"La Liga" startuoja jau šį savaitgalį © Eurofootball.lt
Šeštadienį dvikova tarp išlaidžiausių vasaros klubų Madrido derbyje prasidės 2007-2008 metų Ispanijos čempionatas, dar vadinamas „La Liga“. EuroFootball.lt pateikia trumpą stipriausių lygos klubų apžvalgą.

Madrido “%c00003”
Vyriausiasis treneris – Berndas Schusteris

Atėjo: Jerzy Dudek (“Liverpool”) , Cristoph Metzelder (“Borussia”), Pepe (“Porto”), Javier Saviola (“Barcelona”), Royston Drenthe (“Feyenoord“), Wesley Sneijder (“Ajax“), Roberto Soldado (“Osasuna”), Javier Balboa (“Racing“), Julio Baptista (“Arsenal”), Arjen Robben (“Chelsea”) ir Gabriel Heinze (“Man Utd”).

Išėjo: Roberto Carlos („Fenerbahce“), David Beckam („Galaxy“), Diego Lopez („Villarreal“), Antonio Cassano („Sampdoria“), Francisco Pavon („Zaragoza“), Raul Bravo („Olympiacos“), Oscar Minambres („Atletico“), Jose Antonio Reyes („Atletico“), Ivan Helguera („Valencia“), Cicinho ("Roma") ir Emerson („Milan“).

Praėjusio sezono čempionui Karališkajam klubui ši vasara buvo tokia permaininga, jog atrodė, kad klubas praėjusiame sezone beviltiškai pralaimėjo – vyriausiojo trenerio poste italą Fabio Capello pakeitė vokietis Berndas Schusteris, komandą paliko veteranas Roberto Carlosas, vienas lyderių Davidas Beckhamas, pasikeitė bemaž visa gynybos linija.

“Real” šią vasarą buvo išlaidžiausias iš visų Ispanijos klubų, už naujus žaidėjus sumokėjęs daugiau nei 100 milijonų eurų. Didžiausia suma “paklota” buvo už brazilą gynėją Pepe iš “Porto” – 30 milijonų. Pirmosiose rungtynėse “Real” tvirtovėje “Santiago Bernabeu” stadione šis naujokas debiutavo tiesiog tragiškai – atsakomosiose Ispanijos supertaurės rungtynėse su “Sevilla” jis buvo kaltas dėl mažiausiai dviejų “Real” praleistų įvarčių, o 3-5 pralaimėtų rungtynių pabaigoje dar prieš save išvydo ir raudoną kortelę.

Kad “Real” vasarą pasipildė jaunais ir daug žadančiais žaidėjais – akivaizdu, tačiau daugiausia klausimų kyla dėl to, ar sugebės prieš tai Madrido “Getafe” treniravęs Berndas Schusteris iš tokių ambicingų žaidėjų sulipdyti vieningą kolektyvą, kuris nuo kelio “šluotų” visus. Po pralaimėjimo “Sevilla” vokietis pripažino, kad jo komandai trūksta smogiamosios jėgos.

Taip pat ne vienam skeptikui kyla klausimas, kaip “Real” savo komandoje sutalpins tokią gausybę atakuojančio plano saugų: Roystoną Drenthe, Wesley Sneijderį, Julio Baptistą, Arjeną Robbeną, Gutį ir kitus.

Verta paminėti, jog daugiau nei pusė EuroFootball.lt apklausoje dalyvavusių lankytojų teigė netikintįs, jog „Real“ šį sezoną pavyks apginti Ispanijos čempionų titulą.

“%c00006”
Vyriausiasis treneris – Frankas Rijkaardas

Atėjo: Yaya Toure (“Monaco”), Thierry Henry (“Arsenal”), Eric Abidal (“Lyon”) ir Gabriel Milito (“Zaragoza”)

Išėjo: Julian Belletti (“Chelsea”), Maxi Lopez (“Moskva”), Ludovic Giuly (“Roma”), Giovanni van Bronckhorst (“Feyenoord”) ir Javier Saviola (“Real”)

Praėjusio sezono pabaigoje iš rankų išleidusi čempionų titulą “Barcelona” pasirinko kitokią taktiką – Katalonijos superklubas nusprendė kardinaliai nekeisti sudėties, tačiau atsisakyti kelių veteranų, o kai kurias grandis sustiprinti pasaulinio lygio žaidėjais, taip nuosekliai tęsiant pradėtą darbą.

