Vasaros transferų langas: kiek išleido lygos ir kas tapo brangiausiais pirkiniais (straipsnis)

Rugsėjo 1-ąją dieną visoje Europoje užsidarė 2018-19 metų sezono transferų langas. Anglijoje ir Italijoje klubai savo sudėties atnaujinimo darbus buvo priversti baigti dar rugpjūčio viduryje, tačiau būtent šios dvi lygos šią vasara ir labiausiai atvėrė piniginę perėjimų lange.

Šią vasarą Anglijos "Premier" lygoje daug sensacingų perėjimų neįvyko, tačiau savo išlaidavimu šiemet nustebino Italijos klubai. Be jokios abejonės didžiausiu vasaros sprogimu tapo Cristiano Ronaldo atvykimas į prestižinę lygą. 33-ejų metų futbolininkas sugebėjo antrą kartą per savo karjerą tapti brangiausiu perėjimo lango žaidėju.

Transfermarkt suskaičiavo visų pagrindinių penkių Europos lygų - "Premier", "La Liga", "Serie A", "Bundesliga" ir "Ligue 1" - išlaidas 2018 metų transferų lange. Šiame straipsnyje apžvelgsime visų lygų nuveiktą darbą transferų lange ir pristatysime brangiausius kiekvieno čempionato žaidėjus.


Anglijos "Premier" lyga

Sunku net suskaičiuoti kelintus metus iš eilės Anglijos "Premier" lyga transferų lange išleidžia daugiausiai. Visgi, tai nėra jokia staigmena - klubai iš lygos ir transliacijų teisių uždirba tiek, kad "West Ham" į naujų žaidėjų investavimą gali leisti daugiau nei Madrido "Real".

Iš viso šią vasarą "Premier" lygos klubai išleido 1,44 milijardus eurų. Tai - daugiausiai tarp visų Europos lygų. Iš parduotų ar paskolintų žaidėjų Anglijos lyga uždirbo 415 mln. eurų. Taigi, bendras parduotų ir nusipirktų žaidėjų balansas siekia apie 1 mlrd. eurų.

Šiame transferų lange labiausiai išlaidavo Jurgeno Kloppo treniruojamas "Liverpool" - naujiems pirkiniams išleista 192 mln. eurų. "Raudonieji" iš parduotų žaidėjų uždirbo tik 17,3 mln. eurų, todėl bendras transferų balansas yra -174,9 mln. eurų.

"Premier" lygos klubai šią vasarą daugiausiai išleido vartininkams - net du šios pozicijos žaidėjai yra brangiausių žaidėjų sąrašo viršūnėje. Pirmiausia, trumpam brangiausiu visų laikų vartų sargu buvo tapęs Alissonas, už kurį "Liverpool" sumokėjo apie 72 mln. eurų.

Visgi, net ir su tokia suma Alissonas netapo brangiausiu "Premier" lygos pirkiniu - Londono "Chelsea" paskutinėmis perėjimų lango dienomis susitarė su Bilbao "Athletic" dėl Kepos įsigijimo. "Chelsea" nustebino šiuo transferu, tačiau jie turėjo greitai surasti į Madrido "Real" išvykusio Thibaut Courtois pamainą. Taigi, už Kepą buvo sumokėta 80 mln. eurų.

Penki brangiausi "Premier" lygos pirkiniai:

Žaidėjas Perėjimas Kaina (€)
Kepa Iš "Athletic" į "Chelsea" 80 mln.
Alissonas Iš "Roma" į "Liverpool" 72 mln.
Riyadas Mahrezas Iš "Leicester" į "Man City" 67,8 mln.
Naby Keita Iš "Leipzig" į "Liverpool" 60 mln.
Jorginho Iš "Napoli" į "Chelsea" 57 mln.

Italijos "Serie A"

Italijos klubai, o ypač daugkartinis šalies čempionas Turino "Juventus", šią vasarą nepagailėjo pinigų sudėties atnaujinimui. Su metais išlaidos Italijos pirmenybėse tik didėja - 2014 metais buvo išleista 335 mln. eurų, 2015 m. - 608,8 mln. ir 2016 m. - 707,35 mln., 2017 m. - 907 mln. eurų.

