E. Kvitkauskas: nenustebčiau, jeigu "Trakai" finišuotų už prizininkų trejeto

Po trumpo ir nenusisekusio bandymo Europiniuose turnyruose, Lietuvos futbolo klubai sugrįžo į kovas A lygoje, kur šią savaitę buvo sužaistos 20-ojo turo rungtynės. Apie A lygą ir lietuviškų klubų pasirodymą Europoje, su lankomiausiu šalies futbolo naujienų portalu – „Eurofootball.lt“, sutiko pasikalbėti Futbolo.tv komentatorius Ervinas Kvitkauskas.


- Šiuo metu A lygoje prie pabaigos artėja trečiasis čempionato ratas. Kokį įspūdį jums palieka šiemetinės Lietuvos pirmenybės?

- Galbūt būsiu banalus, bet paminėsiu tai kas yra nenuginčijama. Šiemet čempionate sumažėjus komandų skaičiui, jis natūraliai sustiprėjo. Rungtynių, kuriose viskas būtų aišku sužaidus kėlinį tiesiog nebeliko. Geriausias to įrodymas - ką tik pasibaigęs XX-asis turas, kuriame visos ketverios rungtynės buvo itin atkaklios, o jų baigtis sprendėsi netgi paskutinėmis sekundėmis.

- Visoms Lietuvos ekipoms žygis Europoje baigėsi jau ties pirmuoju barjeru, nors varžovai buvo akivaizdžiai pranašesni tik „Sūduvos“ dvikovoje su „Midtjylland“. Jūsų nuomone, ko labiausiai pritrūko kitoms Lietuvos ekipoms, kad patektų į kitą etapą?

- Sėkmės. Kitame etape drąsiai galėjome turėti tris klubus, bet likome su nuliu. Tuo metu ypač skaudus buvo Vilniaus „Žalgirio“ pralaimėjimas, bet prabėgus kuriam laikui, turbūt galime teigti, kad skaudžiausiai pralaimėjimas smogė „Trakų“ klubui. To pralaimėjimo pasekmės jaučiamos iki šiol, kai tuo tarpu čempionas sugebėjo mobilizuotis ir tolyn žygiuoja be kluptelėjimų.

Labai gaila ir „Atlanto“, mano akimis klaipėdiečiai niekuo nenusileido tituluočiausiai Suomijos ekipai. Pritrūko šaltesnių nervų – jauni uostamiesčio klubo žaidėjai didele tarptautinių rungtynių patirtimi pasigirti negali, o tai itin svarbus faktorius momentais, kai viską nulemia smulkios detalės.

- Po nesėkmės prieš „Nomme Kalju“, nepaisant to, kad tuo metu „Trakai“ vis dar pirmavo A lygoje, jų komandą paliko treneris bei keletas pagrindinėje sudėtyje žaidusių futbolininkų. Kaip vertinate tokius „riterių“ veiksmus ir kaip tai gali atsiliepti šios komandos rezultatams sezono pabaigoje?

- Tai jau atsiliepia rezultatams ir vertinant tai ką matome dabar, visiškai nenustebčiau, jeigu ilgai čempionate pirmavę „Trakai“ finišuotų už prizininkų trejeto. Nenoriu spekuliuoti, į klubo vidų neįlįsi, bet pasaulinėje praktikoje nedažnai pamatysi atvejus, kad klubui pirmaujant čempionate lėktų trenerio galva. Mano nuomone, klubas susidūręs su problemomis nepadarė esminių, kardinalių ir svarbiausia greitų žingsnių.

Netekus dviejų pagrindinių vidurio gynėjų, kurie mano akimis buvo sėkmingo klubo žaidimo pamatas, neieškoti sprendimo buvo naivu. Galbūt meškos paslaugą padarė ir visuomenės nuomonė, kad Estijos klubas nėra rimtas varžovas, bet ateitis parodė, kad tai solidi komanda, kuri Europoje vien „Trakų“ patiekalu neapsiribojo. Visgi blogiausia buvo ne pralaimėjimas, o reakcija į jį. „Raganų medžioklė“ dar nei vienai organizacijai neatnešė naudos.

- Pastaruoju metu puikią formą demonstruoja „Žalgiris“, o artimiausi jo konkurentai vis dar barsto taškus. Kaip manote, ar „Trakai“, „Atlantas“ ir „Sūduva“ yra pajėgūs šiuo metu mesti išsūkį vilniečiams bei pakovoti dėl čempionų titulo?

