Simbolinis Europos čempionato geriausiųjų vienuoliktukas

Prancūzijoje vakar baigėsi svarbiausias Senojo žemyno futbolo turnyras – Europos čempionatas. „Stade de France“ stadione dėl čempionų titulo susikovė Portugalijos ir Prancūzijos rinktinės. Po dramatiškos ir įtemptos kovos stipriausiais Europoje tapo portugalai.

Šiame Europos čempionate rinktinių buvau daugiau nei bet kada – 24. Visą mėnesį futbolo gerbėjai galėjo sekti visų komandų ir jų futbolininkų pasirodymus. Lankomiausias šalies futbolo naujienų portalas EuroFootball.lt pristato geriausių turnyro žaidėjų vienuoliktuką.

Vartininkas

Hugo Llorisas – Prancūzijos rinktinės varų sargas, patikimai vartus saugojęs per visas septynerias čempionato rungtynes. Užtikrintas Londono „Tottenham“ vartininko žaidimas prancūzams atvėrė kelią į Europos čempionato finalą, kuriame taip pat keliuose epizoduose gelbėjo nuo įvarčių. Vis dėlto pratęsimo metu ir H. Llorisui teko traukti kamuolį iš savų vartų, bet jis šioje situacijoje buvo bejėgis.

Gynėjai

Pepe – Portugalijos rinktinės centro gynėjas, savo puikiu žaidimu padėjęs užkopti ant Europos čempionato viršūnės. Madrido „Real“ klubo veteranas buvo gynybos ramstis, kuriuo galėjo pasitikėti Fernando Santosas. Dėl diskvalifikacijos Pepe praleido pusfinalį, tačiau finale jo sunkus darbas neliko nepripažintas – gynėjas tapo geriausiu finalo žaidėju.

Jerome‘as Boatengas – Vokietijos rinktinės gynybos ramstis, padėjęs pasaulio čempionams tapti mažiausiai įvarčių pirmenybėse praleidusia komanda. Miuncheno „Bayern“ centro gynėjas prie vokiečių pergalių prisidėjo ne tik sėkmingu žaidimu prie savo vartų, bet ir puikiu įvarčiu į Slovakijos vartus.

Laurentas Koscielny – Prancūzijos rinktinės gynėjas, stabdęs ir griovęs ne vieną pavojingą varžovų ataką. Prancūzų gretose Londono „Arsenal“ žaidėjas buvo beveik nekeičiamas ir užsitarnavęs pasitikėjimą. Čempionato metu L. Koscielny centro gynėjų poroje teko žaisti ir su Adilu Rami, ir su Samueliu Umtiti, tačiau tai problemų patyrusiam žaidėjui nesukėlė.

Saugai

Toni Kroosas – Vokietijos rinktinės atakų organizatorius, sėkmingai pradėjęs ne vieną komandos ataką. Madrido „Real“ saugas šiame čempionate buvo tiksliausiai ir daugiausiai perdavimų atiduodantis žaidėjas. Po pusfinalio rungtynių saugas buvo kritikuojamas dėl pernelyg dažnai kontroliuojamo kamuolio, tačiau statistika nenuginčijama.

Renato Sanchesas – Portugalijos rinktinės futbolo talentas, sužaidęs šešerias rungtynes. Vos 18-os metų futbolininkas buvo vienas svarbiausių portugalų žaidėjų saugų linijoje. R. Sancheso įvartis ir pavojingi prasiveržimai neliko nepastebėti – būsimas Miuncheno „Bayner“ saugas tapo geriausiu jaunuoju čempionato futbolininku.

Aaronas Ramsey – Velso rinktinės saugų linijos lyderis, prisidėjęs prie istorinio nacionalinės komandos žygio. Londono „Arsenal“ žvaigždė šiose pirmenybėse pelnė vieną įvartį ir kartu su Edenu Hazardu atliko daugiausiai rezultatyvių perdavimų – 4. A. Ramsey indėlis kuriant Velso rinktinės atakas buvo milžiniškas ir būtent jo nebuvimas pusfinalyje stipriai prisidėjo prie prasto Velso žaidimo.

Dimitri Payet – Prancūzijos rinktinės krašto saugas, tapęs vienu ryškiausių čempionato žaidėjų. Tris įvarčius ir du rezultatyvius perdavimus pelnęs „West Ham“ klubo narys ypač žibėjo čempionato pradžioje. Tolimesniuose etapuose D. Payet buvo mažiau pastebimas, tačiau prancūzas tapo vienu iš tų žaidėjų, kurie savo žaidimu paliko didžiulį įspūdį.

Puolėjai

Garethas Bale‘as – Velso rinktinės lyderis, bene daugiausiai prisidėjęs prie sėkmingo komandos pasirodymo. Brangiausias pasaulio futbolininkais su trimis įvarčiais buvo vienas rezultatyviausių čempionato žaidėjų, o jo baudos smūgiai į Anglijos ir Slovakijos vartus privertė „išsižioti“ ne vieną futbolo gerbėją. G. Bale‘as buvo pastebimas kiekviename aikštės centimetre ir pelnytai yra vadinamas vienu geriausių šių pirmenybių žaidėjų.

Cristiano Ronaldo – Portugalijos rinktinės kapitonas ir lyderis, rodęs atsidavimą ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų. Čempionato pradžia portugalui buvo itin prasta, tačiau su kiekvienu žaidimu 2014 metų geriausio planetos futbolininko pasirodymai tik gerėjo. Finale, kuriame žaidė Portugalija, C. Ronaldo dėl traumos sužaidė vos 23 minutes. Vis dėlto Europos čempiono statistika kalbi pati už save – trys įvarčiai ir tiek pat rezultatyvių perdavimų.

Antoine‘as Griezmannas – Prancūzijos rinktinės puolėjas, užsitarnavęs palyginimų su Zinedine‘u Zidane‘u ir Micheliu Platini. Šeši įvarčiai ir du rezultatyvūs perdavimai – jokių papildomų komentarų. Neabejotinai A. Griezmannas šiame Europos čempionate buvo geriausias ir ryškiausias žaidėjas . Finale puolėjas toks ryškus kaip pusfinalyje nebuvo, tačiau net ir nepaisant prasto finalo, jis pelnytai gali vadintis geriausiu 2016 metų Europos čempionato futbolininku.

Treneris

Fernando Santosas – Portugalijos rinktinės pergalių kalvis, padovanojęs savo šaliai pirmą Europos čempionato titulą. Nėra jokių abejonių, kad prie portugalų triumfo šiose pirmenybėse labiausiai prisidėjo F. Santoso žaidimo filosofija. Niekada gynyboje nežibėjusi Portugalija žaidė disciplinuotą ir gerai organizuotą futbolą.

Simbolinis turnyro vienuoliktukas:

Hugo Lloris

Pepe – Jerome Boateng – Laurent Koscielny

Renato Sanches – Toni Kroos – Aaron Ramsey – Dimtri Payet

Gareth Bale – Antoine Griezmann – Cristiano Ronaldo

Aivaras Katutis

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...