“Barcelona” dar vasaros pradžioje sudrebino Ispanijos žaidėjų perėjimų rinką, kai pranešė pasirašę sutartį su Londono “Arsenal” ir Prancūzijos rinktinės žvaigžde Thierry Henry. Negana to, Barselonos klubas sustiprino saugų grandį Dramblio Kaulo Kranto rinktinės žvaigžde Yaya Toure, kairiajame gynybos krašte veteraną Giovanni van Bronckhorstą pakeitė Prancūzijos rinktinės gynėju Ericu Abidaliu, o gynybos centre įsigijo Argentinos rinktinės gynėją Gabrielį Milito.

Ekipos treneriui Frankui Rijkaardui didžiausias galvos skausmas bus, kaip į tris pozicijas („Barcelona“ dažniausiai žaidžia taktika 4-3-3) sutalpinti net 6 puolėjus, iš kurių Ronaldinho, Samuelis Eto‘o, Lionelis Messi ir Thierry Henry yra aukščiausios klasės, o jaunieji Giovanni dos Santos ir Bojanas Krkičius nejuokais ruošiasi netrukus jais tapti. Pasodinus bet kurį iš „magiškos ketveriukės“, net jeigu patys žaidėjai ir tylės, spauda ir sirgaliai pradės eskaluoti „kodėl jį, o ne kitą“. O tai jau – galimo konflikto ar bent nesutarimų tarp žaidėjų pradžia.

Dar vienas galvos skausmas Rijkaardui gali būti nuolat iškilsianti būtinybė šio sezono metu duoti pažaisti jauniesiems klubo auklėtiniams. Kadangi Ispanijoje kontraktus gali pasirašyti tik pilnamečiai, vienintelis būdas neleisti išvykti į „Arsenal“, „Chelsea“ ar Ispanijos klubą, yra „pririšti“ jauną talentą prie komandos – galimybė žaisti pagrindinėje sudėtyje. Tai ne tik Giovanni dos Santosas ir Bojanas Krkičius, bet ir Marcas Crosas, Olmo, Valiente. O kur, su kuo ir kada jaunimui žaisti, kai iš Barcos reikalaujama tik pergalių? Nemažas galvosūkis Rijkaardui...

Bene silpniausia „Barcelona“ vieta – nepakankamai pajėgus atsarginiai krašto gynėjams. Ericą Abidalį ir Gianluca Zambrotta pakeisti tegalės Olegueras, iš kurio šaiposi net klubo sirgaliai, ir veteranas Silvinho – tai toli gražu nelygiavertė pamaina pagrindinės sudėties žaidėjams. Nerimą kelia ir atraminio saugo pozicija – neaišku, ar iki šiol Ukrainoje ir Prancūzijoje žaidęs Yaya Toure yra pasiruošęs stabdyti pajėgiausių ekipų žaidėjus.

Praėjusiame sezone “Barcelona” turėjo problemų ir už aikštės ribų. Kai kurių ekspertų nuomone, tai buvo viena priežasčių, kodėl klubui nepavyko apginti čempionų titulo. Todėl dar viena svarbi F.Rijkaardo užduotis bus pasistengti, jog vidinių nesutarimų būtų kuo mažiau, o ir tie neišlįstų į viešumą.

“%c00107”
Vyriausiasis treneris – Juande Ramosas

Atėjo: Tom de Mul (“Ajax”), Morgan de Sanctis (“Udinese”), Seidou Keyta (“Lens”), Khalid Boulakhrouz (“Chelsea”), Aquivaldo Mosquera (“Atletico Pachuca”, Kolumbija”)

Išėjo: David Castedo (“Levante”), Kepa (“Getafe”), Cobeno (“Almeria), Aitor Ocio (“Atletico”), Gallardo (“Murcia”), Pablo (“Cordoba”)

Pagaliau išsipildžius „Sevilla“ svajonei žaisti UEFA Čempionų lygoje klubas tiesiog neturėjo teisės parduoti pagrindinės sudėties žaidėjų. Tiesa, klubą paliko gynėjai Castedo ir Aitoras Ocio, buvo išnuomotas atsarginis vartininkas Cobeno, tačiau į šias pozicijas atėjo pajėgesni žaidėjai.