- „Trakų“ situacija jau aptarėme – jie kraujuoja iš vidaus ir tik nuo jų pačių priklauso, kiek ilgai tai tęsis. „Atlantas“ šiemet labai stabilus, nors ir labai jaunas, o „Sūduvos“ gerbėjai, neabejoju, dažnai pamąsto kas būtų, jeigu marijampoliečiai nuo pat sezono pradžios būtų buvę tokie stabilus kaip dabar.

Blogiausia šioms komandoms jau įvyko – čempionas jau priekyje ir po rungtynių Klaipėdoje, jis jau atitrūkęs. Valdas Dambrauskas kalbėjo lenktynių terminais, pamėginsiu ir aš. Kai greičiausiam bolidui duodamas tuščias kelias priekyje, jį pagauti yra beveik neįmanoma, bet kartais genda net ir pati geriausia technika.

- Atkakli kova verda ir dėl išlikimo lygoje. Žiūrint į „Utenio“ bei „Kauno Žalgirio“ situaciją, kuri iš šių komandų turi geresnes galimybes išvengti paskutinės vietos ir tiesioginio iškritimo iš lygos?

- Abi komandos kiek nuvylė sezono starte. „Uteniui“ sutrukdė traumos, o taip pat, kai kurių futbolininkų žaidimo kreivė nepakilo iki tokio lygio, kurio buvo iš jų tikėtasi. Kauniečių problemos kitos, jaunimas paaugo, bet nei Ignas Dedura, nei Andrius Velička neatjaunėjo. Praradus praėjusio sezono lyderį Dmitrijų Rekišą, komandai pritrūko vedlio, tikro lyderio saugų grandyje. Smagu, kad po pertraukos abi komandos ženkliai pagerino savo žaidimą, todėl nepasakyčiau, kad „Stumbras“ ar „Lietava“ jau gali jaustis saugūs.

- Šiais metais naujuoju Lietuvos futbolo rinktinės treneriu tapo Edgaras Jankauskas, kuriam jau teko dirbti penkiose nacionalinės ekipos dvikovose. Kaip vertinate pirmuosius naujojo stratego darbo mėnesius rinktinėje ir kokie yra didžiausi pokyčiai, kuriuos į rinktinę įnešė naujasis trenerių štabas?

- Pokyčių daug ir labai džiuginančių. Štabas naujas, jaunas, veržlus ir tikintis tuo ką daro, o svarbiausia labai darbštus. Pažįstu tuos žmones asmeniškai ir tai yra futbolo fanatai, tai yra žmonės, kurie miega, keliasi ir gyvena futbolu. Visa tai labai jaučia ir mato futbolininkai, kurie atvykę į rinktinę užsidega ta žingeidumo ir profesionalumo atmosfera. Tik tas lyderis, kuris atiduoda visą save, gali tikėtis, kad jo žaidėjai padarys tą patį.

- Šį sezoną A lygos dvikovos trečiadieniais pradėtos rodyti per TV6 kanalą, o jo eteriu šeštadieniais rodoma ir laida apie Lietuvos futbolą - „Futbolo.tv“, kurios vienu iš vedėju esate ir jūs. Ką galėtumėte patarti tiems, kurie vis dar dvejoja ar žiūrėti šią laidą ir kodėl rekomenduotumėte ją įsijungti Lietuvos futbolo gerbėjams?

- Savaitinė tik Lietuvos futbolui skirta laida, buvo mūsų komandos svajonė, kuria šiemet patikėjo TV6. Labai džiaugiamės ir įdedame daug pastangų, kad laida būtų įdomi, informatyvi ir profesionali. Sezonui pradėjome ruoštis dar žiemą ir turiu padėkoti klubams bei futbolininkams, kurie noriai dalyvavo mūsų projektuose. Filmavimai kartais pasibaigdavo 4 ar 5 valandą ryto, bet galutiniais rezultatais tiek mes, tiek ir žaidėjai liko patenkinti, o tai svarbiausia.

Tikslas – per pusvalandį apžvelgti visą Lietuvos futbolo savaitę bei mūsų futbolininkus padaryti kuo labiau matomus ir artimus žiūrovui. Lietuvos futbolininkai nėra išlepinti dėmesio ir tikrai yra labai paprasti vyrukai, kurie visada mielai tą dėmesį priima. Kviečiu apsilankyti stadionuose ir tuo patiems įsitikinti.

Tautvydas Sakalauskas