"Auksinio berniuko" laureatų pakilimai ir nuosmukiai: P. Pogba (straipsnis)

Futbolo pasaulyje nuolatos kalbama apie talentingiausius ir perspektyviausius futbolininkus, kurie netrukus turėtų tapti ryškiausiomis šio sporto žvaigždėmis. Nuo 2003 metų talentingiausiam pasaulio žaidėjui yra įteikiamas „Auksinio berniuko“ apdovanojimas, į kurį pretenduoja visi 20-ties metų amžiaus arba jaunesni futbolininkai.

Tačiau ar visi šį apdovanojimą gavę žaidėjai tapdavo ryškiausiomis pasaulio futbolo žvaigždėmis? Paskelbus 2017 metų „Auksinio berniuko“ nugalėtoją, Eurofootball.lt nusprendė pasidomėti, kaip susiklostė visų šį apdovanojimą laimėjusių žaidėjų karjeros ir kur tuo metu rungtyniavo garsiausi žaidėjai, kuriems šio titulo laimėti nepavyko.

Prieš tai buvę straipsniai:

2003 metai – Rafaelis van der Vaartas; 2004 metai – Wayne`as Rooney; 2005 metai – Lionelis Messi; 2006 metai – Cescas Fabregasas; 2007 metai – Sergio Aguero; 2008 metai Andersonas2009 metai – Alexandre`as Pato, 2010 metai – M. Balotelli, 2011 metai – M. Gotze, 2012 metai - Isco.

Kita šio straipsnio dalis – kitą savaitę.


2013 metai: Paulis Pogba

Tuometinė ekipa: „Juventus“

Dabartinė ekipa: „Manchester United“

 

Paulis Pogba futbolą pradėjo lankyti šešerių metų, kai dalyvavo netoliese įsikūrusio „US Roissy-en-Brie“ klubo treniruotėse. Čia jaunasis talentas praleido septynerius metus, po kurių jis persikėlė į „US Torcy“ jaunimo ekipą. Vos po metų šioje ekipoje jis buvo pastebėtas „Le Havre“ skautų ir kartu su šia komanda jau antrais metais Prancūzijos jaunimo pirmenybėse užėmė antrąją poziciją. Komandai sėkmingai žaidžiant jaunimo čempionate, dėmesio susilaukė ir P. Pogba, kuris viso sezono metu buvo kviečiamas ir į Prancūzijos jaunimo iki 17 metų ekipą.

2009 metų liepos 31 dieną P. Pogba atskleidė, kad jis keliasi į „Manchester United“ komandos akademiją. Toks žaidėjo žingsnis labiausiai nustebino jo buvusią komandą „Le Havre“, kuri dar 2006 metais ne tik su šiuo futbolininku, tačiau ir jo tėvais buvo pasirašę bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią futbolininkas po 2009-2010 metų sezono turėjo pasirašyti kontraktą su šiuo klubu. Jau kitą dieną prancūzai savo internetiniame puslapyje stipriai kritikavo „Manchester United“ ekipą ir Pogba šeimyną, o taip pat pranešė, jog dėl sutarties nevykdymo jie planuoja kreiptis į FIFA.

„Le Havre“ kaltino futbolininką tuo, kad jis į Angliją išvyko dėl gautos 87 tūkstančių svarų sumos ir gyvenamo namo, tačiau pats P. Pogba tai neigė, o „Manchester United“ po tokių kaltinimų pagrasino paduoti Prancūzijos komandą į teismą. Negana to, į situaciją atitinkamai sureagavo ir „US Torcy“ klubas, kuris pareiškė, kad iš šios komandos futbolininkas į „Le Havre“ išvyko lygiai tais pačiais būdais, kaip ir į Angliją. Galiausiai FIFA nusprendė, kad prieš tai pasirašyta bendradarbiavimo sutartis neprilygo kontraktui, o galimybėmis apskųsti šį sprendimą „Le Havre“ nepasinaudojo po to, kai jie paskelbė radę susitarimą su „raudonųjų velnių“ komanda dėl futbolininko transfero.

Anglijoje saugas pamažu kilo karjeros laiptais – pirmąją sezoną praleidęs U-18 komandoje, kitame sezone jis jau buvo pakviestas sužaisti keletą mačų ir į rezervinę „Man United“ komandą, tačiau vis dar žaisdavo ir jaunimo ekipos gretose. Galiausiai, prieš 2011-2012 metų sezono startą seras Alexas Fergusonas pranešė, jog Paulis Pogba pradės rungtyniauti ir pagrindinėje „United“ komandoje.