Šią vasarą "Serie A" permušė savo rekordą - naujiems žaidėjams išleista 1,14 mlrd. eurų. Parduodami žaidėjus, įskaitant ir pačius transferus tarp tos pačios šalies komandų, "Serie A" uždirbo net 857 mln. eurų. Bendras išlaidų vidurkis yra -278 mln. eurų. Visgi, kaip ir jau buvo minėta, daugiausia transferų įvyko būtent tarp pačių Italijos klubų.

Geriausią planetos futbolininką prisiviliojęs Turino "Juventus" neatsitiktinai išleido daugiausiai - 256 mln. eurų. Už brangiausią šios vasaros žaidėją "Juvė" paklojo 117 mln. eurų - 100 mln. eurų gryna transfero suma, bet dar 17 mln. atiteks antrosioms šalims (transfermarkt duomenys).

Antru brangiausiu žaidėju tapo taip pat "Juventus" naujokas - 40,4 mln. eurų kainavęs krašto gynėjas Joao Cancelo. Nuo jo viso labo 400 tūkst. eurų atsiliko Douglasas Costa, kuris tik šią vasarą oficialiai tapo Italijos čempionų žaidėju.

Daugiausiai iš visų "Serie A" klubų šią vasarą uždirbo "Napoli" - daug nesišvaistęs ir solidžią sumą iš "Chelsea" gavęs klubas šiame transferų lange išlaikė teigiamą 20 mln. eurų balansą.

Penki brangiausi "Serie A" pirkiniai:

Žaidėjai Perėjimas Kaina (€)
Cristiano Ronaldo Iš Madrido "Real" į "Juventus" 117 mln.
Joao Cancelo Iš "Valencia" į "Juventus" 40,4 mln.
Douglasas Costa Iš "Bayern" į "Juventus" 40 mln.
Radja Nainggolanas Iš "Roma" į "Inter" 38 mln.
Fabianas Ruizas Iš "Real Betis" į "Napoli" 30 mln.

Ispanijos "La Liga"

Iš "La Liga", o ypatingai Madrido "Real", šią vasarą buvo tikimasi gerokai daugiau. Mažai kas tikėjo, kad daugkartiniai UEFA Čempionų lygos nugalėtojai taip ramiai sureaguos į savo rezultatyviausio visų laikų žaidėjo pardavimą. Žiniasklaidoje su Madrido "Real" buvo siejami Edenas Hazardas, Neymaras ir Kylianas Mbappe, tačiau nė vienas iš jų taip ir neatvyko į karališkąją sostinę.

Įskaičiavus ir Viniciaus perėjimą, kuris nežaidžia už pagrindinę komandą, Madrido "Real" visgi išleido daugiausiai šiame transferų lange - apie 145 mln. eurų. Visgi, C. Ronaldo pardavimas nulėmė tai, kad iš viso "baltieji" šią vasarą išleido tik 12 mln. eurų.

Panašias sumas išleido kiti Ispanijos grandai - "Barcelona" naujų žaidėjų įsigijimams skyrė 125 mln. eurų, Madrido "Atletico" - apie 123 mln.

Iš viso "La Liga" klubai transferų lange išleido 897 mln. eurų, tačiau suskaičiavus bendrą parduotų ir nusipirktų žaidėjų vidurkį, Ispanijos komandos prarado tik 139 mln. eurų. Jie iš parduotų žaidėjų iš viso uždirbo 757 mln. eurų.

Brangiausiu šios vasaros pirkiniu tapo Madrido "Atletico" naujokas ir pasaulio čempionas Thomas Lemaras. Diego Simeone auklėtiniai nusprendė pakloti klubui rekordinius pinigus ir gauti aukšto lygio žaidėją - "Monaco" komandai Ispanijos vicečempionai sumokėjo 70 mln. eurų.

Netikėta, tačiau antrąją vietą šiame sąraše užima Madrido "Real" super talentas Vinicius Junioras. Kol kas su antra komanda rungtyniaujantis brazilas "baltiesiems" atsiėjo 45 mln. eurų, tiesa, susitarimas dėl jo įsigijimo buvo pasiektas dar praėjusiais metais.

Penki brangiausi "La Liga" pirkiniai:

Žaidėjas Perėjimas Kaina (€)
Thomas Lemaras Iš "Monaco" į "Atletico" 70 mln.
Vinicius Junioras Iš "Flamengo" į "Real" 45 mln.
Malcomas Iš "Bordeaux" į "Barcelona" 41 mln.
Goncalo Guedesas Iš PSG į "Valencia" 40 mln.
Clementas Lengletas Iš "Sevilla" į "Barcelona" 35,9 mln.

