V.Dambrauskas: „Konstruojame žaidimo modelį“

Žalgiriečių pasirengimas sezonui vyksta ne tik futbolo aikštėje ar atletinės gimnastikos salėje. Ruošdamiesi ketvirtadienį vyksiančioms kontrolinėms rungtynėms su Rygos FS futbolininkais, vilniečiai darbavosi ir teoriniuose užsiėmimuose.

Trečiadienį „Green Hotel“ viešbučio konferencijų salėje žalgiriečiai analizavo prieš kelias dienas vykusias kontrolines rungtynes su Suvalkų „Wigry“ ekipa. Pirmoji naujo sezono dvikova baigėsi „Žalgirio“ pergale 1:0, o vienintelį įvartį pirmo kėlinio pabaigoje pelnė Vytautas Lukša. Rungtynių peržiūroje vyriausias komandos treneris Valdas Dambrauskas daug dėmesio skyrė žaidimui gynyboje. Nors žalgiriečiai pirmose rungtynėse įvarčio nepraleido, bet varžovai turėjo progų pasižymėti, o antrame kėlinyje nesugebėjo realizuoti 11 m baudinio.
 
Analizuodamas specialiai atrinktus epizodus V.Dambrauskas akcentavo komandinės gynybos principus. „Gynėjai turi žaisti arčiau vienas kito, negalima palikti laisvų erdvių savo aikštės pusėje. Turime būti greitesni, žaisti agresyviau, kiečiau. Mūsų tikslas – perimti kamuolį, arba bent jau nutraukti varžovų ataką. Gintis turi visi, saugai turi padėti gynėjams ir visi kartu privalome neleisti varžovams regzti atakų. Turi būti efektyvus judėjimas grandimis. O svarbiausia – energija, noras gintis, kovoti“, – teigė V.Dambrauskas.
 
Dalis susitikimo buvo skirta ir puolamųjų veiksmų analizei. Pasak V.Dambrausko, svarbus aspektas yra žaidimas su kamuoliu. „Turime žaisti kantriai, priversti varžovus bėgioti be kamuolio. Laikykime kamuolį, kol varžovai pavargs bėgioti. O šį kartą varžovai turėjo persvarą, jie vertė mus bėgioti be kamuolio. Taip neturėtų būti“, – kalbėjo „Žalgirio“ vyriausias treneris.
 
Treneriai futbolininkams išdėstė ir pagrindinius ketvirtadienio rungtynių su FS komanda akcentus. „Mes turime parodyti, ką esame nuveikę treniruotėse. Žaiskime kiečiau, agresyviau, neleiskime varžovams galvoti, ieškoti geriausių atakos variantų. Manau, kad jūs ir patys žinote, jog sunkiausia žaisti, kai varžovas neleidžia galvoti“, – žaidėjams sakė V.Dambrauskas.
 
Būsimi „Žalgirio“ varžovai į Vilnių atvyks turėdami didesnį kontrolinių varžybų bagažą. Rygiečiai jau spėjo sužaisti ketverias kontrolines rungtynes, o sausio 14 d. „Winter Cup“ turnyro dvikovoje „Sportimoje“ 3:1 įveikė „Trakus“. Visgi, V.Dambrauskas patikino, kad šioje sezono stadijoje kontrolinių rungtynių rezultatų sureikšminti nėra prasmės.

„Mes ruošiamės ne rungtynėms su Rygos komanda, ir net ne kovo mėnesį prasidėsiančioms A lygos pirmenybėms. Mūsų pagrindinis tikslas – liepos mėnesį vyksiančios UEFA Čempionų lygos atrankos varžybos. Tad šiuo metu mes konstruojame atitinkamą žaidimo modelį, šlifuojame detales, kurios gali būti labai svarbios Europos taurių turnyruose“, – teigė trečią sezoną su Lietuvos čempionų komanda dirbantis 40-metis futbolo specialistas.
 
Rungtynės su FS komanda ketvirtadienį vyks „Sportimos“ manieže. Jų pradžia 12.30 val.