Sporto psichologas D.Abrahamsas: "L.Suarezas turi išmokti tvardytis, bet tai labai sunku"

Luisas Suarezas sukėlė dar vieną skandalą, kai Pasaulio futbolo čempionato rungtynėse įkando italų gynėjui Giorgio Chiellini. Trečią kartą futbolo aikštėje tokį dalyką padariusį urugvajietį iškart prispaudė futbolo mėgėjų ir žiniasklaidos presas, reikalaujantis kuo griežčiau nubausti 27-erių puolėją.

Sporto psichologijos specialistas ir knygos „Soccer Brain“ autorius Danas Abrahamsas neskuba teisti futbolininko. Jo teigimu, daugelis iš mūsų turi mąstysenos ir elgesio problemų, o jos yra labai sunkiai ištaisomos.

„Aš iš tikrųjų žaviuosi juo. Jis yra vienas geriausių pasaulio futbolininkų, tačiau turi aiškią problemą. Tai išlenda netinkamoje vietoje netinkamu laiku ir reikia išmokti problemą valdyti, tačiau tai yra labai sunkus uždavinys“, – CNN sakė D.Abrahamsas.

Dar 2007 metais žaisdamas Amsterdamo „Ajax“ klube L.Suarezas įkando PSV žaidėjui ir gavo septynių mačų diskvalifikaciją. Pernai rungtynėse su Londono „Chelsea“ L.Suarezas tą patį padarė B.Ivanovičiui ir buvo nubaustas dešimties mačų bauda.

Futbolo bendruomenei yra žinomas ir L.Suarezo agresyvumas. Dar paauglystėje, būdamas vos 16-os, futbolininkas buvo išvytas iš aikštės, nes smogė galva teisėjui.

Po nesusitvardymo rungtynėse su Italija urugvajietis laukia FIFA sprendimo, kuris gali ne tik baigti puolėjo pasirodymą planetos pirmenybėse, bet ir ilgam išmesti L.Suarezo pavardę iš tarptautinio futbolo.

D.Abrahamso teigimu, tokių problemų turi ne vienas pasaulio žmogus, o būnant garsiu  su tuo tvarkytis nėra nė kiek lengviau. Anot jo, lengva sakyti, kad urugvajietis yra tiesiog išpaikintas turtingas ir garsus žmogus, kuriam kiti nesvarbūs.

„Tai yra instinktyvi žmogaus reakcija į nusivylimą. Mąstant racionaliai mums atrodo, kad jis turėtų su tuo lengvai susitvarkyti, tačiau žmogaus smegenys dirba ne taip. Tai problema, kuri sunkiai sprendžiama, tačiau reikia kažką daryti.

Tai, kad jis yra garsenybė, nereiškia nieko. Tai tolygu pasakymui, kad turtingas žmogus niekada negali jaustis prislėgtas arba garsus žmogus negali nesusitvardyti ir išlieti pykčio. Tai nesąmonė. Žinomumas visiškai nepadeda jūsų smegenims tvarkytis su stresu ir gyvenimo sunkumais“, – pažymėjo D.Abrahamsas.

Psichologas sutinka, kad futbolininkas turi būti nubaustas, tačiau mano žinąs būdą, kaip reikėtų padėti L.Suarezui. Anot jo, tai galima daryti kasdienėse treniruotėse jo atstovaujamame „Liverpool“ klube.

„Klubo darbuotojai su treneriu Brendanu Rodgersu priešakyje turi modeliuoti situacijas, kur L.Suarezas susiduria su nusivylimu ir stengtis padėti jam kitaip į jį reaguoti.

Pavyzdžiui, treneris liepia treniruotėse keliems žaidėjams prieš L.Suarezą žaisti kietai ir agresyviai. Kaskart L.Suarezui reaguojant agresyviai reikia padėti jam tą agresiją sutvardyti, reaguoti tinkamai. Kartojant tai treniruotėse, galima futbolininkui padėti“, – pagalbos būdą dėstė D.Abrahamsas.

15min.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...