"EURO 2016" TOP 200 žaidėjų reitingas: Kairiojo krašto gynėjai (I dalis, 11-20 pozicijos)

Artėjant 2016 metų Europos čempionatui, Bleacher Report apžvelgs ir reitinguos 200 geriausių šių pirmenybių žaidėjų, pagal šių futbolininkų pozicijas. Antrojoje reitingo apžvalgoje – kairiojo krašto gynėjo pozicijų futbolininkai. Į šį reitingą nepateks ne tik traumuoti ir į čempionatą nevykstantys žaidėjai, bet ir Davidas Alaba, kuris Austrijos rinktinėje užima centro saugo poziciją.

Reitingas sudarytas iš dviejų kategorijų: viena sudaryta iš gynybinių sugebėjimų (kamuolio perėmimų, žaidėjų uždengimo ir pozicijos užsiėmimo), o kita iš atakoje demonstruojamo žaidimo (skersuojamų kamuolių, prisijungimo į atakas ir bendrų techninių sugebėjimų). Kiekvienoje iš šių kategorijų žaidėjas maksimaliai gali gauti 50 taškų, o sudėjus taškus gautus abejose kategorijose buvo sudėliotas Europos čempionato kairiojo krašto gynėjų reitingas.

Pirmoje šios apžvalgos dalyje jums pateikiami 11-20 pozicijose likę krašto gynėjai.


20. Ivanas Striničius – Kroatija

Gynybiniai sugebėjimai: 34/50

Neskaitant „Juventus“ ekipos, „Napoli“ šį sezoną demonstravo geriausią gynybą „Serie A“ pirmenybėse. Jie pateko į kitų metų Čempionų lygą, tačiau pats Striničius prie to prisidėjo menkai.

Komandoje buvęs tik antrasis šio krašto gynėjas, kroatas buvo vienas iš patikimiausių atsargoje buvusių šios pozicijos žaidėjų.

Žaidimas puolime: 33/50

Jo konkurentas Ghoulamas yra rimta grėsmė puolime. Pagal gebėjimą palaikyti tempą ir tiksliai atlikti skersuotus kamuolius jis yra vienas iš geriausių lygoje, o tai buvo pagrindinė priežastis, kodėl Striničius likdavo ant suolo.

Pats 28-erių metų kroatas per savo limituotas galimybes pasireikšti „Napoli“ gretose, pasižymėjo tiksliais perdavimais ir gebėjimu palaikyti kamuolį.

Bendras reitingas: 67/100

Kroatijos rinktinės narys dar neseniai buvo atsarginiu šios pozicijos žaidėju ir savo šalyje, tačiau į galutinę sudėtį nepatekus Danijeliui Pjanjičiui, jis turėtų būti startinės sudėties žaidėju. Kroatijos rinktinės sudėtyje nėra pakankamai aukštos kvalifikacijos gynėjų, tad Striničiaus pozicija turėtų būti saugi.

19. Neilas Tayloras – Velsas

Gynybiniai sugebėjimai: 36/50

Didžiąją šio sezono dalį „Swansea“ kovojo dėl išlikimo, o per tą laiką jų komandą treniravo net trys skirtingi strategai. Vienas iš retų žaidėjų, kuriais pasitikėjo visi treneriai buvo valas Neilas Tayloras.

Savo komandoje jis buvo trečias pagal sužaistas minutes, o savo sugebėjimus gynyboje jis pademonstravo komandoje pirmaudamas pagal daugiausiai užblokuotų skersų kamuolių skaičių.

Žaidimas puolime: 32/50

27-erių metų žaidėjas per savo karjerą vidutiniškai rezultatyvų perdavimą atlieka kas 17 rungtynių, o per 222 profesionalius mačus jis nepelnė nė vieno įvarčio. Tokie skaičiai tik patvirtina tą išankstinę nuomonę, kuri teigia, jog jis nėra ypatingai pavojingas puolime.

Jo laimei, jo rolė komandoje yra labiau gynybinė, tačiau moderniam krašto gynėjui dalyvavimas puolime taip pat yra būtinas.

Bendras reitingas: 68/100

Šiame Europos čempionate Tayloras bus antrasis kairiojo krašto gynėjas Velso rinktinėje, kurioje nusileidžia Benui Daviesui, tačiau jis vis tiek gali būti startinės sudėties žaidėju. Ekipos strategas mėgsta žaidimą trimis centro gynėjais, o Daviesą jis gali pastatyti į kairiausio centro gynėjo poziciją. Taip vietos aikštėje atsirastų ir Taylorui, tačiau jam tektų žaisti daugiau į ataką orientuotoje rolėje.