Komandos vartus ginti pasiruošęs patyręs italas Morganas de Sanctis, gynybą sustiprino pietų amerikietis Aquivaldo Mosquera ir itin kietu žaidimu pasižymintis olandas Khalidas Boulakhrouzas, kuris sieks įrodyti, jog Jose Mourinho klydo nepasilikdamas jo „Chelsea“. Nemažai vilčių puolime dedama į talentingąjį „Ajax“ jaunimo akademijos auklėtinį Tomą de Mulį, o atraminio saugo pozicijoje konkurenciją Cristianui Poulsenui sudaryti turėtų Seydou Keita.

“%c00004”
Vyriausiasis treneris – Quique Sanchezas Floresas

Atėjo: Timo Hildebrand (“Stuttgart”), Arizmendi (“Deportivo”), Alexis (“Getafe”), Sunny (“Ejido”), Ivan Helguera (“Real”), Nikola Zigic (“Racing”)

Išėjo: Fabian Estoyanoff (“Valladolid”), Hugo Viana (“Osasuna”), Ludovic Butelle (“Valladolid”), Mario Regueiro (“Murcia”), David Navarro (“Mallorca”), Francesco Tavano (“Livorno”), Roberto Ayala (“Zaragoza”), Curro Torres (“Murcia”)

Praėjusiame sezone “Valencia” pasiekti geresnių rezultatų sutrukdė traumų virtinė bei vidiniai nesutarimai tarp vyriausiojo trenerio Quique-Sanchez Floreso ir sporto direktoriaus Amedeo Carboni. Beveik atvirai buvo kalbama, kad po sezono vienam iš jų klubą teks palikti – išeiti galiausiai teko italui.

“Valencia” jau nelinkusi burti komandos ateičiai – rezultatų norima jau dabar, todėl daugelis perspektyvių žaidėjų buvo išnuomoti į kitus klubus, o pagrindinėje sudėtyje liko tik tie, kurie komandai pastebimos naudos gali duoti jau šiandien.

Valensijos klubas šią vasarą praktiškai nesustiprino tik saugų grandies, tačiau su ja ekipoje nėra problemų jau ne vienerius metus.

„Šikšnosparniai“ šią vasarą didžiausia ir bene vienintele rimta netektimi gali laikyti Roberto Ayalą. Keisčiausia, kad argentinietis veteranas iš pradžių kaip laisvasis agentas persikėlė į „Villarreal“, tačiau jau po savaitės jį perpirko „Zaragoza“. Tačiau vietoje šio gynėjo iš „Real“ buvo įsigytas patyręs ispanas Ivanas Helguera.

Puolimo grandį „Valencia“ sustiprino dviem žaidėjais – iš „Deportivo“ įsigijo ispaną Arizmendi, o iš „Racing“ – brangiausią savo pirkinį serbą Nikola Žigičių. Panašu, jog šį sezoną „šikšnosparnių“ problemos atakos smaigalyje kamuoti nebeturėtų, kadangi šiems žaidėjams dėl vietos startinėje sudėtyje teks kovoti su Ispanijos rinktinės puolimo duetu Davidu Villa ir veteranu Fernando Morientesu.

Panašu, jog šį sezoną po daugelio metų savo vietą startinėje sudėtyje prarasti gali ir veteranas vartininkas Santiago Canizaresas. Spalio viduryje buvusiam Ispanijos rinktinės vartininkui sukaks 38, o į jo vietą jau taikosi toks pat blondinas vokietis Timo Hildebrandas, atvykęs iš „Stuttgart“.

