10 labiausiai nuvylusių pastarųjų metų "Žalgirio" pirkinių (straipsnis)

Pirmadienį po trijų metų darbo „Žalgirio“ ekipoje iš savo pareigų nusprendė trauktis komandos treneris Valdas Dambrauskas. Nors vilniečių komandoje treneris nėra tiesiogiai atsakingas už sudėties komplektaciją, prieš klubui paskelbiant apie naująjį strategą, pateikiame 10 labiausiai nuvylusių komandos pirkinių, per tą laikotarpį, kai ekipoje treneriu dirbo V. Dambrauskas.


Eliandro

Pasirodymas „Žalgiryje“: 12 rungtynių – 3 įvarčiai.

 

Kai 2015 metų vasarą į komandą atvyko Eliandro, šis pirkinys jau tada buvo sutiktas skeptiškai. Puolėjas ne tik atvyko iš ne pačių stipriausių Maltos pirmenybių „Birkirkara“ klubo, tačiau ir ten niekuo neišsiskyrė (15 rungtynių – 1 įvartis).

Nors vilniečių ekipoje jam pavyko pelnyti tris įvarčius, visus kartus jis pasižymėjo į „Stumbro“ vartus, kai rezultatas jau buvo aiškus, o varžovai iš viso tose rungtynėse praleido 7 įvarčius. Jau pirmojo sezono pabaigoje jis iškrito iš klubo rotacijos, o žiemą su brazilu buvo atsisveikinta.

Po karjeros „Žalgiryje“ Eliandro grįžo į Braziliją, o pastaraisiais metais rungtyniauja antros pagal pajėgumą Brazilijos lygos klube. Per du metus jis Brazilijos „Serie B“ pirmenybėse sužaidė 55 mačus ir pelnė 7 įvarčius.

 

Bahrudinas Atajičius

Pasirodymas „Žalgiryje“: 59 rungtynės – 15 įvarčių.

 

Įvertinti Bahrudino Atajičiaus pasirodymą „Žalgirio“ ekipoje sunku: futbolininkas buvo įsigytas kaip pagrindinis puolėjas, tačiau per du metus Vilniaus ekipoje dažnai keitė pozicijas, o išsikovoti tvirtos startinės pozicijos šioje komandoje jam taip ir nepavyko. Nors puolėjas pelnė 15 įvarčių, verta pastebėti, kad į pirmas keturias vietas A lygoje užėmusių komandų vartus jis kamuolį siuntė tik vienoje dvikovoje: savo debiute „Žalgiryje“, kai „Trakų“ vartininką nuginklavo du kartus.

Nors B. Atajičius vis dar ganėtinai jaunas ir jam netrukus sukaks 24 metai, „Celtic“ akademijos auklėtiniui savo pasirodymą „Žalgiryje“ veikiausiai teks baigti po šio sezono. Nesėkmingą sezoną išgyvenantis klubas vargu ar ryšis toliau tikėti šiuo puolėju ir realiausia, kad bosnis atsisveikins su Vilniaus ekipa.

 

Marinas Matošas

Pasirodymas „Žalgiryje“: 27 rungtynės – 4 įvarčiai.

 

Marinui Matošui atvykus į komandą komandos sporto direktorius Mindaugas Nikoličius tikėjosi, kad jis sėkmingai užkamšys visas saugų pozicijas, o futbolininkas bus ne tik rezultatyvus ir efektyvus, bet ir bus pagrindinis ginklas klubui atliekant standartines situacijas.

Deja, bet kroatui nepavyko įgyvendinti jam keltų tikslų, o svarbiausiose sezono rungtynėse – Čempionų lygoje, jis aikštėje taip ir nepasirodė. Galiausiai, nepaisant to, kad komandos vadovai deklaravo ilgalaikę sutartį su šiuo žaidėju, futbolininkas klubą paliko vos po vienerių metų, kai su juo buvo nutrauktas kontraktas.

