Trys nesąžiningu žaidimu įtariami žaidėjai šį sezoną A lygoje greičiausiai nežais

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vykdomasis komitetas praėjusią savaitę atsisakė šalies A lygos pirmenybių vicečempionei Pakruojo „Kruojai“ leisti registruoti tris naujokus – Rytį Pilotą, Tomą Salamanavičių ir Dominyką Galkevičių. Futbolininkai įtariami nesąžiningu žaidimu – tokia informacija LFF pasiekė iš užsienio, tad teko imtis griežtų priemonių.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad tai iš LFF partnerių užsienyje gauta informacija apie esančius įtarimus“, – 15min.lt trumpai įtarimus žaidėjams komentavo LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas.

Tai yra bausmė ne „Kruojos“ ekipai, o patiems futbolininkams, kurie šį sezoną Lietuvos čempionate neturėtų žaisti.

„Kiekvienas prašymas būtų svarstomas atskirai. Tačiau iš principo, šiuo metu nė vienas klubas negali registruoti minėtų žaidėjų. Situacija galėtų pasikeisti, jei būtų papildomos informacijos, tačiau 2015 metų sezone jie negali būti registruojami“, – 15min.lt teigė E.Eimontas.

„Kruoja“ nesutinka su tokiu LFF sprendimu ir pateikė apeliaciją, kuri bus nagrinėjama artimiausiame vykdomojo komiteto susirinkime. Remiantis E.Eimonto atsakymu galime spėti, kad sprendimas nebus pakeistas, nebent „Kruoja“ sugebės rasti būdą, kaip „išteisinti“ žaidėjus.

Prieš šį sezoną A lyga dar labiau sustiprino nelegalių susitarimų sporte prevenciją, bendradarbiavimą šioje srityje su FIFA, UEFA, Interpolu ir kitomis organizacijomis.

„Šių žaidėjų atžvilgiu sprendimas jų neregistruoti yra griežta priemonė, tačiau reikalinga nesąžiningo žaidimo prevencijai. Sprendimas galėjo pasirodyti naujas ir netikėtas dėl to, kad atsirado naujų įrankių, kurių anksčiau neturėjome.

Apskritai tai yra įspėjimas kiekvienam profesionaliam futbolininkui, jog bet koks galimas tiesioginis ar netiesioginis dalyvavimas manipuliuojant rezultatais gali turėti skaudžias pasekmes. Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) nesąžiningam žaidimui pritaiko nulinės tolerancijos principą“, – teigė E.Eimontas.

„Tai buvo netikėta tiek man pačiam, tiek klubui, tiek mane pažįstantiems žmonėms. Žinau, kad klubas parašė apeliaciją, dabar belieka laukti žinių“, – kiek anksčiau 15min.lt sakė 22 metų R.Pilotas, praėjusį sezoną žaidęs „Klaipėdos granite“.

Praėjusį sezoną šiame Klaipėdos klube žaidė ir D.Gelkevičius. „Klaipėdos granitas“ 2014 m. sezone pats kreipėsi į LFF dėl to, kad įtarė savo žaidėjus nesąžiningu žaidimu. Tada LFF suspendavo ne tik abu klubo ukrainiečius Olegą Dmitrenką ir Aleksandrą Tarasenką, kuriuos nelegalia veikla įtarė pats klubas, bet dar ir Ernestą Veliulį bei latvį Michailą Ziziliovą.

T.Salamanavičius praėjusį sezoną žaidė Panevėžio „Ekrane“. Klubas praėjusį sezoną irgi buvo įsivėlęs į skandalą. Kartu su aukščiau išvardytais „Klaipėdos granito“ žaidėjas LFF tada suspendavo ir tris ekraniečius – Martyną Dūdą, brazilą Elderį da Silva ir Luką Žukauską.

Klaipėdiečiai sankcijos gavo už 0:3 pralaimėtą mačą su „Atlantu“, o panevėžiečiai – už 2:3 pralaimėjimą „Šiauliams“.

Paulius Cubera, 15min.lt