„Jei mes neleisime Pogba atsiskleisti, kaip manote, kas nutiks? Jis mus tiesiog paliks. Kai po kelių metų baigsis jo kontraktas su ekipa, jis išvyks ten, kur jam bus suteikta galimybių pasirodyti. Todėl mes esame pasiruošę jam suteikti galimybių pagrindinėje ekipoje ir norėsime pasižiūrėti, kaip jis ten sugebės išnaudoti savo puikias savybes“, - kalbėjo tuometinis „Manchester United“ treneris.

Nepaisant šių kalbų, 2011-2012 metų sezone daugiausiai laiko P. Pogba praleido antroje „Manchester United“ ekipoje. Tiesa, komandos treneris suteikė jam progą debiutuoti pagrindinėje ekipoje: iš pradžių FA taurės turnyre, vėliau „Premier“ lygoje, o galiausiai ir UEFA Europos lygoje. Tiesa, per sezoną visus septynis kartus jis į aikštę buvo įleistas po keitimo ir iš viso sužaidė vos 225 minutes.

Daugumai gerbėjų ir futbolo ekspertų keliant klausimus, kodėl talentingam futbolininkui nebuvo suteikta daugiau galimybių aikštėje, į juos buvo atsakyta ateinančią vasarą. Liepos pradžioje A. Fergusonas atskleidė, kad P. Pogba nepratęsė sutarties su klubu ir paliko jo vadovaujamą komandą dėl kitos ekipos

„Kiek mes žinome, jau kuris laikas, kaip futbolininkas pasirašė sutartį su „Juventus“. Tai tikrai nuvilia. Kalbant atvirtai, mano nuomone, mūsų ekipai jis parodė visišką nepagarbą. Todėl aš net esu laimingas: jei tokie žaidėjai ir toliau taip elgsis, geriausia, kad jie ysi darytų kuo toliau nuo mūsų“, - 2012 metų vasarą kalbėjo „United“ legenda.

Nors oficialiai P. Pogba prie naujos komandos prisijungė tik po mėnesio, „raudonųjų velnių“ strategas neklydo – žaidėjas pasirašė keturių metų trukmės kontraktą su „Juventus“. Futbolininkas tikėjosi Italijoje gauti daugiau galimybių pagrindinėje ekipoje, o šis klubas buvo pasiruošęs išpildyti jo norus.

Pirmą progą oficialiame mače „Juventus“ savo naujam talentui suteikė 2012 metų rugsėjo 22 dieną, kai futbolininkas mače su „Chievo“ aikštėje praleido visas 90 minučių. Komanda atletą leido į aikštę ir Čempionų lygos susitikime su „Shakhtar“, o svarbiose rungtynėse su „Napoli“ futbolininkas pasirodė po keitimo bei gražiu smūgiu iš toli pelnė savo pirmąjį įvartį atstovaujant Turino klubui. Po dešimties dienų jis rungtynėse su „Bologna“ atliko rezultatyvų perdavimą pirmajam įvarčiui bei pelnė pergalingą rungtynių įvartį, o po šio mačo prancūzas susilaukė daugybės pagyrų iš visų didžiausių Italijos žiniasklaidos priemonių.

Pirmasis P. Pogba įvartis atstovaujant „Juventus“ klubui:

Sezono pabaigoje, rungtynėse, kuriose „Juventus“ užsitikrino Italijos čempionų titulą, P. Pogba sudalyvavo incidente už kurį gavo raudoną kortelę. Varžovas jam trinktelėjo per veidą, o į tai prancūzas sureagavo spjaudamas link priešininko. Teisėjas pamatė tokį žaidėjo poelgį ir už tai išvarė jaunąjį saugą iš aikštės.

Pirmaisiais metas P. Pogba gavo 37 progas pasirodyti aikštėje atstovaujant „Juventus“ klubą ir metus užbaigė savo sąskaitoje turėdamas penkis įvarčius. Vasarą saugas Italijoje įgytą patirtį pavertė puikiu žaidimu planetos jaunimo iki 20 metų pirmenybėse. Prancūzas su savo šalies jaunimo rinktine triumfavo pirmenybėse, o pats P. Pogba buvo išrinktas geriausiu pirmenybių futbolininku.

Kitą sezoną saugas pradėjo fantastiškai: 21-ąją minutę pakeitęs susižeidusį Claudio Marchisio jis Italijos Supertaurės mače jau po dviejų minučių pelnė įvartį į „Lazio“ vartus. Futbolininkas vėliau pridėjo ir rezultatyvų perdavimą, o po mačo jis buvo pripažintas geriausiu susitikimo žaidėju. Puikią formą jis pratęsė ir sezono pradžioje bei įsitvirtino pagrindinėje „Juventus“ sudėtyje.