Išvykęs iš Lietuvos M. Matošas darbą gavo antroje Kroatijos lygoje, kur taip pat neblizga – per du sezonus sužaidė 24 mačus ir įvarčių nepelnė.

 

Marius Žaliūkas

Pasirodymas „Žalgiryje“: 17 rungtynių – 1 įvartis.

 

Kai 2016 metų vasarį „Žalgirio“ ekipa į savo gretas pasikvietė Marių Žaliūką, vargu ar buvo daug tokiu komandos sprendimu nusivylusių ekipos gerbėjų: klubas stengėsi išvykusį Georgą Freidgeimą pakeisti kitu lietuviu, o geresnio pasirinkimo už 32-ejų metų gynėją tuo metu tikrai nebuvo. Negana to, futbolininkas turėjo daug aukšto lygio patirties ir iš pirmo žvilgsnio atrodė kaip rimtas komandos pastiprinimas.

Visgi, M. Žaliūkas į komandą atvyko profesionaliai nerungtyniavęs devynis mėnesius, o be komandos šis futbolininkas buvo praleidęs jau kiek daugiau nei penkis mėnesius. Negana to, futbolininkas praleido dalį sezono pasiruošimo, o įgyti gerą fizinę formą sezono metu jam taip ir nepavyko. Po sezono, kurį gynėjas beveik visą praleido ant „Žalgirio“ atsarginių žaidėjų suolelio, klubas žiemą nusprendė atsisveikinti su šiuo futbolininku.

Po pasitraukimo iš „Žalgirio“ gynėjas kito klubo taip ir nepapildė bei veikiausiai tuo ir baigs savo futbolininko karjerą.

 

Eltonas

Pasirodymas „Žalgiryje“: 11 rungtynių – 1 įvartis.

 

Eltonas į „Žalgirį“ atvyko su rimta užduotimi – pakeisti vieną iš komandos lyderių Jurijų Kendyšą, kuris buvo parduotas į „Bate“ ekipą. Futbolininkas buvo pristatomas, kaip nemažai patirties Rumunijos aukščiausioje lygoje įgavęs žaidėjas, tačiau šiam žaidėjui itin trūko žaidybinės praktikos – prie komandos jis prisijungė paskutinį kartą oficialiose rungtynėse rungtyniavęs net prieš pusantrų metų.

Sezono pradžioje jam buvo suteikiamos galimybės pagrindinėje ekipoje, o ketvirtajame ture jis pelnė pergalingą įvartį į „Utenio“ vartus. Visgi, tapti tvirtu pagrindinės sudėties žaidėju jam taip ir nepavyko, o prieš pat Čempionų lygą futbolininkas patyrė traumą, po kurios jo karjera klube baigėsi. Su futbolininku buvo išsiskirta greitai ir tyliai.

Šiais metais brazilas karjerą nusprendė pratęsti vienoje iš gimtinės regioninėje lygoje rungtyniaujančių ekipų.

 

Jorge Chula

Pasirodymas „Žalgiryje“: 15 rungtynių – 2 įvarčiai.

 

Nors šis futbolininkas į „Žalgirį“ atvyko iš antros Portugalijos lygos ekipos, per savo karjerą jam teko pabūti ir šios šalies grandų „Porto“ ir „Sporting“ gretose. Nors šiose ekipose jam sublizgėti nepavyko, per savo karjerą jis buvo išbandęs savo jėgas tiek aukščiausioje Portugalijos, tiek stipriausioje Olandijos lygoje.

Kaltinti Jorge Chula dėl jo nesėkmingo pasirodymo „Žalgiryje“ nederėtų – vasarą prie komandos prisijungęs futbolininkas geros formos įgyti taip ir neturėjo progos: jau penktose savo rungtynėse atstovaujant Vilniaus ekipai, jis susilaužė koją. Nors tuo metu ekipos gydytojai vylėsi, kad ši trauma neturės jokios įtakos tolimesnei žaidėjo karjerai, į aikštę sugrįžti sėkmingai jam nepavyko. Visą praėjusį sezoną jis dažniausiai likdavo ant atsarginių žaidėjų suolelio ir po pusantrų metų Vilniuje žaidėjas atsisveikino su „Žalgiriu“.

