Ramygalos pergalė „Gole“ - iš 14 bandymo

Po 14 metų dalyvavimo – pirmasis laimėjimas. Moksleivių futbolo žaidynių „Golas“ U-13 (iki 13 metų) varžybose nugalėtojais tapo Ramygalos gimnazijos jaunieji futbolininkai.

Šių metų „Golo“ sezone U-13 amžiaus grupėje dalyvavo 122 komandos. Į didįjį finalą pateko 10 apskričių nugalėtojų – Ramygalos, Simno, Telšių, Vilkaviškio, Klaipėdos, Tauragės, Šiaulių, Utenos, Jiezno ir Grigiškių komandos, kurios burtų keliu buvo suskirstytos į dvi grupes.

Kaune Nacionalinės futbolo akademijos aikštyne vykusiuose finaluose jaunieji futbolininkai narsiai varžėsi nepaisydami kaitros. A grupėje abi pergalės iškovojo Ramygalos, B grupėje – Šiaulių Rėkyvos gimnazija. Kiti du pusfinalio dalyviai paaiškėjo po papildomų faktorių: Simno komanda dėl geresnio įvarčių santykių aplenkė Telšių V. Borisevičiaus gimnaziją, o Utenos Vyturių progimnazija – Tauragės M. Mažvydo progimnaziją dėl geresnio tarpusavio rezultato.

Pusfinalyje Rėkyvos moksleiviai įrodė pranašumą prieš Simną 2:0, o Ramygalos ir Utenos komandų akistatoje (1:1) prireikė baudinių, kuriuose tiksliau smūgiavo Panevėžio rajono atstovai.

Rungtynėse dėl trečiosios vietos simniečiai užtikrintai 4:1 įveikė uteniškius.

Finale Ramygalos komanda įmušė pirmoji, vėliau dukart pasižymėjo Rėkyvos komanda, bet paskutinę minutę smūgiu iš toli išplėšė lygiąsias bei teisę mušti baudinius. Juose geriau sekėsi ramygaliečiams. Komandos kapitonas Vakaris Kučys superfinalo varžybose ne tik mušė vartus, bet ir juos saugojo.

„Labai patiko dalyvauti. Pabaigoje buvo daug intrigos, atsilkinėjome 1:2, bet kažkaip laimėjome. Buvo sunku, bet iki pergalės įveikėme visus varžovus. Laimėjome su visos komandos pagalba, sutelkėme visas jėgas, buvome labai išsekę. Kovojome iki galo, nepasidavėme“, - po pergalės mintimis dalinosi Vakaris.

Ramygalos gimnazijos mokytojas Egidijus Marozas sakė „Gole“ dalyvaujantis nuo pat pradžios, jau 14-ąją sezoną ir nugalėti pavyko pirmą kartą. „Trečią kartą su komanda patekome į Golo superfinalus, bet taip toli nebuvome nuėję. Komandinių sporto šakų turnyre laimėjome pirmą kartą. Prieš kelis metus buvome su mergaitėmis užėmė trečią vietą, - kalbėjo E. Marozas. - Šios varžybos išmokė kantrybės, laukti iki pat paskutinio švilpuko, kovoti. Kai mūsų kapitonas bėgti nebegalėjo, sakau – stok į vartus. Pastovėjo vartuose, bet reikėjo įvarčio - sako „einu žaisti, einu lyginti“. Komandą įkvėpė kapitono pavyzdys.“

Jis džiaugėsi, jog futbolo varžybos Ramygaloje pritraukia labai daug vaikų: „Vien mūsų mokykla šiam turnyrui delegavo 6 komandas trijose amžiaus grupėse. Iš viso į LFF rengiamas futbolo varžybas delegavome net 16 komandų. „Golas“ svarbus tuo, kad pritraukiame vaikus į stadioną nuo gatvių, nuo kompiuterių, duodame jiems kamuolį, pamokome, subūriame į vieną šeimą. Pradžioje atvažiavome buvome išsibarstę, o finale tapome kaip šeima. Šios varžybos patinka ir tuo, kad galime suburti žaisti kartu ir mergaites, ir berniukus.“

Rėkyvos gimnazijos mokytoja Jurgita Mačikunytė teigė, kad jos auklėtiniai labai laukė žaidynių. „Golas – smagus masinis renginys, kuris sutraukia futbolą mylinčius vaikus. Vaikams patinka žaisti, o kai pasiekiamos pergalės – dar smagiau. Kai žaidynėse pernai įvyko pertrauka, vaikai labai laukė ir vis klausinėdavo, kada prasidės, kada galėsime žaisti su kitomis mokyklomis? Kai pasakiau, kad žaidynės vėl vyks – labai nudžiugo“, - pasakojo tarptautinę futbolo teisėjos kategoriją turinti pedagogė.

Jos teigimu, vien patekimas į didįjį finalą viršijo lūkesčius: „Mūsų mokykla maža, mokinių nedaug. Apie superfinalą net slapčiausiose mintyse nedrįsau svajoti. Tačiau pergalė po pergalės ėjome pirmyn. Miesto varžybose nugalėjome lengvai, o apskrities varžybose vaikai parodė kovingumą, norą laimėti ir svarbiausia – džiaugėsi žaidimu. Superfinale tikėjomės nebūti paskutiniais, bet apetitas kylo bevalgant, vaikai įgavo pasitikėjimą.“

Rėkyvos gimnazijos komandos narys Dovydas Pangonis nepaisant suklupimo ant paskutinio laiptelio teigė, kad dalyvauti buvo smagu: „Buvo linksma pažaisti su priešininkais iš kitų komandų, praleisti laisvalaikį. Labiausiai patiko sutikti naujų varžovų ir pakovoti dėl prizinių vietų. Futbole man patinka kad gali išeiti į lauką, gryname ore, sutikti naujų draugų. „Golas“ patinka dėl to, kad gali pasivaržyti su kitomis mokyklomis, pasižiūrėti, kuri stipresnė.“

Dar du „Golo“ didieji finalai numatomi birželio 13 (U-15) ir 18 (U-17) dienomis.