Finalo belaukiant. Žaidėjas. Neįtikėtina kelionė © Eurofootball.lt
Skrydžių bijantis Liverpool sirgalius išvykstantis į trijų dienų kelionę į Graikiją per Paryžių, Vieną ir Belgradą gali manyti, kad tai yra pats vinguriuočiausias kelias į šio sezono Čempionų lygos finalą, tačiau jam gali tekti pagalvoti iš naujo. Vis dėlto, trečiadienį Atėnų Olimpinio stadiono viduryje bus žmogus, kurio kelionė prasidėjo dar praėjusių metų rugpjūčio 31-ąją.

Tas žmogus yra Javieras Mascherano (%p03163), ir jis turbūt niekada nebūtų atspėjęs, kad kai paliko savo namus Pietų Amerikos žemyne prieš devynis mėnesius ir persikėlė į Londono "West Ham", kad sezono pabaigoje jis dėvės raudonus "Liverpool" marškinėlius ir ruošis Europos klubinio futbolo didžiausioms rungtynėms prieš "Milan". Jo žodžiai, jog "viskas pasikeitė per trumpą laiką" yra tokie santūrus, kaip neįvertintas yra ir jo vaidmuo "Liverpool" komandoje, į kurią žaidėjas puikiai įsiliejo po "košmaro" Londone.

Jeigu J.Mascherano atvykimas iš brazilų "Corinthians" klubo į ne tokį garsų klubą kaip "West Ham" daug ką nustebino, tai buvo tik pradžia istorijos, kurioje buvo daugiau posūkių ir vingių nei Diego Maradonos driblingavime. Aikštėje Argentinai Pasaulio čempionate atstovavęs žaidėjas nesugebėjo įsitvirtinti pagrindinėje "plaktukų" sudėtyje ir klubas įsivėlė į kovą dėl išlikimo lygoje. Už aikštės ribų dėl jo ir tėvynainio Carloso Tevezo persikėlimo į Angliją įvykdytas sandoris, prie kurio įgyvendinimo labiausiai prisidėjo žaidėjų atstovas Kia Joorabchianas, sukėlė daug ginčų ir šie, bent jau C.Tevezo atveju, dar nesibaigė.

Ironiška, tačiau J.Mascherano pirmas pasirodymas "West Ham" komandoje buvo nesėkmė UEFA taurės varžybose prieš Italijos klubą "Palermo" . Tuo tarpu jo septintos ir paskutinės rungtynės buvo kito Liverpulio klubo "Everton" stadione, ir susitikimas tiesiog atspindėjo nesėkmingą argentiniečio karjerą "West Ham" – po saugo netikslaus perdavimo "Everton" įmušė antrą įvartį ir užsitikrino pergalę. Neįtikėtina, tačiau kitas kartas, kai jam teko spirti kamuolį iš pykčio, buvo visiškai netoliese "Goodison Park"- tai yra "Liverpool" stadione "Anfield".

Perfrazavus klausimą, kažkada užduotą garsiajam George’ui Bestui: Javierai, kodėl viskas taip nusisekė? "Vien pakalbėjęs su artimais man žmonėmis suprantu, kad tai ką darau dabar ne daug skiriasi nuo to, ką dariau "West Ham" klube – tai yra tiesiog sunkus darbas treniruotėse", - kalbėjo jis. Prisimindamas, jog Londone "viskas nesisekė", Mascherano tęsė: "Buvo keturi ar penki mėnesiai nusivylimo, tad tai, kaip aš toliau treniravausi, mane sustiprino. Nukeliavau nuo nereikalingo žaidėjo vaidmens kovojančioje dėl išlikimo komandoje iki čia. Visa situacija man buvo tarsi testas ir tapau tvirtesniu."

Netgi atvykęs į "Liverpool " sausio 31-ąją, 22 metų žaidėjas turėjo laukti palankaus FIFA sprendimo dėl jo teisės žaisti – taip atsitiko todėl, kad futbolinnkas jau trečią kartą keitė klubą per pastaruosius šešis mėnesius. Nenuostabu, kad argentinietis greitai atidavė "šimtą procentų padėką" klubo treneriui Rafaeliui Benitezui už tai, kad pastarajam pavyko pakeisti žaidėjo karjerą.. "Jis atvyko ir pasakė man, kad norėtų, jog aš atvykčiau į Liverpulį ir rodė visišką pasitikėjimą manimi nepaisant tos situacijos, kurioje buvau atsidūręs."

R.Benitezo pasitikėjimas atsipirko ir J.Mascherano sugebėjo padaryti tokį įspūdį, kad pusfinalio atsakomosiose rungtynėse prieš "Chelsea" ispanas Xabi Alonso turėjo užimti vietą ant atsarginių suolo, o J.Mascherano aikštės viduryje sudarė duetą su ekipos kapitonu ir lyderiu Stevenu Gerrardu. Argentiniečio talentas atraminio saugo pozicijoje – "perduoti ir laikyti kamuolį, išlaikyti kamuolį tam tikroje vietoje ir taktiškai", kaip neseniai teigė R.Benitezas – reiškia, kad nepaisant vos dešimt rungtynių "Liverpool" gretose, buvusi Buenos Airių "River Plate" žvaigždė rungtynėse prieš "Milan" turėtų pasirodyti startinėje sudėtyje. Argentinietis nesikuklino ir pripažino: "Dabar mano eilė mėgautis."

Iš tikrųjų J.Mascherano yra labai patenkintas "Liverpool" klube. "Tai įspūdingas klubas, tikras milžinas. Kai čia atvykau, mane labai nustebino ne tik klubas, bet ir pats miestas. Visi pamišę dėl futbolo ir visi serga už vieną iš dvejų miesto klubų." Dabar J.Mascherano nori pabaigti šią keistą sezono istoriją kaip tai daroma pasakose. Jo kelyje stovi "Milan", bet jis yra įsitikinęs, kad savo Pietų Amerikoje su "River Plate" ir "Corinthians" iškovotų titulų kolekciją papildys ir Europos klubų čempiono prizu.

"Nesu įsitikinęs, kaip sunku gali būti juos įveikti, bet "Liverpool" jau ne kartą įrodė, kad mus nugalėti nelengva", - kalbėjo žaidėjas – "Visi bėgioja ir dirba vienas už kitą, ir kai visi yra susitelkę ties būsimu tikslu, įveikti tokią komandą yra labai sunku. Tikiuosi, kad gegužės 23 dieną žaisime taip, kaip tai darėme pusfinalyje ar prieš "Barcelona" ir mums pavyks atvežti trofėjų į Liverpulį."