"Uefalona": daugiausiai kalbų dėl teisėjavimo sulaukusios "Barcos" rungtynės (VIDEO)

Po daug triukšmo sulaukusių „Barcelona“ rungtynių prieš Madrido „Atletico“, Goal nusprendė prisiminti kitus liūdnai pagarsėjusius katalonų ekipos mačus Europoje. Būtent tokie susitikimai „Barcos“ kritikus versdavo juos vadinti UEFA numylėtiniais ir iš to atsirado šiam klubui priskirtas - „Uefalona“ pavadinimas. Jums pateikiami dešimt Europinių mačų, kurie susilaukė daugiausiai kalbų ir kritikos strėlių dėl palankių teisėjų sprendimų „Barcelona“ naudai.


„Barcelona“ 3 – 0 „Gothenburg“ (1986)

Katalonų viltys laimėti pirmąją Europos taurę atrodė pasmerktos mirti – pirmosiose pusfinalio rungtynėse jie net 0-3 pralaimėjo Švedijos ekipai. Tačiau, sugrįžus į „Camp Nou“ stadioną, Pichi Alonso įmušė hat-tricką ir taip išplėšė vienuolikos metrų baudinių seriją, kurioje „Barca“ triumfavo 5-4 ir pateko į finalą Sevilijoje. Visgi, tai yra tik viena šios istorijos pusė – „Gothenburg“ po rungtynių rodė savo nepasitenkinimą, kadangi rezultatui dar esant 1-0 buvo neįskaityti du teisėtai pelnyti švedų įvarčiai. Antrasis iš jų buvo itin šokiruojantis, kadangi teisėjas iš pradžių buvo įskaitęs įvartį, tačiau po to, kai jį apspito agresyviai nusiteikę „Barcos“ žaidėjai, jis nusprendė pakeisti savo sprendimą ir įvarčio neįskaityti.

„Barcelona“ 2 – 1 „Chelsea“ (2005)

Pirmasis nemaloniai įsiminęs šių komandų susidūrimo epizodas įvyko pirmosiose 2005 metų Čempionų lygos varžybose, kuriose Didier Drogba išvydo raudoną kortelę už tikrai netyčinį veiksmą prieš katalonų vartininką Victorą Valdesą. Tuo metu „Chelsea“ pirmavo 1-0, tačiau puolėjo netekusi ekipa rungtynių pabaigoje praleido Maxi Lopezo ir Samuelio Eto įvarčius bei pralaimėjo varžovų tvirtovėje. Drama po šių rungtynių taip lengvai nedingo, o Jose Mourinho apkaltino teisėją Andersą Friską dirbus katalonų naudai.

„Kai pamačiau Rijkaardą (tuometį „Barcos“ trenerį) įeinantį į teisėjų kambarį, aš tuo negalėjau patikėti. Bet kai Didier Drogba buvo išvarytas iš aikštės, tai manęs nenustebino“, - po rungtynių teigė „mėlynųjų“ treneris.

Epizodo video

„Chelsea“ 1 – 2 „Barcelona“ (2006)

Praėjus metams po to, kai „mėlynieji“ pralaimėjo „Barcai“ bendru rezultatu 4-2, komandos ir vėl susidūrė akis į akį aštuntfinalio dvikovoje. „Barcelona“ ir vėl laimėjo tarpusavio akistatą – šįkart bendru rezultatu 3-2, tačiau ir šioje dvikovoje nebuvo apsieita be konfrontacijos. „Stamford Bridge“ vykusiose rungtynėse rezultatas dar buvo lygus 0-0, kai Asierui Del Horno buvo parodyta raudona kortelė už pražangą prieš Lionelį Messį. Nors dėl šio kontakto stiprumo buvo daug diskusijų, bet „Chelsea“ treneris Mourinho buvo įsitikinęs – Messi suvaidino.

„Barcelona“ yra kultūrinis miestas su daug gerų teatrų, o šis vaikis iš jų gerai pasimokė: jis išmoko vaidybos žaidime“, - po rungtynių teigė portugalas.

„Barcelona“ 2 – 1 „Arsenal“ (2006)

2006 metų Čempionų lygos finale buvo sužaistos vos 18 minučių, kai Jensas Lehmannas už baudos aikštelės ribų pargriovė Samuelį Eto. Nors Ludovicas Giuly pasiuntė kamuolį į vartus, teisėjas nusprendė neįskaityti įvarčio ir skirti baudos smūgį, tuo pačiu pašalindamas „Arsenal“ vartininką.

„Kanonieriai“ šiame mače Paryžiuje vėliau net įsiveržė į priekį po Solo Campbello įvarčio, bet Henriko Larssono išėjimas į aikštę iniciavo „Barcos“ sugrįžimą į rungtynes, o Eto ir Juliano Balletti įvarčiai atnešė pergalę ir taurę katolonams.

„Aš atsiprašau, bet kai kurie teisėjo sprendimai buvo tiesiog siaubingi“, - po rungtynių neslėpdamas savo nusivylimo kalbėjo „Arsenal“ žvaigždė Thierry Henry.

„Chelsea“ 1 – 1 „Barcelona“ (2009)

„Mėlynieji“ per šias 2009 metų Čempionų lygos pusfinalio rungtynes „Stamford Bridge“ stadione net keturis kartus protesdavo dėl galimo vienuolikos metrų baudinio į varžovų vartus. Neįtikėtina, bet Tomas Henningas Ovrebo nė karto neskyrė baudinio – net tada, kai Gerardas Pique akivaizdžiai sužaidė ranka. Turbūt nieko nestebino tai, kad po to, kai Andresas Iniesta per pridėtą rungtynių laiką pelnė įvartį ir išvedė „Barcelona“ į finalą, „Chelsea“ žaidėjai pratrūko.