“%c00086”
Vyriausiasis treneris – Manuelis Pellegrini

Atėjo: Jon Dahl Tomasson („Stuttgart“), Rio Mavuba („Bordeaux“), Diego Lopez („Real“), Joan Capdevila („Deportivo“), Giuseppe Rossi („Man Utd“), Diego Godin („Nacional Montevideo“)

Išėjo: Diego Forlan („Atletico“), Lopez Vallejo („Zaragoza“), Pena („Celta“), Luis Antonio Valencia („Wigan“), Rodolfo Arruabarrena („AEK“), Jose Enrique („Newcastle“), Cecar Arzo („Murcia“), Alessio Tacchinardi

Pirmiausia pagalvojus apie „Villarreal“ į akis labiausiai krenta dvi netektys – komandos lyderio ir net „Pichichi“ titulą iškovojusio urugvajiečio Diego Forlano išvykimas į Madrido „Atletico“ bei jaunojo gynėjo Jose Enrique persikėlimas į „Newcastle“. Už abu šiuos žaidėjus „Geltonieji submarinai“ gavo apie 30 milijonų eurų, tad kyla natūralus klausimas, ką už juos klubas įsigijo.

Daug vilčių dedama į dvidešimtmetį JAV pasą turintį italą Giuseppe Rossi. Jaunasis puolėjas už 10 milijonų eurų buvo įsigytas iš „Man Utd“. Nors nuo pat jaunų dienų „Parma“ auklėtinis buvo laikomas ateities „Raudonųjų velnių“ žaidėjų, jis iš pradžių buvo išnuomotas į gimtąją „Parma“ ir „Newcastle“, o galiausiai parduotas už nemenką sumą. Tiesa, pats G.Rossi pripažino, kad toks jaunas žaidėjas kaip jis negali būti lygiavertė pamaina Diego Forlanui.

Vietoje italo veterano Alessio Tacchinardi į atraminio saugo poziciją buvo įsigytas prancūzas Rio Mavuba. Šis žaidėjas, klubą papildęs už 8 milijonus eurų, praėjusį sezoną buvo vienas „Bordeaux“ sėkmės kalvių.

Kaip laisvasis agentas klubą papildė Ispanijos rinktinės kairiojo krašto gynėjas Joanas Capdevila, pakeisiantis išvykusį J.Enrique. Tiesa, pastarasis yra net 8 metais jaunesnis. Dėl vietos startinėje sudėtyje kovoti turėtų ir naujokas Diego Lopezas, ilgą laiką buvęs Ikero Casillaso dubleriu „Real“ gretose.

Bene didžiausią galvos skausmą Manueliui Pellegrini turėtų kelti gynybos grandis, net ir praėjusiame sezone negarsėjusi patikimu žaidimu. Vasarą klubas atsisveikino iš karto su trim gynybos veteranais – Quique Alvaresu, Rodolfo Arruabarrena ir Pena. Kaip jau minėta, klubą paliko ir pagrindinės sudėties gynėjas J.Enrique.

Dešiniajame krašte turėtų ir toliau rungtyniauti ispanai Josemi ir Javi Venta, centro gynėjų duetą greičiausiai sudarys ispanas Gonzalo ir urugvajietis Diego Godinas, kuriam dar reiks laiko adaptuotis prie ispaniško futbolo. Nors kairiajame krašte startinėje sudėtyje rungtyniaus J.Capdevila, praktiškai jis yra vienintelis kairiojo krašto gynėjas komandoje, todėl gali kilti rimtų nemalonumų, jei ispanas patirtų traumą.

“%c00108”
Vyriausiasis treneris – Victoras Fernandezas

Atėjo: Roberto Ayala („Villarreal“), Lopez Vallejo („Villarreal“), Matuzalem („Shakhtar“), Ricardo Oliveira („Milan“), Gabi („Atletico“), Paredes („Getafe“), Francisco Pavon („Real“), David Generelo („Gimnastic“)

Išėjo: Gabriel Milito („Barcelona“), Gerard Pique („Man Utd“), Ewerthon („Stuttgart“), Aranzabal (baigė karjerą)

“Zaragoza” šią vasarą patyrė didelių netekčių – klubą paliko iš karto trys lyderiai: centro gynėjų duetas Gabrielis Milito ir Gerardas Pique bei atakų lyderis Ewerthonas. Šią situaciją bent kiek švelnina tai, jog Saragosos ekipai pavyko iš „Villarreal“ įsigyti karjerą Argentinos rinktinėje jau baigusį gynėją Roberto Ayalą.

