2016-17 m. "Premier" lygos sezono apžvalga: Londonas yra mėlynas (I dalis)

Iki naujojo “Premier” lygos sezono pradžios liko vos kiek daugiau nei mėnesis, o praėję metai buvo išties intriguojantys. Kardinaliai keitėsi ne vieno klubo pozicijos turnyrinėje lentelėje, dar labiau augo klubų pajamos ir į juos atvyko aukščiausio lygio žaidėjai bei treneriai.

Tiek dėl šių, tiek dėl daugelio kitų priežasčių Anglijos čempionatas vėl buvo žiūrimiausias visame pasaulyje, tad yra tikrai įdomu prisiminti 2016-17 metus ir pasvarstyti apie priežastis, kodėl vienoms komandoms sekėsi geriau nei kitoms. Tai padaryti Jums padės populiariausias lietuviškas futbolo naujienų portalas Eurofootball.lt.


Londono “Arsenal” klubas 2015-16-ųjų sezoną baigė antrojoje vietoje ir “Premier” lygos titulas atrodė pasiekiamas ranka. Taigi, tarpsezoniu buvo įsigyti trijų labiausiai reikalingų pozicijų naujokai, turėję pakelti komandą į dar aukštesnį lygį. Tai – vidurio gynėjas Shkodranas Mustafi, atraminis saugas Granitas Xhaka bei snaiperis Lucasas Perezas. Už šiuos transferus iš viso išleista daugiau nei 80 mln. svarų sterlingų.

Po Europos čempionato pilnos sudėties dar neturėję “kanonieriai” sezono atidarymo mače rezultatu 4-3 nusileido “Liverpool” futbolininkams bei po to sekusią akistatą su “Leicester City” baigė be įvarčių, tačiau po to sekė puiki serija. Sostinės futbolininkai iškovojo šešias pergales iš eilės, įskaitant puikiai namuose sudorotą Londono “Chelsea”. Vėliau pasiektos lygiosios su “Middlesbrough” ir “Arsenal” pirmąkart pakilo į pirmąją turnyrinės lentelės vietą.

21-ą sezoną ekipai vadovavusio Arsene’o Wengero auklėtinių niekas negalėjo įveikti iki pat gruodžio vidurio, o 15-ajame ture jie ir vėl sugrįžo į viršūnę. Visgi, būtent tuomet išryškėjo didžiausios komandos problemos bei labiausiai ėmė trūkti dar rudenį traumą patyrusio Santi Cazorlos. Prie lengvų pergalių įpratęs “Arsenal” atrodė per daug atsipalaidavęs ir neužtikrintas pralaimėtuose mačuose tiek prieš Liverpulio “Everton”, tiek prieš “Manchester City”. “Kanonieriams” pavyko trumpam atsitiesti, bet būtent tai buvo jų nuopuolio pradžia.

Pradedant paskutine sausio diena, buvo patirti keturi pralaimėjimai per penkis turus ir Londono komanda atsidūrė penktojoje pozicijoje, iš kurios daugiau nebepakilo. Visą šį periodą žaidėjams ramybės nedavė nepratęstos Alexio Sanchezo bei Mesuto Ozilo sutartys ir nežinia dėl Wengero ateities. Tiesa, sezono pabaigoje pakeitus formaciją skaudžiausias bėdas gynyboje sutvarkyti pavyko. Sprendimas pereiti prie trijų vidurio gynėjų sistemos iš tiesų atskleidė, jog sėkmingiausias vasaros pirkinys buvo vos 2 mln. svarų sterlingų kainavęs Robas Holdingas.

Galiausiai nutrūko net 20 metų besitęsusi Wengero serija UEFA Čempionų lygoje, tad praėjęs sezonas akivaizdžiai netenkina nei “Arsenal”, nei dar dvejiems metams sutikusio likti stratego. Panašu, jog tai paskatins klubo vadovybę imtis ryžtingesnių veiksmų, tad kyla klausimas: galbūt norint iškovoti titulą “kanonieriams” ir reikėjo didžiulio šoko? Sužinosime jau greitai.

“Bournemouth” aukščiausiame Anglijos divizione rungtyniavo vos antrą sezoną, bet ambicijos įsitvirtinti “Premier” lygoje buvo akivaizdžios. Jaunasis komandos treneris Eddie Howe’as sugebėjo nuomos pagrindais prisivilioti “Arsenal” saugą Jacką Wilshere’ą, o net 15 mln. svarų sterlingų buvo nepagailėta už “Liverpool” krašto puolėją Jordoną Ibe’ą.