Prancūzijos "Ligue 1"

Paryžiaus "Saint-Germain" šią vasarą dėl grėsmės būti nubaustam UEFA pridarė savo piniginę, todėl "Ligue 1" šiame transferų lange nesprogdino taip, kaip praėjusiais metais.

"Ligue 1" klubai šią vasarą dirbo teigiamai - bendras parduotų ir žaidėjų vidurkis yra +286 mln. eurų. Iš parduotų žaidėjų buvo uždirbta net 880 mln. eurų, kai naujiems pirkiniams "Ligue 1" klubai sau leido tik 593 mln. eurų.

Nuostabią vasarą finansine prasme turėjo "Monaco" - į komandą buvo pasikviesta žaidėjų už bendrą 128 mln. eurų sumą, tačiau iš parduotų žaidėjų jie užsidirbo net 316 mln. eurų. Didžiąją dalį sudarė gautos pajamos iš Kyliano Mbappe sandorio - PSG tik šią vasarą už 135 mln. eurų įgijo visas teises į prancūzą.

K. Mbappe oficialiai ir tapo brangiausiu šios vasaros pirkiniu, nors PSG marškinėlius jis vilkėjo jau praėjusį sezoną. Antru brangiausiu žaidėju tapo taip pat PSG atstovas - už perspektyvų gynėją Thilo Kehrerį paryžiečiai Gelzenkircheno "Schalke" komandai paklojo 37 mln. eurų.

Iš viso PSG šią vasarą bendrame parduotų ir nusipirktų žaidėjų paveiksle išleido 79 mln. eurų.

Penki brangiausi "Ligue 1" pirkiniai:

Žaidėjai Perėjimas Kaina (€)
Kylianas Mbappe Iš "Monaco" į PSG 135 mln.
Thilo Kehreris Iš "Schalke" į PSG 37 mln.
Aleksandras Golovinas Iš CSKA į "Monaco" 30 mln.
Kevinas Strootmanas Iš "Roma" į "Marseille" 25 mln.
Moussa Dembele Iš "Celtic" į "Lyon" 22 mln.

Vokietijos "Bundesliga"

Vokietijos "Bundeliga", kaip jai jau būdinga kelis metus iš eilės, transferų lange dirbo beveik nepastebimai. Miuncheno "Bayern" išleido viso labo 10 mln. eurų už ateityje komandą papildysiantį jauną kanadietį, o brangiausias pirmenybių žaidėjas nekainavo net 30 mln. eurų.

Vokietijos klubai daugiausiai apsipirkinėjo vienas iš kito - bendras nusipirktų ir parduotų žaidėjų vidurkis siekia teigiamą 9 mln. eurų sumą. Naujiems pirkiniams "Bundesliga" pirmenybių atstovai išleido 493 mln. eurų, o iš parduotų žaidėjų užsidirbo 502 mln. eurų.

Konkurencijos šiose pirmenybėse nesulaukiantis "Bayern" sau leido ne tik beveik nieko nepirkti, bet ir uždirbti iš sandorių. Bavarų gretas paliko tokie žaidėjai kaip Arturo Vidalis, Sebastianas Rudy, Juanas Bernatas ir kiti. Iš kitų klubų, įskaitant ir Dougloso Costos sandorį, "Bayern" uždirbo 88,5 mln. eurų.

Daugiausiai naujiems žaidėjams nepagailėjo Dortmundo "Borussia" - 75 mln. eurų. Brangiausiu vasaros pirkiniu ir tapo BVB naujokas - už Abdou Diallo, rungtyniaujantį centro gynėjo pozicijoje, buvo paklota 28 mln. eurų.

Dar po 20 mln. eurų "geltonai juodi" nepagailėjo už Brėmeno "Werder" saugą Thomą Delaney ir iš Kinijos sugrįžusį Axelį Witselį.

Penki brangiausi "Bundesliga" pirkiniai:

Žaidėjas Perėjimas Kaina (€)
Abdou Diallo Iš "Mainz" į "Borussia" 28 mln.
Alessane Plea Iš "Nice" į "Gladbach" 23 mln.
Thomas Delaney Iš "Werder" į "Borussia" 20 mln.
Axelis Witselis Iš "Tianjin" į "Borussia" 20 mln.
Paulinho Iš "Vasco da Gama" į "Bayer" 18,5 mln.