Sezono uždanga nusileido: ką pamatėme 24-ajame Lietuvos čempionate?

Lietuvos futbolo A lygos pirmenybės antrą sezoną iš eilės baigėsi čempionų titulą iškovojus Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkams. Šiemet sezono pabaiga nebuvo tokia nervinga nei praėjusiais metais – čempionas buvo aiškus kur kas anksčiau. Vis dėlto, buvo įvairių kitų intrigų, atkaklių kovų, gražių įvarčių ir, žinoma, skandalų, kurių Lietuvos čempionatas ir vėl neišvengė.

Dar nesibaigė. Gargždų „Bangai“ neatvykus į paskutines sezono rungtynes Vilniuje su „Žalgiriu“ čempionatas iš esmės dar nesibaigė. Nors nėra reikalo abejoti, kad LFF Drausmės komitetas įskaitys „Žalgiriui“ techninę pergalę 3:0, tačiau tai bus padaryta tik posėdyje kitą savaitę. Iki jo sezonas oficialiai dar nėra baigtas.

Čempionas. Vilniaus „Žalgiris“ antrąjį savo titulą po komandos prisikėlimo iškovojo kur kas lengviau nei pirmąjį. Aukso medalius sostinės klubas užsitikrino jau 32-ajame ture, nors turbūt ne vienam jau kur kas anksčiau buvo aišku, kas šiemet stipriausias. Per visą sezoną „Žalgiris“ pralaimėjo tik du kartus – „Klaipėdos granitui“ ir Klaipėdos „Atlantui“. Taip pat 9 kartus sužaidė lygiosiomis ir laimėjo 24 rungtynes.

Daugiausia taškų iš čempionų pavogė „Klaipėdos granitas“, kartą laimėjęs ir kartą sužaidęs lygiosiomis.

Po du kartus „Žalgiris“ lygiosiomis sužaidė su „Trakais“, „Sūduva“ ir „Kruoja“. Niekas čempionų nesugebėjo įveikti nuo 1-ojo iki 16-ojo turo ir nuo 17-ojo iki 31-ojo turo. Pastaruoju laikotarpiu vilniečiai sugebėjo pasiekti 8 pergales iš eilės.

Siurprizai. Sezono pradžioje maloniai stebino Gargždų „Bangos“ komanda, nepraleidusi nė vieno įvarčio per pirmus šešis čempionato mačus. Tiesa, sezono pabaigoje „Banga“ jau galvojo ne apie pergales, o apie išlikimą. Uoga ant nesėkmių torto tapo mėgėjų lygos „Prelegentų“ klubui patirtas pralaimėjimas LFF taurėje. Nuo 25-ojo turo „Banga“ vos vienerias rungtynes sužaidė lygiosiomis ir patyrė 10 pralaimėjimų.

Puikiai sezoną pradėjo ir Edgaro Jankausko treniruojama „Trakų“ komanda, nepralaimėjusi pirmose dviejose dvikovose su „Žalgiriu“ (abu susitikimai baigėsi 1:1). Trakiškiai ilgą laiką tvirtai užėmė antrąją turnyro lentelės vietą, tačiau sezono pabaigoje patyrė kelias iš eilės nesėkmes, kas baigėsi trenerio atleidimu ir medalių praradimu.

Didžiausiu siurprizu šiemet tapo Pakruojo „Kruojos“ komanda, laimėjusi sidabrą. Tai geriausias nuo 2009 metų aukščiausioje lygoje žaidžiančio klubo pasiekimas. Po pralaimėjimo „Ekranui“ 2:3 19-ajame ture „Kruoja” per 17 rungtynių prarado tik 12 taškų (3 lyg., 2 pral.). Nors tik vienas „Kruojos“ žaidėjas patenka į rezultatyviausiųjų 10-uką, o vartininkas Martynas Matuzas nepraleido tik 7 rungtynėse, tačiau už vicečempionus mažiau įvarčių praleido tik „Žalgiris“. Pakruojo ekipa net dukart neleido „Žalgiriui“ įmušti (dvi nulinės lygiosios), nors patys čempionams taip pat neįspyrė (0:1 ir 0:2).

Bronza. Didžiausia iki paskutiniojo turo išsilaikiusi intriga – kas laimės bronzos medalius. Po Luko Baranusko įvarčio 86-ąją minutę mače su vicečempione „Kruoja“ trečiąją vietą užėmė „Atlantas“. Klaipėdiečiai viską turėjo savo rankose ir pasiekė medalius, o „Trakai“, nepaisant pergalės 1:0 prieš „Dainavą“, tenkinosi ketvirtąja vieta. Jiems reikėjo klaipėdiečių nesėkmės.

Nevykėliai. Alytaus „Dainavos“ futbolininkų peikti negalima, nevykėliais reikia vadinti komandos vadovus. Pusę sezono naujų žaidėjų dėl negrąžintų skolų negalėję registruoti dzūkai buvo visiška patrankų mėsa ir pralaimėjo pirmas 14 rungtynių iš eilės, pirmąjį įvartį įmušė tik 9-ajame ture. „Dainavai“ varžovai mušė ir po 5, ir po 9 įvarčius, o 19-ajame ture įsismaginęs „Atlantas“ sušaudė net 12. Pastarosiose rungtynėse gėdingas Alytaus klubo pasirodymas buvo vainikuotas, kai puolimo smaigalyje teko žaisti vartininkui Donatui Mikučioniui.