Atakos smaigalyje Ewerthoną pakeisti turėtų Europoje niekaip neįsitvirtinantis brazilas Ricardo Oliveira, komanda nemažai vilčių deda į „Real“ nebereikalingą gynėją Francisco Pavoną, kuris, tikimasi, sieks įrodyti savo vertę tiek naujojo klubo, tiek „Real“ treneriams.

Tačiau komandos gynyba turėtų būti silpniausia ekipos vieta – iš karto dviejų pagrindinių centro gynėjų netektis yra blogiausia, kas gali atsitikti komandai. R.Ayala ir F.Pavonas vargu ar yra bent panaši pamaina, o ir abiejų karjeros jau artėja pabaigos link.

Madrido “%c00017”
Vyriausiasis treneris – Javieras Aguirre

Atėjo: Jose Antonio Reyes („Real“), Simao („Benfica“), Luis Garcia („Liverpool“), Diego Forlan („Villarreal“), Cristian Abbiati („Milan“), Raul Garcia („Osasuna“), Kleber Santana („Santos“), Diego Costa („Braga“)

Išėjo: Fernando Torres („Atletico“), Luciano Galletti („Olympiakos“), Martin Petrov („Man City“), Costinha („Atalanta“), Gabi („Zaragoza“)

Madrido „Atletico“ šią vasarą buvo antras pagal išlaidumą Ispanijos klubas po „Real“. Nors „matracų“ ekipą paliko ilgametis jos lyderis Fernando Torresas, yra nemažai manančių, jog šio žaidėjo išvykimas padės „Atletico“ pagaliau pasiekti tai, ką ji gali pagal turimą sudėtį.

Panašu, jog po ilgų bereikalingų išlaidavimų metų „Atletico“ pagaliau puikiai pasirodė žaidėjų turguje – Martino Petrovo greitį su kaupu kompensuos portugalas Simao, Luciano Galletti pakeis ambicingesnis Luisas Garcia, o nestabilųjį F.Torresą atakos smaigalyje pakeisti turėtų reguliariai įvarčius mušantis Diego Forlanas.

Negana to, klubą papildė ir Ispanijos rinktinės saugas-puolėjas Jose Antonio Reyesas, jau pradėjęs mušti įvarčius naujojo klubo gretose, bei vienas perspektyviausių Ispanijos žaidėjų atakuojantis saugas Raulis Garcia.

EuroFootball.lt galutinės sezono rikiuotės prognozė

1. „Barcelona“
2. Madrido „Real“
3. „Valencia“
4. „Sevilla“
5. Madrido „Atletico“
6. „Villarreal“
7. „Zaragoza“
8. Barselonos „Espanyol“
9. La Korunijos „Deportivo“
10. Sevilijos „Betis“
11. Pamplonos „osasuna“
12. Madrido „Getafe“
13. Santandero „Racing“
14. „Valladolid“
15. Huelvos „Recreativo“
16. „Mallorca“
17. Valensijos„Levante“
18. Bilbao „Athletic“
19. „Murcia“
20. „Almeria“

Naujas sezonas – jau čia pat

2007-2008 metų sezonas startuoja jau šį savaitgalį. Pirmajame ture vyks net dvi labai intriguojančios dvikovos: Madrido derbis tarp išlaidžiausių vasaros klubų „Real“ ir „Atletico“ bei Valensijos derbis tarp „Valencia“ ir „Villarreal“.

Visi pirmojo turo susitikimai
Šeštadienis
"Real" –" Atletico"
"Sevilla" - "Getafe"

Sekmadienis
"Athletic Bilbao" – "Osasuna"
"Racing Santander" – "Barcelona"
"Murcia "– "Zaragoza"
"Mallorca" – "Levante"
"Valencia" – "Villarrea"l
"Deportivo" – "Almeria"
"Recreativo" – "Betis"
"Espanyol" - "Valladolid"

EuroFootball.lt kviečia lankytojus komentaruose ar net straipsniu „Tribūnos“ skyrelyje išreikšti savo nuomonę apie Ispanijos komandose įvykusius pasikeitimus bei artėjančio sezono prognozes.