„Tai su****ai gėdinga“, - po rungtynių nelaikydamas pykčio ir keiksmažodžių įsiutęs kalbėjo Drogba. Pasižiūrėjus šių rungtynių vaizdus, galima suprasti, kodėl puolėjas nesuvaldė savo emocijų.

„Barcelona“ 1 – 0 „Inter“ (2010)

Verta paminėti, jog atsakomiose šios serijos rungtynėse iš katalonų buvo atimtas visiškai teisėtas įvartis, kai buvo užfiksuotas netyčinis Yaya Toure žaidimas ranka. Visgi, „Inter“ yra įsitikinusi, kad jei ne raudona kortelė skirta Thiago Mottai, „Barcos“ nebūtų išgelbėjęs net ir vėlyvas įvartis antrose rungtynėse. Motta iš aikštės buvo išvarytas už rankos mostą, kuriuo jis vos prilietė Sergio Busquetsą.

„Jis taip daro visada. Tai siaubingas elgesys“, - apie Busquetso vaidybą po rungtynių kalbėjo Mourinho. Ir šį kartą jis tikrai neklydo – būtent po šio epizodo televizijos kameros pagavo Busquetsą žvilgčiojantį tarp pirštų į rungtynių teisėją, taip bandant pamatyti ar jo vaidyba suveikė. Nepaisant visko, „Inter“ vis tiek eliminavo „Barcelona“ iš tolimesnių varžybų laimėdama seriją rezultatu 3-2.

„Barcelona“ 3 – 1 „Arsenal“ (2011)

Nors daug kas ir tai užmiršo, bet 2011 metų Čempionų lygos aštuntfinalio varžybose „Arsenal“ beveik eliminavo „Barcą“ iš tolimesnių varžybų. Laimėję pirmąsias rungtynes namuose 2-1, jie išvykoje neatliko nė vieno smūgio į varžovų vartus, tačiau turėjo rimtų priekaištų arbitrui. Po Busquetso įvarčio į savus vartus „Arsenal“ serijoje pirmavo, tačiau tada Robinas van Persie gavo antrąją geltoną kortelę už smūgį į varžovų vartus po teisėjo švilpuko. Galiausiai, „Barcelona“ pasinaudojo kiekybine persvara ir Messi bei Xavi įvarčiai padėjo jiems patekti į kitą etapą.

Po rungtynių „Arsenal“ neslėpė savo pykčio – olandas teigė negirdėjęs švilpuko, o išvarymą iš aikštės pavadino „juokingu“, kai tuo tarpu „Arsenal“ treneris Arsenas Wengeras šį epizodą apibūdino kaip „gėdingą“.

„Real“ 0 – 2 „Barcelona“ (2011)

Nors šis Čempionų lygos pusfinalis geriau įsiminė puikiu Messi antruoju įvarčiu, Mourinho jau prieš rungtynes kalbėjo apie tai, kaip teisėjai padeda jų varžovams. Per šį susitikimą Madrido ekipos treneris buvo pasiųstas į tribūnas, kai sarkastiškai pagyrė teisėjus už jų parodytą raudoną kortelę Pepei už pražangą prieš Dani Alvesą.

„Man būtų buvę gėda laimėti tą titulą 2009 metais, nes jis buvo laimėtas po skandalo „Stamford Bridge“ stadione. Šį kartą jie laimės titulą po skandalo įvykusio „Santiago Bernabeu“. Aš viliuosi, jog vieną dieną jie laimės Čempionų lygos titulą be jokio skandalo“, - po rungtynių pareiškė Mourinho.

„Barcelona“ 3 – 1 „Milan“ (2012)

Po nulinių lygiųjų „San Siro“ stadione, Antonio Nocerino 32-ąją minutę išlygino rezultatą, o tai reiškė, kad „Milan“ patektų į kitą etapą dėl išvykoje įmušto įvarčio. Visgi, likus keturioms minutėms iki pertraukos buvo skirtas jau antrasis vienuolikos metrų baudinys į „Milan“ vartus – šį kartą už Alessandro Nestos atliktą Busquetso marškinėlių tempimą, nepaisant to, kad Italijos ekipos įsitikinimu, kamuolys dar nebuvo sugrąžintas į žaidimą. Messi įmušė baudinį, o Iniesta įmušo dar vieną įvartį po pertraukos, tad katalonai pateko į pusfinalį.

„Atrodo, kad UEFA nori, kad į Čempionų lygos finalą patektų būtent šios dvi komandos („Real“ ir „Barcelona“)“, - po rungtynių stebėjosi Zlatanas Ibrahimovičius.

„Barcelona“ 2 – 1 „Atletico“ (2016)

Praleidę Torreso įvartį 25-ąją minutę praėjusios savaitės rungtynėse „Camp Nou“ stadione, katalonai susidūrė su rimtomis problemomis Čempionų lygos ketvirtfinalyje. Tačiau, ispanas gavo dvi geltonas korteles ir dar prieš pertrauką buvo išvarytas iš aikštės. Raudona kortelė pakeitė rungtynes, o Luiso Suarezo dublis antroje rungtynių pusėje leido „Barcelona“ klubui iškovoti pergalę. Visgi, „Atletico“ buvo pasipiktinę ne tik teisėjo sprendimu išvaryti Torresą, bet ir tuo, kad Suarezas negavo raudonos kortelės už tai, kad įspyrė Juanfranui pirmąjame kėlinėje.

"Barcelona" yra saugoma. Kai žaidi prieš juos, supranti, kad tai labai įtakingas klubas", - po rungtynių kalbėjo Filipe Luisas.