"Stumbro" skandalas - ne pirmasis Lietuvos futbolo padangėje

„Stumbras“ – toli gražu ne pirmas klubas, atsisakęs žaisti A lygos rungtynes, bet pirmas, praradęs teisę žaisti Europos turnyre prieš pat burtus, rašo sportas.info

Kauno „Stumbro“ išsišokimas – atsisakymas žaisti A lygos rungtynes su „Palanga“ – kainavo klubui labai daug. Lietuvos futbolo federacija (LFF) pranešė atimanti iš klubo UEFA licenciją. O tai reiškia, kad „Stumbras“ negalės žaisti UEFA Europos lygos atrankos turnyre. Jį šiose varžybose pakeis „Kauno Žalgiris“.

Šeštadienį likus kelioms valandoms iki rungtynių Kaune, „Stumbras“ gavo klubo prezidento airio Richardo Walsho nurodymą nežaisti su „Palanga“. Socialinio tinklo „Facebook“ klubo paskyroje sprendimas buvo aiškinamas tuo, kad LFF nepalaiko Kauno klubo sunkiu jam momentu.
 
Sunkus „Stumbrui“ momentas – tai keli mėnesiai, per kuriuos jis įsiskolino ir stadionui, ir medicininos personalui, ir savo futbolininkams.
 
Tiesa, prieš rungtynes pasklido žinios, kad su NFA stadionu (kurį valdo LFF) susitarti pavyko. Be to, kauniečiai sugebėjo parduoti vieną savo lyderių Lucasą Villelą Latvijos „Ventspils“.
 
Todėl R .Walsho sprendimas buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus ir "Stumbro" futbolininkamas, ir situacijos stebėtojams.
 
Toks įvykis, kai klubas prieš pat UEFA turnyrų burtus (jie vyks antradienį) praranda teisę dalyvauti varžybose - Lietuvoje pirmas. Bet panašaus pobūčdžio skandalų mūsų šalies futbolo padangėje netrūko.
 
2009 metais antrąją vietą Lietuvos pirmenybėse ir teisę žaisti Europos lygos atrankoje iškovojo Vilniaus „Vėtra“. Tačiau dėl klubą persekiojusių finansinių problemų jam jau sezono pradžioje buvo atsisakyta UEFA licencijos ir ekipos vietą 2010 metų Europos turnyre užėmė Tauragės „Tauras“. „Vėtra“ išnyko 2010 liepą, kaip tik tuo metu, kai geriausi Lietuvos klubai varžėsi Europos turnyruose.
 
Atsisakymas žaisti rungtynes dažnokai reiškė pasitraukimą iš pirmenybių. Bene pirmas didelis su tuo susijęs skandalas nepriklausomybės laikais įvyko, kai 1995-ųjų rugpjūtį į Vilnių rungtis su „Žalgiriu“ neatvyko Mažeikių „Romar“ komanda. Klubas, neaiškinęs priežasčių, tądien tiesiog pasitraukė iš Lietuvos čempionato ir nustojo egzistuoti. „Romar“ 1993-1994 sezoną buvo tapęs Lietuvos čempionu, o 1994-1995 metais iškovojęs bronzos medalius.
 
Panašiausias skandalas į šiemetinį „Stumbro“ nutiko 2012 metais, kai Vilniaus „Reo“ komanda neišėjo žaisti A lygos namų rungtynių su Panevėžio „Ekranu“. Kaip ir „Stumbras“, „Reo“ tąkart irgi dėl savo bėdų kaltino LFF. Daugiau Vilniaus klubas nežaidė nė vienerių rungtynių ir išnyko net vieno sezono neišbuvęs A lygoje.
 
LFF atpirkimo ožiu bandė paversti ir dar viena išnykusi komanda – 2015 metais išnykusi Pakruojo „Kruoja“, tuo metu dar turėjusi Lietuvos vicečempionės titulą, bet Europos taurių rungtynes jau sužaidusi. Tiesa, pakruojiškiai iki savo pareiškimo apie pasitraukimą rungtynių praleidę nebuvo.
 
Tačiau neatvykimas į mačą ne visada reiškė klubo egzistavimo pabaigą. Bent du nemažus to meto skandalus neatvykimais į rungtynes svečiuose savo laiku sukėlė Vilniaus „Žalgiris“.

2002 metais Vilniaus klubas neatvyko į Lietuvos pirmenybių rungtynes su „Kaunu“. Oficiali priežastis – sugedo autobusas, reali – futbolininkų streikas dėl neišmokamų atlyginimų. „Žalgirio“ palyda – „Pietų IV“ apie „sugesiantį autobusą“ iš vieno klubo drabuotojo tądien sužinojo jau pakeliui. Fanams teko išlipti iš traukinio Lentvaryje ir keliauti namo.

Klubo vadovybei streiką numalšinus, "Žalgiris" tęsė pirmenybes.
 
2008 metais „Žalgiris“ savo problemų jau  neslėpė. Tada klubo savininkas Vadimas Kastujevas buvo Rusijos teisėsaugos areštuotas Maskvoje, o futbolininkai tiesiai šviesiai atsisakė vykti į rungtynes su „Atlantu“ Klaipėdoje.
 
Užbaigti sezoną futbolininkus tuomet įkalbėjo fanai, o 2009 metais klubą, praradusį profesionalaus statusą ir atsidurusį pirmojoje lygoje, išlaikė būtent gerbėjai.
 
Pastarąjį kartą prieš šiemetinį „Stumbro“ išsišokimąį komandos neatvykimas į rungtynes A lygoje užfiksuotas 2014 metais. Rimtų finansinių problemų tuomet turėjusi Gargždų „Banga“ nevyko žaisti paskutinių sezono rungtynių su "Žalgiriu" į Vilnių. Gargždiškiai neatvykimą aiškino tuo, kad nesurenka pakankamai žaidėjų, o Vilniaus klubas ta proga suorganizavo renginį savo fanams ir pasidaliję į kelias bendras komandas futbolininkai ir jų aistruoliai sužaidė turnyrą.
 
„Banga“ po to sezono iškrito į pirmąją lygą ir žaidžia joje iki šiol.
 
2007 metais „Vilniaus“ futbolo klubas atsisakė vykti į A lygos mačą su "Šiauliais",kadangi tuo metu žaidė draugiškas rungtynes užsienyje.
 
Klubas po nesužaistų A lygos rungtynių neiširo bet tai buvo jo kritimo pradžia. Išbarstęs daugumą legionierių iš Brazilijos, jis smuko turnyro lentelėje ir sezoną baigė 7-as. 2008-aisiais metais "Vilnius" negavo A lygos licencijos ir vieną sezoną praleidęs pirmojoje lygoje dingo iš Lietuvos futbolo žemėlapio.
 
Pirmadienį "Stumbro" futbolininkai buvo susirinkę į treniruotę. Kaip susiklostys šio klubo likimas, sužinosime neilgai trukus.

I.Butautas, sportas.info

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...