“Bournemouth” sezoną pradėjo per pirmąsias trejas rungtynes iškovodamas tik tašką, o po penkių turų užėmė tik 16-ąją vietą. Visgi, pradžia dažnai sudaro klaidingą įspūdį, ką Pietų Anglijos klubas įrodė spalio mėnesį net 6-1 sudaužydamas “Hull City” bei iškovodamas tašką prieš Londono “Tottenham”. Įprastai Howe’o auklėtiniai žaidė pagal galimybes, tačiau dar iki Naujųjų metų pavyko pasiekti puikiais pergales prieš “Liverpool” bei “Leicester City” vienuolikes.

Verta paminėti, jog komandos atradimu tapo ne vienas iš garsiai aptarinėtų naujokų, o antrą sezoną joje rungtyniavęs Joshua Kingas, kurio žvaigždžių valanda prasidėjo paskutiniąją 2016-ųjų dieną. Tąkart jis pergalingose rungtynėse įmušė į “Swansea City” vartus, o iki sezono pabaigos pridėjo dar 13 įvarčių. Norvegas puikiai įsipaišė į itin dinamišką “Bournemouth” puolimą ir tapo jo lyderiu.

Puikus žaidimas atakuojant galiausiai garantavo “vyšnioms” net devintąją vietą turnyrinėje lentelėje. Tai išties puikus pasiekimas vos antrajame sezone. Nuolatos augant “Premier” lygos klubų pajamoms Howe’o vizija gali tapti pavojinga galbūt ne jau įsitvirtinusiems grandams, bet bent jau keliais laipteliais aukščiau finišavusiems “Southampton” ar Liverpulio “Everton”.

Po metų pertraukos į “Premier” lygą sugrįžęs “Burnley” labai skambiais pirkiniais nepasižymėjo, bet “Championship” diviziono nugalėtojų titulas puikiai atspindėjo šio klubo pajėgumą. Negana to, jis taip pat jau yra susiformavęs savitą identitetą, nes Seanas Dyche’as vyriausiojo trenerio pareigas užėmė penktąjį sezoną.

Startas, žinoma, buvo nelengvas, tačiau jau antrajame ture pasiektas laimėjimas prieš “Liverpool” suteikė realių vilčių išlikti, o 11-ajame ture “Burnley” netgi buvo užkopęs iki devintosios vietos. Tuomet sekė penki pralaimėjimai per šešis turus ir šiam klubui galiausiai teko grįžti į realybę.

Kita vertus, sezonui progresuojant Dyche’o auklėtiniai įsitvirtino kaip tikrai rimta jėga, kai žaidžia “Turf Moor” susirinkusių sirgalių akivaizdoje. Skaičiuojant tik rungtynes namuose, “Burnley” užėmė devintąją vietą, o čia buvo pasiektos visos išskyrus vieną ekipos pergalės visame sezone.

Iki aukštesnės pozicijos turnyrinėje lentelėje šiai ekipai pritrūko aštrumo puolime – už ją mažiau įvarčių pelnė tik iškritę “Middlesbrough”, “Sunderland” bei “Hull City”. Kita vertus, “Burnley” futbolininkai puikiai gynėsi, o įspūdingai žaidęs komandos vartininkas Tomas Heatonas ne vieno sporto dienraščio buvo renkamas į simbolinę pirmenybių vienuolikę. Paskutiniajame ture patyrus nesėkmę prieš Londono “West Ham” buvo užimta 16-oji pozicija, bet yra tikrai nemažai šansų išlikti “Premier” lygoje ir kitą sezoną.

Londono “Chelsea” be jokios abejonės yra pagrindinis šių metų diskusijų objektas. Vadovaujant Jose Mourinho po pergalės Anglijos čempionate jie sugebėjo nusiristi iki 10-osios vietos, tad ištaisyti šią situaciją buvo pakviestas Antonio Conte. Treneris iš Italijos nepagailėjo pakloti po daugiau nei 30 mln. svarų už Davidą Luizą, N’Golo Kante ir Michy Batshuayi, o dar daugiau nei 20 mln. kainavo Marcosas Alonso.

Sirgalių viltys sužibo komandai sezoną pradėjus trimis pergalėmis iš eilės. Visgi, jos taip pat greitai ėme gesti sužaidus lygiosiomis su “Swansea”, nusileidus “Liverpool” bei patyrus beviltišką nesėkmę prieš “Arsenal”. Būtent tuomet Conte atliko pokyčius, kurie bus prisimenami dar ilgai. Visai panašiai kaip Claudio Ranieri užkariavo Angliją neįprasta 4-4-2 formacija, “Chelsea” klubas ėmė žaisti trimis vidurio gynėjais.

