UEFA Nacijų lyga: Lietuvos rinktinės šansas žaisti Europos čempionate

Lietuvos futbolo rinktinę pastarąją savaitę ištiko tikras krachas. Pasaulio čempionato atrankos rungtynėse su Škotija ir Slovėnija lietuviai patyrė du pralaimėjimus bendru net 7 įvarčių skirtumu ir prarado bet kokius šansus pakilti iš penktosios grupės vietos.

Vis dėlto tokie pralaimėjimai gali mūsų šalies nacionalinei komandai netgi išeiti į naudą. Paklausite kaip?

Ogi dėl kitąmet startuosiančio naujo UEFA projekto – Nacijų lygos. Ją portale Alfa.lt pristato Marius Milašius.

UEFA Nacijų lyga – šansas silpnesnėms komandoms

2014 m. pabaigoje UEFA šalių suvažiavime patvirtintas naujojo projekto formatas bus pradėtas įgyvendinti jau po kitų metų FIFA pasaulio čempionato Rusijoje.

Nacijų lygos esmė – suteikti nacionalinėms rinktinėms galimybę sužaisti daugiau oficialių rungtynių su panašaus pajėgumo komandomis, taip beveik atsisakant draugiškų susitikimų. Vietoj dabartinių 8–10 mačų per pusantrų metų Europos čempionato atrankoje nuo šiol rinktinės jų sužais bent po 12, o kai kurios – net ir iki 18.

Be to, su šio projekto pagalba silpnesnėms futbolo šalims, tarp jų ir Lietuvai, atsivers realesni šansai patekti į finalinį Europos čempionato etapą.

Nacijų lygą, kurios rungtynės bus žaidžiamos 2018 m. rugsėjį, spalį ir lapkritį, sudarys keturi divizionai – A, B, C ir D. Jie bus suskirstyti pagal UEFA nacionalinių komandų koeficientus, kurie sudaromi pagal rinktinių pasirodymus oficialiose rungtynėse – pasaulio ir Europos čempionatuose bei jų atrankose. A ir B divizionuose žais po 12, C – 15, o D – 16 komandų.

Galimybių pasiekti istorinį pasiekimą mažiau pajėgioms rinktinėms atsiras dėl vienos priežasties – po Europos čempionato atrankos bus žaidžiamas papildomas Nacijų lygos etapas, per kurį į Senojo žemyno pirmenybes pateks po vieną geriausią komandą iš kiekvieno diviziono.

Tai reiškia, kad iš visų divizionų, net ir D, kuriame žais 16 silpniausių Europos komandų, į Europos čempionatą pateks bent po vieną rinktinę.

Kiekvienas divizionas bus suskirstytas į 4 grupes po tris arba keturias komandas, o dėl bilieto į „Euro 2020“ tų metų pavasarį kovos po keturias stipriausias kiekvieno diviziono komandas, kurios nepateko į čempionatą per atranką.

Lietuva – tarp C ir D divizionų

Kokia Lietuvos situacija šioje situacijoje?

Akivaizdu, kad penkis pralaimėjimus iš eilės patyrusi komanda šansų žaisti A arba B divizionuose neturi. Tuo metu C divizione žais 25–39 vietas reitinge užimsiančios komandos, o D – 40–55 pozicijų komandos.

Lietuviai pagal vakar, rugsėjo 4-ąją, atnaujintą reitingą – 40-i, t. y. pirmi iš D divizione žaisiančių rinktinių. Vadinai, lietuviai ne tik kovotų tarp silpniausių komandų, bet ir būtų skirstyti pirmajame krepšelyje per šio diviziono grupių burtų traukimą.

Po skaudaus pralaimėjimo slovėnams tikėtina, kad lietuviai dar labiau kris reitinge ir sutvirtins savo pozicijas patekti į D divizioną.

Kokie būtų tokios situacijos privalumai?

Akivaizdu, kad, patekus į tokių komandų kaip Farerų salos, Liuksemburgas ir Moldova būrį, šansai pasiekti istorinį pasiekimą ir žaisti Europos pirmenybėse būtų kur kas didesni negu rungtyniaujant C divizione.

Tiesa, aukštesniame lygyje sutikti varžovai galėtų kur kas labiau sudominti Lietuvos sirgalius. Nors aukščiausio lygio komandų C divizione, ko gero, nebus, tačiau jame būtų galima sutikti tokias rinktines kaip Turkija, Čekija, Škotija ar Serbija. Vis dėlto akivaizdu, kad galimybės gerai pasirodyti ir turėti šansą patekti į Senojo žemyno pirmenybes čia būtų gerokai prastesnės, kadangi lietuviai, net ir patekę į C divizioną, per burtus būtų skirstyti paskutiniame krepšelyje.

Iki pasaulio čempionato atrankos finišo lietuviams liko dvejos rungtynės, kurios galutinai ir nuspręs jų likimą Nacijų lygoje. Jeigu apie teigiamą rezultatą namie su Anglija svaičioti turbūt neverta, tai mačas išvykoje su Malta gali tapti lemtingu naujojo projekto atžvilgiu.

Įveikę Maltos futbolininkus, jeigu neįvyks nieko itin netikėto kituose stadionuose, lietuviai pakiltų keletu laiptelių aukščiau ir greičiausiai žaistų C divizione. Lygiųjų arba pralaimėjimo atveju liktų toje pačioje pozicijoje arba kristų žemyn, tad žaistų D divizione.

Nors apie tyčinius pralaimėjimus nacionalinių rinktinių lygmeniu kalbėti neverta, atsižvelgęs į tokią situaciją, Edgaras Jankauskas lemiamame mače gali naudoti jaunesnius futbolininkus – taip sukurti galimybę prastesniam rezultatui.

Būtent apie tokią situaciją ir jaunų žaidėjų „apšaudymą“ atvirai jau šneka ir šalia lietuvių reitinge (38 vietoje) esančios ir šansų patekti į pasaulio čempionatą nebeturinčios Suomijos futbolo gerbėjai, teigiantys, kad šalies rinktinei kur kas naudingiau būtų pralaimėti likusias dvejas atrankos rungtynes ir nukristi į D divizioną.

Įdomu, kaip į tokią susiklosčiusią situaciją ir galimybę reaguos Lietuvos rinktinės atstovai.

Marius Milašius, Alfa.lt