V.Dambrauskas: „Kiekvienas treneris nori dirbti geriausioje komandoje“

Naujas idėjų kupinas treneris, Anglijos arba Vokietijos aukščiausiosios lygos futbolo klubų pamokos ir nepailstamai rusenanti viltis. Taip Vilniaus „Žalgiris“ pasitinka 2015-uosius metus, kuriais sieks naujų pergalių Europos stadionuose.

„Turėjome vidinį norą, kad „Žalgirį“ treniruotų lietuvis. Po kelių susitikimų neliko abejonių, kad tai žmogus, kuris gali mus vesti į priekį. Neabejoju, kad dirbsime sėkmingai“, – naująjį Vilniaus „Žalgirio“ trenerį ketvirtadienio rytą pristatė klubo sporto direktorius Mindaugas Nikoličius.

Lietuvos čempionų vadovas kalbėjo apie 37-erių strategą Valdą Dambrauską, kuris turės ketverius metus įrodyti, kad Anglijoje beveik dešimtmetį kauptos futbolo žinios gali virsti skambiomis Lietuvos futbolo pergalėmis.

„Žalgirio“ futbolininkai per pastaruosius dvejus metus Lietuvoje padarė viską, kas įmanoma – po du kartus laimėjo A lygą, LFF taurę ir Supertaurę.

Tačiau „Žalgirio“ ir viso Lietuvos futbolo problema – pergalių badas Europos stadionuose.

„Manau, kad galima pasiekti daugiau nei iki šiol“, – savo vizijos sėkme įsitikinęs V.Dambrauskas.

Tuo tarpu M.Nikoličius teigė, kad V.Dambrauskui ir „Žalgiriui“ keliamas tikslas – įveikti bent vieną varžovą Čempionų lygos atrankoje. Tokiu atveju, nuo antrojo kvalifikacinio etapo kovas pradėsią žalgiriečiai vėliau pralaimėję iškart patektų į Europos lygos atranką.

Kuo toliau Čempionų lygos atrankoje žengs „Žalgiris“, tuo nesėkmės atveju jis bus arčiau Europos lygos.

Du įveikti varžovai garantuotų vietą Europos lygos grupių etape, trys – Lietuvai dar tik sapnuose regimoje Čempionų lygoje. 

Vis dėlto „Žalgiris“ jau šiemet įsitikino, kaip sunku įveikti bent vieną priešininką. Vilniaus klubą burtai suvedė su galinguoju Zagrebo „Dinamo“. Pralaimėję kroatams „Žalgirio“ futbolininkai nebegavo galimybės kautis ir Europos lygos atrankoje, todėl liko kapstytis sujauktame ir neambicingame Lietuvos futbolo kieme.

„Manome, kad patekimas į Europos lygos grupių etapą yra realus tikslas. Jį galima pasiekti nuosekliu darbu. Bet problema ta, kad nors ir perėmėme tradicijas, klubas yra jaunas. Per burtus mes vis dar skirstomi į silpnesniųjų grupę ir gauname stipresnius varžovus. Kad tai pasikeistų, prireiks dar bent dviejų metų“, – sakė M.Nikoličius.

Jis teigė, kad „Žalgirio“ biudžetas pernelyg nesikeis ir sieks apie 6 milijonus litų.

Pasiruošimą sezonui Lietuvos čempionai pradės sausio 5-ąją. Iki Lietuvos futbolo lygos sezono pradžios „Žalgiris“ tėvynėje beveik neužsibus – treniruočių stovyklos organizuojamos užsienyje.

Be to, ne tik prieš sezoną, bet ir jo metu „Žalgiris“ numatęs draugiškus susitikimus su žinomais užsienio klubais. M.Nikoličiaus planuose – Anglijos ir Vokietijos aukščiausiosios lygos komandos.

„Vyksta derybos. Turime tikslą kuo geriau pasiruošti Čempionų lygos atrankai. Problema ta, kad niekas nenori žaisti ant sintetinės dangos, – liūdnai šyptelėjo M.Nikoličius. – Lietuvoje žaidžiame dominuojantį futbolą. Mūsų varžovai dažniausiai ginasi, todėl turime labai mažai praktikos, kai priešininkai mus spaudžia, atakuoja ir demonstruoja visai kitą greitį.“

Pustrečių metų „Žalgiryje“ dirbusį lenką Mareką Zubą pakeitęs V.Dambrauskas žino, kokia atsakomybė jį slėgs, bet pats neslepia ambicijų.

