U. Bolto norą tapti futbolininku stabdo įgūdžių stygius ir godumas

Profesionaliu futbolininku tapti siekiantis aštuoniskart olimpinis čempionas Usainas Boltas jau netrukus užbaigs savo bandomąjį laikotarpį Australijoje, po kurio jamaikietis tikisi pasirašyti sutartį su dabar atstovaujama „Central Coast Mariners“ arba kažkuria kita futbolo komanda. Vis dėlto manančių, jog sėkmingiausias visų laikų sprinteris gali tapti sėkmingu futbolo žaidėju yra vis mažiau ir mažiau.

Nors sprinteris draugiškose savo komandos rungtynėse prieš kelias sugebėjo įmušti du įvarčius, daugelis išskiria akis badančius jo technikos trūkumus.

„Kamuolį jis stabdo lyg batutas, – kalbėdamas su BBC, vaizdžiai pasisakė buvęs Airijos rinktinės žaidėjas Andy Keoghas, šiuo metu atstovaujantis Australijos miesto Perto „Glory“ ekipai. – Jam nepavyks tapti profesionaliu futbolininku.“

Kad U. Boltas nėra pajėgus žaisti oficialiose rungtynėse, esą supranta ir patys Australijos klubo atstovai. Pasak Goal.com, „Central Coast Mariners“ jau seniai įsitikino nepamatuojamais jamaikiečio trūkumais futbolo aikštėje, tačiau nutraukti derybas su juo delsia dėl sulaukiamo milžiniško dėmesio iš rėmėjų ir žiniasklaidos – garsiausiu planetos lengvaatlečiu tapęs 32-ejų sportininkas įdomus visam pasauliui.

Manoma, kad klubo vadovai neatmeta galimybės pasirašyti sutartį su U. Boltu vien tam, kad galėtų į prekybą paleisti jo pavarde ir 95-uoju numeriu pažymėtus marškinėlius – jie australų komandai galėtų sukrauti nemažą pelną. Vis dėlto ekipos vyriausiasis treneris Mike‘as Mulvey dar praėjusią savaitę patikino, kad su tokiu vadovų sprendimu nesutiktų – jo manymu, U. Boltas neatitinka jo komandos ir visos Australijos futbolo A lygos standartų.

Iš dalies, „Central Coast Mariners“ situacija primena tą, kurioje pernai buvo atsidūręs lietuviškasis krepšinio Prienų-Birštono „Vytauto“ klubas. Tūnojęs paskutinėje Lietuvos krepšinio lygos vietoje ir skendęs skolose, „Vytautas“ nusprendė į komandą pakviesti brolius Ballus bei po jų atvykimo bent jau susitvarkė savo finansinę padėtį.

Panaši ir Australijos klubo situacija – ekipa pernai savo lygoje užėmė paskutinę vietą, o komandos vadovas neketina švaistyti savų pinigų tam, kad klubas pagaliau taptų konkurencingu. Tad ieškoma išeičių, kaip galima būtų uždirbti daugiau pinigų ir imti kėsintis į lygos favoritų pozicijas, o tam pasitelkiama žymiausio pasaulio sprinterio korta.

Pasak Goal.com apžvalgininko Peterio Stauntono, viena didžiausių U. Bolto problema yra ta, jog jamaikietis trokšta žaisti puolime – su savuoju technikos lygiu jis niekaip negali tapti užtikrinta įvarčių mašina ar bent produktyviu žaidėju varžovų aikštės pusėje. Tai pernai įrodė ir kasmet rengiamos labdaros rungtynės Mančesteryje, kuriose U. Boltas gerokai strigo prieš toli gražu ne aukščiausio lygio gynėjus, prarasdamas prieš juos kamuolius vieną po kito.

Tiesa, pernai karjerą baigusio sprinterio problema nėra tik veiksmai aikštėje – australus jis pamažu atbaido ir dėl savo godumo. Manoma, kad kartu su savo agentu Ricky Simmsu jamaikietis iš „Central Coast Mariners“ bando iškaulyti beveik 2 mln. eurų algą. Kad suprastumėte, kokia nežmoniška ši suma yra Australijos komandai, įsiklausykite: net geriausi šios lygos žaidėjai, visą savo gyvenimą valgę futbolininko duoną, uždirba viso labo 100-150 tūkst. eurų per sezoną.

Pasak skirtingų pranešimų, U. Boltui komanda buvo pasiruošusi siūlyti 80 tūkst. eurų atlyginimą, kas tokio lygio futbolininkui turėtų būti vertinama kaip puiki suma – daugiau uždirba vos keli Lietuvos A lygos futbolininkai.

Sunku paaiškinti tokį dešimtis milijonų per metus už reklamos sutartis uždirbančio U. Bolto norą, tačiau panašu, kad tai, kartu su menkais jo gabumais ant vejos, ir užkirs jamaikiečiui kelią pradėti profesionalaus futbolininko karjerą.

Panašu, kad sprinterio svajonei tapti futbolininku nėra lemta išsipildyti.

alfa.lt