Neaišku, ar Chrisas Colemanas norės į tokią poziciją statyti žaidėją, kuris komandai rimčiau gali padėti tik gynyboje.

18. Jordanas Lukaku – Belgija

Gynybiniai sugebėjimai: 33/50

Palikęs „Anderlecht“ jaunimo ekipą ir persikėlęs į „KV Oostende“, Lukaku gavo progą pasireikšti bei sublizgėjo. Gynyboje jis pasinaudoja savo jėga, greičiu ir atletiškumu tam, kad apsisaugotų nuo puolėjų ir perėmęs kamuolį skuostų į puolimą.

Žaidimas puolime: 36/50

Geriausias Belgijos lygos atakuojantis krašto gynėjas šį sezoną tiesiogiai prisidėjo prie devynių įvarčių. Surinkęs septynis rezultatyvius perdavimus ir du įvarčius, jis pademonstravo puikią techniką ir gebėjimą tiksliai skersuoti kamuolį iš krašto. 21-erių metų žaidėjui vis dar trūksta patirties, tačiau tame lygyje, kuriame jis žaidė, atrodė, kad jis žino ką ir kada turi daryti atakuodamas.

Bendras reitingas: 69/100

Kompany trauma paliko rimtą skylę Belgijos rinktinės gynyboje. Visgi, komanda vis dar turi tris gero lygio centro gynėjus, iš kurių Janas Vertonghenas ir Thomas Vermaelenas gali būti perstumti į kairiojo krašto gynėjo poziciją.

Kokį sprendimą priims Belgijos treneris – neaišku, tačiau Lukaku sugebėjimai puolime gali priversti jį pasodinti ant suolo vieną iš trijų centro gynėjų, o į kairyjį gynybos kraštą statyti būtent 21-erių metų belgą.

17. Martinas Olssonas – Švedija

Gynybiniai sugebėjimai: 33/50

Praėjęs sezonas nebuvo pats geriausias Olssono karjeroje – jo atstovaujama ekipa iškrito iš „Premier“ lygos, o pats švedas dalinosi žaidybinį laiką su komandos draugu Robbie Brady.

Jis niekada nebuvo gynybinio plano žaidėjas, tačiau tokioje komandoje kaip „Norwich“, būtent gynybiniai sugebėjimai šios pozijos žaidėjui yra patys svarbiausi.

Žaidimas puolime: 36/50

Per tas retas galimybes prisijungti prie komandos puolimo, Olssonas kartą pasižymėjo įvarčiu, o dar du kartus atliko rezultatyvų perdavimą. Nuo 2010 metų jis savo klube ir rinktinėje iš viso tiesiogiai prisidėjo prie 36 pelnytų įvarčių. Žinant, kad ne kartą per šiuos sezonus jam teko su komanda kovoti dėl išlikimo, šie skaičiai tikrai nėra patys blogiausi.

Bendras reitingas: 69/100

Šiame Europos čempionate Olssonas turės nemažai ką įrodyti. Visų pirma, geras jo pasirodymas galėtų padėti jam surasti tinkamesnę komandą nei „Norwich“, tačiau svarbiausia jam bus nenuvilti rinktinės trenerio pasitikėjimo ir už jį atsidėkoti puikiu žaidimu.

16. Razvanas Ratas – Rumunija

Gynybiniai sugebėjimai: 34/50

Praėjusią vasarą prisijungęs prie „Rayo Vallecano“ ekipos, Ratas turėjo būti tvirtu startinės sudėties žaidėju. Deja, bet sunki peties trauma išvedė jį iš rikiuotės penkiems mėnesiams, o per sezoną jis sužaidė vos dešimt mačų Ispanijos lygoje. Iki išlikimo pirmenybėse jo klubui pritrūko vos taško, o Ratas, jei būtų buvęs sveikas visą sezoną, tikrai galėjo prisidėti prie jo iškovojimo ir komandos išlikimo lygoje.

Ratas yra visapusiškas krašto gynėjas, kuris yra pakankamai greitas, kad prisijungtų prie atakų, pakankamai stiprus, jog sulaikytų puolėjus ir pakankamai techniškas, kad sėkmingai atliktų perdavimus iš krašto. Jo žaidimo silpnybė – dažnai varžovams padovanojami baudos smūgiai.

Žaidimas puolime: 38/50

Rato geriausias savybė yra jo perdavimai ir kamuolio skersavimas iš krašto. Per savo karjerą jis kas septintose rungtynėse atliko po rezultatyvų perdavimą, o atrankos į Europos čempionatą cikle per devynis mačus sukūrė tris įvarčius.

Sustabdžiusi Ratą, varžovų komanda galėtų džiaugtis sustabdžiusi dalį Rumunijos rinktinės puolimo.

