WU-16 rinktinė džiaugiasi pokyčiais ir sėkmingu pasirodymu tarptautiniame turnyre

Lietuvos futbolininkės iškovojo dvi pergales UEFA „Development“ turnyre Albanijoje bei įgijo reikšmingos patirties, kurią žada panaudoti būsimų iššūkių metu.

Rolando Čepkausko treniruojamos Lietuvos merginų U-16 rinktinės štabą papildęs belgas Céderique Tulleners liko patenkintas, jog žaidėjos pademonstravo kovotojų mentalitetą ir noriai mėgino įgyvendinti „Anderlecht“ žaidimo filosofijos propaguojamą modelį. Rinktinės kapitonė Iveta Inčytė interviu metu pažymėjo, kad merginos atidavė visas jėgas ir yra sužavėtos trenerių štabo darbu ir etika, komandos vienybe.

- Céderique, atskleiskite kokį įspūdį paliko rinktinės stovykloje dalyvavusios žaidėjos bei kokias siekėte įdiegti idėjas?

- Rinktinės atrankos stovykla Kaune leido man pirmąkart įvertinti jaunųjų futbolininkių žaidimo lygį. Atkreipiau dėmesį, kad jos turi daug potencialo bei gebėjimų, kuriuos reiktų lavinti. Kaune pristačiau merginoms, kaip norėtume, jog jos žaistų pagal „Anderlecht“ filosofiją, parodžiau kelias skaidres. Jau po pirmos treniruotės išvydau jų patobulėjimą ir kad jos supranta pasiūlytus taktinius principus.

Turnyro metu merginos nuosekliai stengėsi įgyvendinti mūsų sumanymus per rungtynes, kas nuteikė fantastiškai. Žinoma, per pirmąsias rungtynes prieš Albaniją mūsiškės buvo kiek nervingos, ne viskas pavyko, tačiau pasimokiusios iš klaidų jos pasirodė vis geriau. Man buvo svarbu, kad jos suvokė mūsų naują požiūrį, jog nuo šiol turime fokusuotis į teigiamus dalykus, o ne į neigiamus. Jutau, kad po šių žodžių jų pasitikėjimas savimi augo ir tikiu, tai prisidėjo prie pergalių.

- Trejos rungtynės turėjo skirtingas baigtis: pralaimėjimas, pergalė bei valinga pergalė po baudinių.  Jūsų nuomone, ko išmoko mūsų rinktinė po šių dvikovų?

- Po rungtynių prieš albanes merginos suprato, jog gali kokybiškai žaisti futbolą. Albanija turėjo pajėgią sudėtį, galop laimėjusią turnyrą. Mūsiškės pirmos pelnė įvartį ir kurį laiką pavyzdingai gynėsi. Nors ir pralaimėjo, merginos parodė, jog jos gali pritaikyti tai, ką lavinome per treniruotes.

Prieš Juodkalniją lietuvės stengėsi žaisti trumpais perdavimais ir nebijojo klysti. Mes bandėme žaisti iniciatyvų futbolą ir todėl pasiekėme užtarnautą rezultatą.

Rungtynėse prieš Sakartvelą mūsiškės labiau kontroliavo kamuolį, tačiau atsiliko po dviejų praleistų įvarčių po standartinių padėčių. Treneriai liko sužavėti, kaip jos kovėsi antrame kėlinyje ir išlygino rezultatą bei vos nepelnė trečiąjį įvartį. Jų begalinis džiaugsmas po laimėtos baudinių serijos puikiai vainikavo turnyrą.

- Kaip įvertinote patirtį šiame turnyre bei kokie numatomi darbai prieš būsimas merginų kovas Europoje?

- Pirmiausia, noriu padėkoti visam štabui ir žaidėjoms už profesionalumą, 100 procentų atliktą darbą bei papildomas pastangas. Merginos elgėsi pavyzdingai – tiek per treniruotes, tiek viešbutyje, jos buvo draugiškos ir mandagios, jautėsi komandos vienybė ir pozityvumas. Tikiuosi, kad rinktinės narės užkrės savo pavyzdžiu savo gimtųjų klubų žaidėjas ir paskleis teigiamą atmosferą per visą Lietuvą.

Deja, šio turnyro metu traumą patyrė komandos kapitonė Iveta, tad labai tikimės, jog ji kuo greičiau pasveiks.

Šiuo metu siekiu pagerinti Lietuvos moterų futbolo skautavimą, jog įvertintume visas perspektyvias žaidėjas ir kuo daugiau jų galėtų atstovauti nacionalinei rinktinei. Pabrėžiu – jeigu dirbi sunkiai, atiduodi visą save futbolui bei tobulėji – visada turėsi šansą atstovauti Lietuvai.

Turnyro metu Iveta Inčytė pasižymėjo įvarčiu į Juodkalnijos bendraamžius vartus. Kauno SM „Tauro“ ir FK „Kauno Žalgirio“ saugė debiutavo 2018 m. atstovaudama Lietuvai merginų varžybose.

- Iveta, kuo tau šis UEFA „Development“ turnyras Albanijoje labiausiai įsimins?

- Turnyras davė daug naudos mums kaip komandai. Treneriai labai stengėsi ir dėjo dideles pastangas, kalbėjo su žaidėjomis. Svarbiausia, kad mumis pasitikėjo ir sakė, kad mes galime. Nesvarbu, ką parodys rezultatas, o svarbu ką parodysime aikštėje. Man ši rinktinė įsimins, kaip viena geriausių. Džiaugiuosi už visas savo komandos nares, nes šios rinktinės metu jos augo ne tik kaip žaidėjos.

- Kaip priėmėte trenerių štabo diegiamas žaidimo naujoves?

- Nuo pat pirmosios treniruotės atidžiai klausėmės trenerių ir bandėme įgyvendinti jų idėjas. Vyko stiprus darbas, kuris padėjo tobulėti. Treneriai detaliai parodė ką mes darome gerai ir negerai. Labai džiaugiuosi dėl naujovių ir tikiuosi jų bus daugiau.

- Kokią reikšmę tau turi komandos narių palaikymas, turnyro metu patyrus traumą?

- Visos rinktinės narės stipriai mane palaiko, treneriai taip pat teiraujasi, kaip jaučiuosi, kaip koja. Jų rūpestis prideda labai daug mano gyvenimui ir esu jiems dėkinga.

- 2019 metais startavo Merginų elitinės lygos čempionatas, kuriame jaunosios futbolininkės pirmąkart žaidė 11×11 formatu bei įgijo baudinių serijų patirties. Ar teigtum, jog šios varžybos suteikė ženklų postūmį tobulėti?

- Merginų elitinė lyga iš tikrųjų pridėjo mums žinių ir pasitikėjimo. Žaisdami čempionate akivaizdžiai patobulėjome, reikšminga buvo trenerių pagalba ir sunkios treniruotės, išaugęs rungtynių skaičius.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...