UEFA Supertaurė: kuris Madrido klubas triumfuos Estijos gerbėjų akivaizdoje? (apžvalga)

Trečiadienį į Taliną kryps visų futbolo gerbėjų akys - į Estijos sostinę atvyko du futbolo gigantai. 15 tūkst. žiūrovų talpinančiame stadione dėl UEFA Supertaurės trofėjaus susikaus du Madrido klubai - "Real Madrid" ir "Atletico".

Kasmet dėl šio trofėjaus susikauna Čempionų ir Europos lygos nugalėtojai. Likimas lėmė, kad dėl trofėjaus kausis būtent du Ispanijos sostinės klubai, kurie buvo įpratę kovoti tik Čempionų lygoje ir Ispanijoje.

Favoritais čia nėra laikoma nė viena komanda, tačiau "baltieji" šiame turnyre jau triumfavo du kartus iš eilės.

Ažiotažą keliantis Madrido derbis prasidės 22 valandą Lietuvos laiku.


Nei "Atletico", nei Madrido "Real" dar nesužaidė jokių oficialių rungtynių 2018-19 metų sezone. Šios rungtynės ir bus oficiali įžanga į naująjį sezoną, kuris Ispanijoje šiems klubams prasidės jau šį savaitgalį.

Praėjusį šeštadienį abu klubai sužaidė paskutines draugiškas rungtynes. Jos susiklostė skirtingai - Madrido "Real" savo stadione rezultatu 3:1 nugalėjo "Milan", o "Atletico" savo tvirtovėje neįveikė kito Milano klubo: "Inter" džiaugėsi pergale rezultatu 1:0.

Karališkasis klubas šio pasiruošimo metu sužaidė keturias draugiškas rungtynes - pirmoje dvikovoje "baltieji" gavo antausį nuo "Manchester United", tačiau vėliau demonstravo vis geresnį žaidimą ir rezultatus: trys pergalės prieš tris Italijos klubus.

Diego Simeone auklėtiniai vasaros draugiškų rungtynių cikle sužaidė penkias rungtynes. Per pagrindinį laiką "rojiblancos" iškovojo tik vieną pergalę. Jie nusileido Paryžiaus "Saint-Germain" ir "Inter" futbolininkams, po baudinių serijos įveikė "Arsenal" ir sykį išsiskyrė taikiai su "Stuttgart".

Vasarą kur kas aktyviau žaidėjų perėjimų lange dirbo "Atletico" komanda - ji į savo gretas prisiviliojo Thomą Lemarą, Santiago Ariasą, Nikolą Kaliničių, Gelsoną Martinsą, Rodri ir Antonio Adaną.

Ispanijos vicečempionai labiausiai nustebino įsigydami T. Lemarą - už jį nebuvo pagailėta 60 mln. eurų. Prancūzas tapo brangiausiu "Atletico" klubo pirkiniu per visą istoriją, todėl iš jo artėjančiame sezone tikimasi tik geriausio žaidimo.

Madrido "Real" komandos vasara buvo gana liūdna - iš pradžių jie neteko Zinedine'o Zidane'o, o vėliau komandai sudie tarė ir didžiausia jos žvaigdždė Cristiano Ronaldo. Taip pat neseniai į Londono "Chelsea" išvyko Mateo Kovačičius.

UEFA Čempionų lygos nugalėtojai savo komandą pasipildė dviem vartininkais - Thibaut Courtois ir Andrėju Luninu, gynėju Alvario Odriozola ir jaunuoju Viniciumi, kuris klubo buvo įsigytas dar praėjusiais metais.

Nepaisant to, kad Madrido "Real" neteko C. Ronaldo, puikią sportinę formą pasiruošimo metu demonstravo kiti puolimo lyderiai - Garethas Bale'as, Marco Asensio ir Karimas Benzema. Julenas Lopetegui per trumpą laiką į komandą bandė įnešti naują žaidimo stilių, išreikšta su kur kas didesniu spaudimu ir kamuolio kontrole, todėl šiose rungtynėse nebus joks netikėtumas, jeigu Madrido "Real" dominuos pagal visus kamuolio rodiklius.

Rimtų traumų komandoms išvengti pavyko - tik Jesusas Vallejo ir Alvaro Odriozola neturi jokių šansų išbėgti į aikštę. Abiems Madrido "Real" žaidėjams yra nustatytos traumos.

Kol kas sunku nuspėti, kuriuos futbolininkus abu strategai pasirinks savo startinėse sudėtyse. Luka Modričius, Raphaelis Varane, Antoine'as Griezmannas ir Lucas Hernandezas dalyvavo pasaulio čempionato finale, todėl nėra aišku, kad visi keturi futbolininkai pradės susitikimą startinėse sudėtyse.

Prognozuojamos startinės sudėtys:

"Real Madrid": (4-3-3) Keylor Navas; Dani Carvajal, Raphael Varane, Sergio Ramos, Marcelo; Toni Kroos, Casemiro, Isco; Gareth Bale, Karim Benzema, Marco Asensio.

"Atletico": (4-4-2) Jan Oblak; Juafran, Jose Gimenez, Diego Godin, Filipe Luis; Koke, Rodri, Saul Niguez, Thomas Lemar; Antoine Griezmann, Diego Costa.


Įdomūs faktai:

Tai bus pirmas kartas Supertaurės istorijoje, kada tarpusavyje susigrums dvi to pačio miesto komandos.

23 kartus iš jau įvykusių 42 Supertaurės finalų laimėjo UEFA Čempionų lygos nugalėtojai. Paskutinį kartą Europos lygos nugalėtojas šiame turnyre triumfavo 2012 metais, kai būtent "Atletico" įveikė "Chelsea".

Tai jau net ketvirtas kartas iš paskutinių penkių, kai dėl Supertaurės trofėjaus kaunasi Ispanijos futbolo atstovai.

Madrido "Real" gali tapti pirmąja komanda, tris kartus iš eilės laimėjusia Supertaurę.


"Baltieji" iš viso dėl UEFA Supertaurės trofėjaus kovojo šešis kartus - keturis kartus rungtynės jiems baigėsi pergalingai, o likusius du kartus jie patyrė pralaimėjimą.

"Atletico" komanda šiame turnyre iš viso varžėsi du kartus ir abu jie buvo pergalingi.

Šios komandos tarpusavyje Europoje jau kovėsi devynis kartus ir "Atletico" niekada nesugebėjo Madrido "Real" ekipos įveikti nei finaluose, nei juos eliminuoti iš atkrintamųjų etapo.