Galiausiai gruodį Paulis Pogba atsiėmė 2013 metų „Auksinio berniuko“ nugalėtojo titulą bei toliau tęsė sėkmingą savo sezoną. Atletas 2013-2014 metų sezone buvo daugiausiai mačų „Juventus“ ekipoje sužaidusiu futbolininku (51 susitikimas), o aikštėje jis buvo pastebimas ir produktyvus. Saugas pelnė 9 įvarčius ir atliko 13 rezultatyvių perdavimų, o Turino komanda antrus metus iš eilės laimėjo Italijos čempionų titulą.

Italijos čempionų vairą po sezono perėmė Massimiliano Allegri, tačiau P. Pogba rolė komandoje nesumažėjo. Anaiptol, futbolininkas ir toliau buvo pagrindinės sudėties žaidėjas, o ekipoje jo indėlis buvo ne ką mažesnis. Lapkritį žaisdamas 100-ąsias savo rungtynes „Juventus“ ekipoje jis pelnė pirmąjį savo įvartį Čempionų lygoje, o netrukus futbolininkas pateko ir tarp 23 pretendentų laimėti „Ballon d‘Or“ titulą. Vos 21-erių metų žaidėjas buvo jauniausias pretendentų į šį apdovanojimą sąraše.

Sezoną futbolininkui apkartino Čempionų lygos mače su „Borussia“ patirta trauma, dėl kurios jis buvo priverstas be futbolo praleisti du mėnesius. Visgi, sugrįžęs į aikštę jis padėjo komandai Čempionų lygos pusfinalyje įveikti Madrido „Real“ ir rungtyniavo šio turnyro finale, kuriame „senosios senjoros“ ekipa 1:3 pralaimėjo prieš „Barcelona“.  Dėl patirtos traumos 2014-2015 metų sezone jis sužaidė kiek mažiau mačų, tačiau per 41 sužaistą susitikimą jis ir vėl buvo produktyvus – pelnė 10 įvarčių bei atliko 11 rezultatyvių perdavimų.

Prieš naująjį sezoną futbolininkui buvo patikėtas 10 marškinėlių numeris, o aikštėje jam buvo atiduota kuriančio saugo pozicija, tad prancūzas kur kas dažniau valdė kamuolį. Metų gale futbolininkas atsiėmė praėjusio sezono laurus – užėmė dešimtą vietą UEFA geriausio žaidėjo rinkimuose bei pateko į simbolinį vienuoliktuką tiek UEFA , tiek FIFA metų komandose.

Labiau atakuojančioje pozicijoje rungtyniavęs futbolininkas dar kartą per sezoną pelnė 10 įvarčių bei sezoną baigę atlikęs 16 rezultatyvių perdavimų. Kartu su Miralemu Pjaničiumi jis buvo daugiausiai rezultatyvių perdavimų „Serie A“ atlikęs žaidėjas, o su „Juventus“ iškovojo ketvirtąjį „Serie A“ trofėjų iš eilės.

Visi P. Pogba įvarčiai „Juventus“ ekipoje:

2016 metais bene labiausiai buvo aptarinėjami gandai apie galimą futbolininko sugrįžimą į „Manchester United“. Vieni tai laikė realiu variantu, o kitiems tai atrodė kaip spaudos keliami burbulai, siekiant pritraukti skaitytojus. Galiausiai apie transferą ne kartą rašę žurnalistai rugpjūčio 8 dieną galėjo šypsotis: Paulis Pogba ne tik pasirašė sutartį su „Manchester United“, tačiau ir tapo brangiausiu visų laikų pasaulio futbolininku. Už saugą „raudonieji velniai“ sumokėjo tuo metu įspūdingą 105 milijonus eurų siekiančią išpirką. Vėliau buvo pranešta, jog už šį transferą milžinišką sumą užsidirbo ir žaidėjo agentas Mino Raiola, kuris iš „Juventus“ gavo net 27 milijonus eurų siekiančią sumą.  

Nuo pat pirmųjų akimirkų sugrįžus į Angliją, prancūzas siekė pamiršti pirmąjį išsiskyrimą su „raudonųjų velnių“ komanda, kalbėdamas apie meilę šiai ekipai nuo pat pirmosios savo spaudos konferencijos „Man United“ komandoje.

