau vertingos patirties“.

Gynėjas neneigė, jog  norėtų pasiekti kitą lygį ir žaisti nacionalinėje rinktinėje, tačiau dėl to jis pasiruošęs toliau sunkiai dirbti: „Ne man spręsti, ar esu vertas pakvietimo į nacionalinę rinktinę, tačiau tai yra kiekvieno futbolininko svajonė ir žingsnis, kurį noriu žengti ateityje“.

Nuo metų pradžios R. Šveikauskas  dalyvauja „Trakų“ klubo peržiūroje  ir rengiasi naujam sezonui.