Nors futbolininkas „Žalgirį“ paliko dar šią žiemą, tačiau 27-erių metų portugalas iki šiol nepasirašė sutarties su jokia profesionalia komanda.

 

Simonas Stankevičius

Pasirodymas „Žalgiryje“: 11 rungtynių – 1 įvartis.

 

Būdamas vos 16 metų amžiaus Simonas Stankevičius išvyko į Angliją – „Leicester City“ akademiją. Sulaukęs vos 18 metų jis jau buvo kviečiamas ir į nacionalinę šalies rinktinę, kurioje jam buvo suteikiamos galimybės parodyti savo sugebėjimus aikštėje.

Nors futbolininkui nepavyko įsitvirtinti vyrų futbole per du nuomos laikotarpius žemesnių Anglijos divizionų ekipoms, „Žalgirio“ vadovybė nusprendė surizikuoti iš „Leicester City“ įsigydama šį puolėją.

Nors žalgirietis nestokojo ambicijų, Lietuvos čempionų gretose sužibėti jam nesisekė, o klubas priėmė sprendimą išnuomoti futbolininką į Kroatijos antros lygos „HNK Sibenik“ ekipą. Pademonstruoti puolėjo savybių S. Stankevičiui nepavyko ir ten, o šią žiemą buvo paskelbta, jog futbolininkas į „Žalgirį“ negrįš – lietuvis buvo parduotas į Norvegijos antros lygos klubą.

Jei po to, kai S. Stankevičius paliko „Žalgirį“ nieko apie jį negirdėjote – tai nieko nestebina. 22-ejų metų futbolininkas neįsitvirtino „Mjondalen“ ekipoje ir buvo išnuomotas į trečios pagal pajėgumą Norvegijos lygos komandą. Beje, futbolininkui įvarčių pelnyti nepavyko ir ten, o pastaruoju metu jis net ir šiame „Egersunds“ klube nebepatenka į pagrindinę sudėtį.

Lukasas Gaucho

Pasirodymas „Žalgiryje“: 19 rungtynių – 8 įvarčiai.

 

Lucasas Gaucho neabejotinai buvo skambiausiai „Žalgiryje“ pristatytas žaidėjas. Vienas iš didžiausių Lietuvos naujienų portalų po žaidėjo transfero netgi pasipuošė tokia skambia antrašte: „Vilniaus „Žalgiris“ stiprinasi Brazilijos rinktinėje žibėjusiu puolėju.“ Be to, pristatant futbolininką buvo nepamiršta paminėti, jog jis rinktinėje rungtyniavo kartu su Neymaru bei Oscaru. Tokie pranešimai buvo teisingi tik iš dalies – futbolininkas tikrai žaidė su šiomis žvaigždėmis, tačiau jam atstovauti savo šaliai buvo suteikta galimybė tik jaunimo iki 20 metų rinktinėje, kurioje jis sėkmingai pasirodė tik draugiškose rungtynėse.

Negana to, į Lietuvą jis atvyko iš egzotiškos Omano lygos, o prieš tai jam teko rungtyniauti Tailando ir Vietnamo lygose – tikrai ne tuose čempionatuose, kuriuose žaidžia talentingiausi pasaulio futbolininkai. Su žaidimu Europoje iki „Žalgirio“ jis buvo susipažinęs tik per nesėkmingą pusmetį Ispanijoje, kai jis neįsitvirtino antroje „Espanyol“ ekipoje.