„Aš labai laimingas sugrįžęs į „United“. Tai visada buvo klubas, turintis specialią vietą mano širdyje ir aš nekantrauju pradėti dirbti su Jose Mourinho. Aš jaučiau, kad atėjo laikas sugrįžti į „Old Trafford“ stadioną. Aš visada mėgavausi žaidimu prieš šiuos fanus ir negaliu sulaukti galimybės prisidėti prie komandos rezultatų. Šis klubas man yra tinkamas norint pasiekti viską, ko aš tikiuosi iš šito žaidimo“, - komandos svetainei kalbėjo P. Pogba.

Į komandą grįžęs saugas pasirašė penkių metų sutartį, tačiau sezono pradžioje negalėjo padėti savo ekipai, dėl netikėto sprendimo – už dvi Italijos taurėje gautas geltonas korteles, futbolininkui buvo skirta vienerių rungtynių diskvalifikacija „Premier“ lygoje. Saugui galiausiai įžengus į aikštę, jam nepavyko būti tokiam produktyviam, o didelius tikslus kėlusi „Manchester United“ komanda po dešimties „Premier“ lygos turų žengė vos aštuntoje pozicijoje.

Visgi, P. Pogba susilaukė tvirto J. Mourinho palaikymo po nesėkmingo sezono starto, o kai Europos lygos mače su „Fenerbahce“ jam pavyko pelnyti du įvarčius treneris pareiškė, kad „futbolo Einšteinai žaidėją nurašė per anksti“. Kol „Premier“ lygoje ekipai ir toliau nesisekė, klubas sėkmingai žaidė EFL taurėje, kurioje jiems pavyko iškovoti nugalėtojų titulą bei Europos lygoje.

Iki finalo antrame pagal pajėgumą Europos turnyre prasimušę „Man United“ žaidėjai, lemiamose rungtynėse susitiko su Amsterdamo „Ajax“ vienuolike. Svarbiausiose komandos sezono rungtynėse pastebimas buvo ir tuo metu brangiausias planetos futbolininkas. P. Pogba pelnė pirmąjį rungtynių įvartį ir padėjo komandai iškovoti nugalėtojų titulą bei kelialapį į Čempionų lygą, kurio jiems nepavyko iškovoti „Premier“ lygoje, kurioje šis klubas liko vos šeštas. Pats sezonas prancūzui nebuvo toks produktyvus, kaip metai Italijoje: per 51 sužaistą susitikimą jis pelnė 9 įvarčius ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Kitą vasarą P. Pogba transfero rekordas buvo pagerintas daugiau nei dvigubai, o nuo tos akimirkos brangiausio futbolininko titulą perėmė Neymaras. Tiesa, tai nesutrukdė saugui galingai pradėti šio sezono – per pirmuosius keturis „Premier“ lygos mačus jis tiesiogiai prisidėjo prie keturių savo komandos įvarčių (2 įvarčiai ir 2 rezultatyvūs perdavimai), tačiau įsibėgėjusį žaidėją pristabdė trauma. Šlaunį susižeidęs futbolininkas iki šiol negali padėti savo komandai.

Gražiausi P. Pogba žaidimo epizodai praėjusiame sezone:

Pastaruosius penkis metus P. Pogba yra ir neatsiejama Prancūzijos nacionalinės rinktinės dalis. Saugas su savo rinktine namuose vykusiame 2016 metų Europos čempionate pasiekė pirmenybių finalą, tačiau jame prancūzų viltis pratęsime sudaužė pergalę šventę portugalai. Nepaisant to, jog futbolininkui yra vos 24-eri metai, jis jau dabar yra sužaidęs beveik pusšimtį rungtynių atstovaujant savo šalies rinktinei.

Paulio Pogba karjera:

2009-2012 metai „Manchester United“ – 7 rungtynės;

2012-2016 metai „Juventus“ – 178 rungtynės, 34 įvarčiai;

2016- metai „Manchester United“ – 57 rungtynės, 11 įvarčių.

Prancūzijos rinktinė – 49 rungtynės, 8 įvarčiai.

Garsiausi šios amžiaus grupės (1993-1994 metų gimimo) žaidėjai, kurie nelaimėjo šio titulo:

Romelu Lukaku, Alexas Oxlade-Chamberlainas, Julianas Draxleris, Janas Oblakas, Raphaelis Varane`as, Mauro Icardi, Jese, Mateo Kovačičius, Yanickas Ferreira Carrasco, Marquinhosas.

Romelu Lukaku buvo vienas iš pagrindinių pretendentų į „Auksinio berniuko“ titulą. Puolėjas buvo išnuomotas į „West Bromwich Albion“ ekipą, kurioje per sezoną sužaidė 38 mačus bei pelnė 17 įvarčių, iš kurių visi buvo pelnyti „Premier“ lygoje. Visgi, „Chelsea“ klubo tokiu pasirodymu jis neįtikino ir puolėjas buvo dar kartą išnuomotas, šįkart į „Everton“ klubą.