„Puikiai suprantu, kas Lietuvos futbole dabar yra „Žalgiris“ ir kokias ambicijas jis kelia. Bet nėra tokio trenerio, kuris nenorėtų dirbti su geriausiu klubu ir siekti didžiausių tikslų. Tikiuosi, kad pavyks padaryti „Žalgirį“ dar geresniu ir sėkmingesniu. Pirmiausia – tinkamai reprezentuoti Lietuvą Europoje“, – sakė V.Dambrauskas.

– Kokius tikslus sau keliate? – žurnalistai paklausė V.Dambrausko.

– „Žalgirio“ tikslai yra patys didžiausi. Lietuvoje per dvejus metus laimėta viskas, kas įmanoma. Kasmet stengiamasi geriau pasirodyti Europoje. Europa yra vienas didžiausių prioritetų. Manau, kad kryptingai dirbant galima pasiekti daugiau nei iki šiol.

– Ko „Žalgiriui“ trūksta iki sėkmingesnio pasirodymo Europos turnyruose?

– Matote, tai yra visai kito lygio turnyras. Negalime vertinti „Žalgirio“ atskirai traukiant iš Lietuvos konteksto. Būtent Lietuvos futbolo A lyga yra ta vieta, kurioje „Žalgiris“ auga. Bet joje trūksta konkurencijos.

– Kaip keisis „Žalgirio“ žaidimo braižas?

–  Kiekvienas treneris turi savo idėjų. Manau, kad prie trenerių ir žaidėjų kaitos pasikeitimai neišvengiami. Sieksime darnaus ir agresyvaus žaidimo. Toks, koks žaidžiamas pasaulyje ir Europoje.

– Ar formuosite naują „Žalgirio“ trenerių štabą?

– „Žalgiris“ jį jau turi. Tie žmonės savo darbu ir atsidavimu jau įrodė, kad yra verti čia dirbti. Rezultatas kalba už save.

– Kurią „Žalgirio“ grandį norėtumėte sustiprinti labiausiai?

– Tai nėra vienadienis darbas. Jis truks iki pat stovyklų pabaigos. Stebime žaidėjus, kurie galėtų sustiprinti komandą. Bet neaišku, kas dar liks komandoje, kas išvažiuos, todėl tai yra darbas, kuris nėra atliekamas per vieną dieną. Jis truks beveik iki sezono pradžios.

– Aštuonerius metus mokėtės Didžiosios Britanijos futbolo paslapčių. Kokią patirtį galėsite pritaikyti „Žalgiriui“?

– Futbole nesi vertinamas už tai, ką ir kur mokeisi. Čia svarbiausia tai, ką gali padaryti ir kokį rezultatą duoti. O mokytis reikia kiekvieną dieną. Noriu, kad matytųsi progresas. Tai pagrindinis dalykas, kurio visi kartu sieksime „Žalgiryje“.

– Treneri, ar „Žalgirio“ pasiūlymas buvo netikėtas?

– Sunku pasakyti. Juk kiekvienas treneris nuo pat pradžių siekia aukštumų ir nori dirbti geriausioje komandoje.

– Vilniečių siūlyta sutartis buvo vienintelė?

– Būtų neetiška dabar apie tai kalbėti, kai esu sudaręs kontraktą su „Žalgiriu“.

– Ar jūs prisidėjote prie „Ekrano“ puolimo lyderio Elivelto persikėlimo į „Žalgirį“?

(Įsiterpia Mindaugas Nikoličius) – Visiškai ne. Tai toks žaidėjas, kurį stebėjome metus. Valdas pats apie tai tik iš mūsų sužinojo (Šypsosi).

(Valdas Dambrauskas) – Elivelto buvo vienas geriausių A lygos žaidėjų. 

– Per ketverius metus tapote svarbia Panevėžio futbolo dalimi. Jus labai mėgo ir „Ekrano“ žaidėjai, ir aistruoliai. Nebus keista žaisti prieš „Ekraną“ stovint prie „Žalgirio“ vairo?

– Toks likimas. Taip, buvau „Ekrano“ dalis. Man tai buvo labai gera mokykla. Esu už tai dėkingas. Bet dabar ne laikas žiūrėti atgal. Dabar reikia žvelgti tik į priekį, ką galima padaryti su „Žalgiriu.

– Žinant, kokia sudėtinga „Ekrano“ finansinė situacija, ar apskritai dar teks sužaisti prieš šią komandą?

– Labai tikiuosi, kad tokia komanda kaip „Ekranas“ išliks.

D.Urbonas, lrytas.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...