Tai virto šešiomis pergalėmis iš eilės, per kurias net nebuvo praleista nė vieno įvarčio, o nuo spalio 1-osios iki Naujųjų metų “aristokratai” jau buvo užfiksavę ilgiausią viso sezono pergalių seriją. Iš viso jie per šį laikotarpį laimėjo 13 kartų, įskaitant visiškai sudaužytus “Leicester”, “Manchester United” ir “Everton”. Sustabdyti užsikūrusią “Chelsea” mašiną tik 20-ajame ture pavyko Londono “Tottenham” futbolininkams, bet būsimais “Premier” lygos titulo savininkais niekas neabejojo jau tada.

Kaip ir tikėtasi, sostinės ekipa iki pat gegužės mėnesio nepaliko jokios intrigos bei vieną po kito guldė dar bent šiek tiek pakovoti besitikėjusius pagrindinius konkurentus. Viso to piežastis – puikiai veikęs komandos mechanizmas, kur savo rolę turėjo kiekvienas futbolininkas ir nebuvo įmanoma įžvelgti nė vienos silpnosios vietos. Teigiamai šiemet nustebino tiek “aristokratų” naujokai, tiek jau anksčiau komandoje rungtyniavę futbolininkai.

Davidas Luizas atrodė žymiai labiau subrendęs nei pirmojo savo laikotarpio “Chelsea” gretose metu, N’Golo Kante sužaidė dar vieną įspūdingą sezoną, kuris jam atnešė geriausio žaidėjo apdovanojimą, o Marcosas Alonso buvo pavojingas netgi puolime. Naują rolę vidurio gynėjo pozicijoje atrado Cesaras Azpilicueta, kas juo privertė domėtis netgi “Barcelona”. Tuo tarpu iš pažiūros apskritai jokiame pajėgiame klube ateities neturėjęs Victoras Mosesas sužibo kaip atakuojantis krašto gynėjas.

Šis “Chelsea” buvo tikrai puikus ir labai tikėtina, kad bus prisimenamas dar ilgą laiką. “Leicester” triumfas pernai revoliucijos futbolo pasaulyje nesukėlė, tačiau galima pastebėti, jog trijų gynėjų sistema turi potencialo prigyti ir Anglijoje. Puikus to pavyzdys – jau minėtas “Arsenal” klubas.

Londono “Crystal Palace” vasarą atrodė nusiteikęs itin rimtai – komandą papildė ilgametis “Marseille” vartininkas Steve’as Mandanda, po daugiau nei 10 mln. svarų sterlingų sumokėta už Androsą Townsendą bei Jamesą Tomkinsą, o Christianas Benteke apskritai atsiėjo beveik 30 mln. Vis dėlto, vyriausiajam treneriui Alanui Pardew savo postą teko palikti anksčiau laiko.

Jeigu “ereliai” sezoną pradėjo gana neblogai ir po septynių turų rikiavosi aštunti, tuomet sekė šešios nesėkmės iš eilės, kurias nulėmė absoliučiai kiaura gynyba. “Leicester” ir “Burnley” į sostinės ekipos vartus įmušė po triskart, “Liverpool” pasižymėjo keturiais įvarčiais, o “Swansea” buvo nusileista rezultatu 5-4. Pagaliau įveikus “Southampton” per tris turus vėl iškovotas tik vienas taškas, tad gruodžio 22 dieną teko paskelbti apie Pardew atleidimą.

“Crystal Palace” toli gražu neplanavo kautis dėl išlikimo, bet artėjant Naujiesiems metams jie užėmė vos 17-ąją vietą. Traukti klubą iš dugno teko tokių kovų specialistui Samui Allardyce’ui. Tiesa, jis per pirmuosius penkis savo mačus taip pat pasiekė tik vienerias lygiąsias, bet pirmieji buvusio Anglijos rinktinės stratego rezultatai galiausiai ėmė rodytis kovą, kai “ereliai” laimėjo keturiskart iš eilės bei netgi parklupdė “Chelsea”.

Lemiamą rolę svarbiausioje sezono stadijoje sužaidė sutvarkyta gynyba bei puikus futbolininkų nusiteikimas. Įdomu, kad geriausiu klubo sezono žaidėju sirgaliai išrinko vos aštuonis susitikimus sužaidusį gynėją Mamadou Sakho, kuris buvo pasiskolintas žiemą. Pokyčiai lėmė, jog išlikimą lygoje “Crystal Palace” užsitikrino netgi šiek tiek anksčiau ir galėjo sau leisti pralaimėti keturis iš paskutinių penkių mačų.

Tiesa, nors problemos buvo akivaizdžios, dabartinė komandos sudėtis turi potencialo kautis ir dėl aukštesnių vietų nei dabar užimta 14-oji, o svarbiausia jos dalis artimiausiais sezonais bus be abejonės geriausias “erelių” žaidėjas Wilfriedas Zaha.