Bendras reitingas: 72/100

Septynis kartus triumfavęs Ukrainos čempionate, Ratas titulų papildymo Europos čempionate tikėtis tikrai negali. Rumunija kovos su Prancūzijos, Šveicarijos ir Albanijos rinktinėmis, tad panašiausia, jog su pastaraisiais jie varžysis dėl trečios vietos grupėje. Tam, kad tai pasiektų , rumunams bus būtina Rato pagalba tiek aikštėje, tiek už jos ribų.

15. Raphaelis Guerreiro – Portugalija

Gynybiniai sugebėjimai: 33/50

Gimęs Paryžiuje, Guerreiro atstovauja Portugalijos rinktinei, tačiau šiais laikais jis tikrai ne vienintelis toks futbolo pasaulyje. Startinės sudėties žaidėjas „FC Lorient“ klube, jis vis dar mokosi šios pozicijos subtilybių. Fabio Coentrao trauma atvėrė jam kelią į rinktinę, o čempionato metu jo rolė turėtų tik didėti.

22-ejų metų žaidėjo gynybiniams sugebėjimams dar trūksta patirties, o tokia patirtis, kurią jis įgaus šią vasarą, jam tikrai padės.

Žaidimas puolime: 39/50

Guerreiro yra krašto saugas turintis krašto gynėjo kūną – 2016 metais , tai tikriausiai yra privalumas. Techniškas, dinamiškas ir greitas, jaunasis gynėjas šiame sezone pelnė tris įvarčius bei atliko du rezultatyvius perdavimus. Jis gali rungtyniauti tiek krašto saugo, tiek krašto puolėjo pozicijose, tad geriausios jo žaidimo savybės yra atskleidžiamos komandai puolant.

Jo sugebėjimai ir potencialas, anksčiau ar vėliau padės jam patekti ir į vieną iš didžiausių pasaulio klubų.

Bendras reitingas: 72/100

Jaunasis Portugalijos rinktinės gynėjas vargu ar šiuo metu yra geresnis už veteraną Eliseu, tačiau jis yra dešimt metų jaunesnis ir tai gali padėti Fernando Santosui apsispresti į aikštę mesti būtent jį. Jei treneriui reikės labiau atakuojantį stilių propoguojančio žaidėjo – tada Guerreiro turės visas galimybes užimti šią poziciją.

14. Ceneras Erkinas – Turkija

Gynybiniai sugebėjimai: 35/50

Šis Erkino sezonas buvo toks, kurį žaidėjas norės kuo greičiau užmiršti. Sužaidęs vos 21 rungtynes, sezoną jis pabaigė konfliktu su treneriu ir klubo skirta diskvalifikacija iki sezono galo, kuri truko pusantro mėnesio.

Labiau atakuoti mėgstantis gynėjas šį sezoną turėjo problemų spausdamas varžovų žaidėjus, o tai neretai atnešdavo problemų „Fenerbahce“ gynybai.

Žaidimas puolime: 38/50

Karjerą pradėjęs atakuojančio krašto saugo pozicijoje, 27-erių metų žaidėjas turi reikiamus žaidimo elementus rungtyniauti puolime, tačiau jo gebėjimas išlaukti tinkamos akimirkos tiksliai skersuoti kamuolį, dabartinėje pozicijoje yra dar naudingesnis.

Erkinas per ne pilną praėjusį sezoną atliko aštuonis rezultatyvius perdavimus, o jei ne traumos ir diskvalifikacija, beveik neabejojama, jog šioje statistikoje jis būtų pasižymėjęs dviženkliu skaičiu.

Bendras reitingas: 73/100

Paskutinį mačą sužaidęs dar kovo mėnesį, Erkinas dėl jam paskirtos diskvalifikacijos galėjo praleisti ir Europos pirmenybes. Visgi, jis yra geriausias šios pozicijos žaidėjas Turkijos rinktinėje, o komandos treneris įtraukė jį į sudėtį pirmenybėms. Jo žaidimas ir jo kokybė priklausys nuo to, kaip greitai jis vėl pajaus žaidimo ritmą ir sugrįš į žaidybinę formą.

13. Eliseu – Portugalija

Gynybiniai sugebėjimai: 35/50

Eliseu per savo karjerą spėjo parungtyniauti tiek gimtinėje, tiek Ispanijoje, tiek Italijoje, o dabar jis vėl sugrįžo į Portugaliją. Kairiojo gynėjo pozicija pastaruosius aštuonis metus rinktinėje buvo okupuota Fabio Coentrao, tačiau jo trauma privertė atkreipti dėmesį ir į kitus šios pozicijos žaidėjus Portugalijoje.