Nors vėliau klubas finansines bėdas lyg ir išsprendė, pasipildė daugiau nei 20 naujokų, tačiau pralaimėjimai niekur nedingo. Tiesa, jie jau buvo patiriami padoriais rezultatais, tačiau tai „Dainavos“ neišgelbėjo – per sezoną iškovoti vos 9 taškai, praleisti net 142 įvarčiai ir be konkurencijos užimta paskutinė vieta.

Sūpuoklės. Marijampolės „Sūduva“ nepasimokė iš praėjusio sezono klaidų ir šiemet sezoną vėl pradėjo blankiai. Antrajame ture „Žalgirio“ net 8:1 sutriuškinti suvalkiečiai per pirmas 16 rungtynių patyrė net 6 pralaimėjimus, 3 rungtynes sužaidė lygiosiomis. Vis dėlto, antroje sezono dalyje „Sūduva“ ir vėl atsigavo bei įsijungė į kovą dėl medalių. Vis dėlto, taip gerai kaip praėjusį sezoną finišuoti nepavyko

Snaiperis. Rezultatyviausiu lygos futbolininku šiemet tapo Kroatas Niko Tokičius iš „Šiaulių“. Dviem įvarčiais mažiau įmušęs žalgirietis Linas Pilibaitis paskutiniame ture negalėjo pamėginti pavogti titulo, nes „Banga“ neatvyko į rungtynes. „Šiauliai“ paskutinį mačą sužaidė be įvarčių, tačiau N.Tokičiaus jau niekas nebeaplenkė. Praėjusį sezoną taip pat Šiauliuose žaidęs kroatas įmušė vos 7 įvarčius.

Lažybos. Šį sezoną kaip niekad garsiai skambėjo sutartų rungtynių skandalai, nes Lietuvos futbolo federacijos Drausmės komitetas pagaliau ėmėsi su tuo kovoti ne vien žodžiais.

LFF oficialiai kreipėsi į klubus dėl  iš tarptautinių partnerių gaunamų signalų apie šalies čempionate padažnėjusius įtarimus dėl galimai manipuliuotų rungtynių rezultatų. Kreipimesi pažymėta, kad LFF visiškai netoleruoja ir netoleruos jokių bandymų manipuliuoti rungtynių rezultatais ir ragina klubus skirti ypatingą dėmesį šio klausimo prevencijai užtikrinti. Šį sezoną šie žodžiai virto darbais. Spalį LFF išleido naują drausmės kodekso redakciją, kurioje už nesąžiningą žaidimą numatytos griežtos sankcijos.

Labiausiai nukentėjo „Šiauliai“, „Klaipėdos granitas“ ir Panevėžio „Ekranas“ – visi klubai spalį gavo baudas po 5 tūkst. litų. Uostamiesčio klubo legionieriui Olegui Dmirtrijenkai buvo uždrausta bet kokia su futbolu susijusi veikla.

Mažesnes diskvalifikacijas gavo dar septyni futbolininkai: po dvi rungtynes turėjo praleisti Martynas Dūda, Elderis da Silva ir Paulius Daukša iš „Ekrano“ bei ErnestasVeliulis, Michailas Zizilevas ir Oleksandras Tarasenka iš „Klaipėdos granito“. Panevėžio ekipos narys Lukas Žukauskas priverstinai praleido vieną mačą.

Europa. Lietuvos komandų pasirodymas tarptautiniuose turnyruose šiemet toli gražu nedžiugino. Praėjusių metų čempionas „Žalgiris“ jau antrajame UEFA Čempionų lygos atrankos raunde susitiko su galingu Zagrebo „Dinamo“ ir pralaimėjo bendru rezultatu 0:4.

Europos lygos atrankos varžybose ties pirmuoju varžovu suklupo ir „Ekranas“ bei „Banga“. Panevėžio klubas bendru rezultatu 2:5 nusileido „Cruseiders“ ekipai iš Šiaurės Airijos, o Gargždų komanda neprilygo „Silgo Rovers“ iš Airijos – 0:4.

Lietuvišką mundurą bent šiek tiek išplovė „Atlantas“, pirmajame raunde bendru rezultatu 3:2 įveikęs „Differdange 03“ iš Liuksemburgo. Vis dėlto, kitame etape sutiktas Karagandos „Šachtior“ buvo neperkandamas – 0:3.

Rinktinė. Lietuvos rinktinėje šį sezoną bent vieneriose rungtynėse žaidė 13 A lygoje rungtyniaujančių futbolininkų. Daugiausia jų yra iš „Žalgirio“ – šeši. Mantas Kuklys rinktinėje žaidė 7 rungtynėse, Egidijus Vaitkūnas ir Ričardas Beniušis („Kruoja“) – penkeriose, žalgirietis Artūras Žulpa ir Karolis Chvedukas („Sūduva“) – ketveriose.

Rinktinės marškinėlius 2014 metais taip pat vilkėjo Vytautas Lukša („Trakai“, 3 rungt.), Georgas Freidgeimas („Žalgiris“, 3 rungt.), Donatas Kazlauskas („Atlantas“, 2 rungt.). Po kartą nacinalinėje ekipoje žaidė Ramūnas Radavičius, Linas Pilibaitis (abu – „Žalgiris“), Tautvydas Eliošius („Kruoja“), Andrius Bartkus („Atlantas“) ir Valdemaras Borovskis („Šiauliai“).

Paulius Cubera, 15min.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...