Anglas Alexas Oxlade-Chamberlainas žaidė „Arsenal“ ekipoje, kurioje po truputį išsikovojo vietą aikštėje. Krašto saugas per metus sužaidė 33 mačus per kuriuos pelnė du įvarčius ir atliko penkis rezultatyvius perdavimus.

Julianas Draxleris buvo dar vienas į geriausio jaunojo žaidėjo titulą pretendavęs žaidėjas. Futbolininkas 2012-2013 metų sezone sužibėjo „Schalke“ ekipoje, kurioje per 39 mačus pelnė 13 įvarčių bei atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Dabartinis „Atletico“ vartininkas Janas Oblakas 2013 metais rungtyniavo Ispanijos kaimynystėje – Portugalijoje. Nors slovėnas priklausė „Benfica“ klubui, ši futbolininką nuomavo į „Rio Ave“ ekipą, kurioje jis sužaidė 31 mačą bei sėkmingu žaidimu Portugalijos pirmenybėse įtikino Lisabonos klubą suteikti jam galimybę ir „Benfica“ komandoje.

2013 metais apie Raphaelį Varane`ą buvo kalbama kaip apie talentingiausią pasaulio gynėją. Futbolininkas jau rungtyniavo „Real“ ekipoje, kurioje nepaisant jauno amžiaus, jis 2012-2013 metų sezone gavo 33 progas žengti į aikštę bei pelnė du įvarčius.

Mauro Icardi 2012-2013 metų sezone buvo didžiausias „Serie A“ atradimas. Iki tol vos du mačus „Serie B“ pirmenybėse sužaidęs jaunuolis 2013 metus pradėjo fantastišku maču, kuriame namuose į „Pescara“ vartus pasiuntė keturis įvarčius. Iš viso sezoną jis užbaigė sužaidęs 31 mačą ir pelnęs 10 įvarčių bei atlikęs keturis rezultatyvius perdavimus, o to pakako, kad futbolininkas paliktų „Sampdoria“ ir persikeltų į garsesnę komandą. Puolėjas už 13 milijonų eurų išvyko į Milaną, kur jo naująja karjeros stotele tapo „Inter“.

Jese 2012-2013 metų sezone tiesiog dominavo antroje pagal pajėgumą Ispanijos lygoje, kurioje pelnė 22 įvarčius ir atliko 12 rezultatyvių perdavimų. Toks jo pasirodymas „Castilla“ gretose atkreipė ir pagrindinės Madrido „Real“ komandos trenerių dėmesį, kurie 2013 metų vasarą futbolininką pakvietė atstovauti „karališkajam“ klubui, kuriame jo puikų debiutinį sezoną sugadino sunki trauma.

Mateo Kovačičius 2012-2013 metų sezoną pradėjo gimtinėje, „Dinamo“ ekipoje. Šiame klube išsiskyręs žaidėjas galiausiai už 11 milijonų eurų išvyko ten pat, kur ir M. Icardi – į Milano „Inter“, kurioje jau per pirmą pusmetį jis sužaidė 18 mačų bei atliko du rezultatyvius perdavimus.

2012-2013 metų sezone Yannickui Ferreira Carrasco buvo suteikta galimybė debiutuoti vyrų futbole, atstovaujant prastus laikus išgyvenusiam „Monaco“ klubui. Ši ekipa tuo metu rungtyniavo antrame pagal pajėgumą Prancūzijos divizione ir buvo pasiruošusi kardinaliai atjauninti savo sudėtį, o talentingas belgas netruko įrodyti, kad jis gali sėkmingai žaisti šiame lygyje ir iš viso Prancūzijoje per pirmąjį sezoną jis sužaidė 31 mačą ir pelnė 8 įvarčius bei atliko 7 rezultatyvius perdavimus. Kartu su komanda jis laimėjo „Ligue 2“ pirmenybes ir iškovojo teisę sugrįžti į aukščiausiąją Prancūzijos lygą.

Marquinhosas 2012-2013 metais savo pirmąjį sezoną Europoje pradėjo „Roma“ klube. Jau pirmaisiais metais jis išsikovojo vietą startinėje Italijos sostinės komandos sudėtyje, o po 30 mačų Italijoje, jis už beveik šešis kartus didesnę sumą, nei prieš pusmetį už jį sumokėjo „Roma“, persikėlė į Prancūziją, „Paris Saint-Germain“ komandą. PSG už gynėją sumokėjo 31,4 milijono eurų išpirką.