Visada besistengiantis būti agresyvus ir taip perimti kamuolius, 32-ejų metų žaidėjas vis dar juda pakankamai greitai, kad suspėtų gynyboje, o jo gynybinių sugebėjimų tikrai nereikia nuvertinti.

Žaidimas puolime: 38/50

„Benfica“ gynėjas turi stiprią kairę koją, o per savo karjerą iš viso pelnė 37 įvarčius, tarp kurių yra ir tikrų kulkų.

Portugalijos rinktinei jis gali būti naudingas ne tik gindamasis, tačiau ir tiksliu perdavimu surasdamas komandos draugus bei ieškodamas progų paleisti galingą šūvį iš tolimos distancijos.

Bendras reitingas: 73/100

Atrankos varžybose sužaidęs septynis mačus, Eliseu vyksta į pirmąjį ir, turbūt, paskutinį turnyrą su rinktine, kuriame tvirtai pretenduoja užimti startinio krašto gynėjo poziciją. Ateinantis mėnesis bus vienas iš svarbiausių per visą jo karjerą, o norėdamas sublizgėti jis jau nebegali laukti kito šanso.

12. Benas Daviesas – Velsas

Gynybiniai sugebėjimai: 39/50

Atvykęs į „Tottenham Hotspur“ 2014 metais, Daviesas turėjo būti pagrindiniu komandos kairiojo krašto gynėju, tačiau jam teko dalintis šia pozicija su Danny Rose`u.

Galbūt Mauricio Pochettino labiau vertino Rose`o gebėjimą daugiau komandai padėti puolime, arba jam patiko tai, kad anglas yra atletiškesnis, tačiau gynyboje Davieso žaidimas yra tikrai solidus.

Žaidimas puolime: 37/50

Nereikia manyti, jog Daviesas negali žaisti ir puldamas – jo sugebėjimai atakoje yra pakankamai geri. Velso rinktinės narys neblogai perduoda bei skersuoja kamuolį.

Nepaisant to, jog sužaidė mažiau rungtynių, nei jo konkurentas klube, jis atliko vos vienu rezultatyvu perdavimu mažiau, taip parodydamas, jog ir jis gali sėkmingai prisidėti prie puolimo.

Bendras reitingas: 76/100

Velso rinktinės treneris renkasi įdomią taktiką, kurioje jis žaidžia trimis centro gynėjais ir dviem kiek labiau į puolimą orientuotais krašto gynėjais. Chrisas Colemanas gali Daviesą leisti tiek kiek labiau atakuojančiu kairiojo krašto gynėju, tiek kairiausiu centro gynėju. Velsas tikrai nėra tarp šio čempionato favoritų, tad tam, jog iškovotų taškus, jiems prireiks tvirtos gynybos. „Tottenham“ kairysis gynėjas turės būti vienu iš tos gynybos lyderių.

11. Lucas Digne – Prancūzija

Gynybiniai sugebėjimai: 39/50

Net ir būdamas 35-erių, tvirtu Prancūzijos kairiuoju krašto gynėju išlieka Patrice`as Evra. Antruoju šios pozicijos žaidėju rinktinėje pastaruoju metu yra Digne. Žaidėjas šį sezoną buvo išnuomotas į „Roma“, kuri turi galimybę išpirkti žaidėjo sutartį ir ja turėtų pasinaudoti.

Labiau gynybinis gynėjas, nei jo konkurentai rinktinėje, Digne yra už juos fiziškai tvirtesnis, o tai suteikia jam pranašumą prieš kitus šios pozicijos žaidėjus, kovoje dėl antrojo krašto gynėjo titulo savo šalies rinktinėje.

Žaidimas puolime: 39/50

22-ejų metų gynėjas taip pat nėra tas žaidėjas, kuris mėgtų visą laiką lindėti gynyboje – „Serie A“ pirmenybėse jis įmušė triskart ir tiek pat kartų asistavo komandos draugams. „Roma“ nežaidė gynybinio futbolo ir buvo rezultatyviausia Italijos čempionato ekipa, tad Luciano Spalletti ekipos krašto gynėjai buvo priversti bėgti į priekį ir jungtis į komandos atakas.

Bendras reitingas: 78/100

Jei viskas klostysis pagal Prancūzijos rinktinės planą, Europos čempionate Digne vargu ar gaus daug galimybių pasireikšti. Evra turėtų būti pagrindiniu šios pozicijos žaidėju viso čempionato metu. 22-ejų metų gynėjui progos sužibėti veikiausiai teks laukti iki 2018 metų Pasaulio pirmenybių.

 

Prieš tai publikuotas vartininkų reitingas: 1-10 pozicijos, 11-20 pozicijos.