„Žalgirio“ klube jis pelnė aštuonis įvarčius, tačiau šeši iš jų buvo pelnyti Lietuvos taurės mačuose, kai mačo baigtis jau niekam nebekeldavo abejonių. Nors įsigyjant žaidėją buvo pabrėžiama, jog su juo pasirašytas ilgalaikis kontraktas, futbolininkas klubą paliko vos po metų. Per laikotarpį Vilniuje jam išsiskirti nepavyko ir brazilas išvyko į Japoniją, antrąją šios šalies lygą.

Japonijoje per pusmetį sužaidęs vos porą mačų futbolininkas sugrįžo į Omaną, iš kurio ir vėl gavo progą sugrįžti į Europą – šį kartą garsia žaidėjo praeitimi sugundyta buvo „Bnei Sakhnin“ ekipa iš Izraelio. Visgi, futbolininko įsigijimu ši komanda vargu ar gali džiaugtis: per pirmuosius tris sezono mėnesius brazilas Izraelio aukščiausioje lygoje sužaidė vos 80 minučių ir niekuo nepasižymėjo.

 

Komnenas Andričius

Pasirodymas „Žalgiryje“: 8 rungtynės – 1 įvartis.

 

Kaltinti „Žalgirio“ komandą tuo, kad į savo klubą pasikvietė Komneną Andričių tikrai neverta. Futbolininkas dar visai neseniai buvo nusipirktas „Belenenses“ komandos, kurioje debiutavo ir aukščiausioje Portugalijos lygoje, buvo Serbijos jaunimo rinktinės narys, o puolėjui viso labo buvo vos 21-eri metai. Negana to, klubas pasirinko ir atsargų būdą prisivilioti jį į savo komandą: futbolininką išsinuomavo pusmečiui, su galimybe vasarą išpirkti žaidėjo kontraktą iš Portugalijos ekipos.

Visgi, K. Andričius neatrodė tuo žaidėju, už kurį neseniai Portugalijos klubas sumokėjo nemenką išpirką, o puolėjui taip ir nepavyko įrodyti savo meistriškumo net ir A lygoje. Nenuostabu, kad „Žalgirio“ vadovai nusprendė atsisakyti galimybės nusipirkti šį serbą ir vasarą paleido šį futbolininką.

Po laikotarpio Lietuvoje K. Andričius buvo dar kartą išnuomotas – šį kartą į Kroatijos aukščiausios lygos „Inter Zapresic“ ekipą. Šiame klube jam sekasi daug geriau: per pirmuosius penkis mačus jis jau pelnė tris įvarčius bei atliko du rezultatyvius perdavimus.

 

Mahamane Traore

Pasirodymas „Žalgiryje“: 13 rungtynių – 1 įvartis.

 

Šią žiemą į „Žalgirį“ atvykęs Mahamane Traore jau buvo pasiekęs išties nemažai – afrikietis buvo sužaidęs 100 mačų „Ligue 1“ pirmenybėse, o Malio rinktinei jis atstovavo 32 kartus. Visgi, į „Žalgirį“ jis jau atvyko su itin ilga traumų istorija bei pastarąjį pusmetį praleidęs be jokio klubo.

Jau pirmose savo oficialiose rungtynėse M. Traore įvarčiu atnešė vilniečiams Lietuvos Supertaurės nugalėtojų titulą, tačiau brangiausiam komandos žaidėjui išvengti traumų nepavyko ir Lietuvoje – jau netrukus jis susižeidė ir į aikštę sugrįžo tik praėjus kiek daugiau nei trims mėnesiams.

Nors vėliau jam pavyko sugrįžti į vilniečių rikiuotę, futbolininkas tikrai nedemonstravo tokio žaidimo, kokio iš jo buvo tikimasi. Beveik neabejojama, jog žiemą bus atsisveikinta su daug uždirbančiu, bet traumų kamuojamu ir net A lygoje niekuo neišsiskiriančiu futbolininku, o nesėkmingai susiklosčius sezono pabaigai LFF Supertaurės titulas gali būti vienintelis, kuris šiemet papildys „Žalgirio“ trofėjų lentyną.