Lietuvos rinktinė šeštą kartą bandys palaužti Farerų salas © Eurofootball.lt
Trečiadienį Lietuvos nacionalinė rinktinė turės gerą progą atsitiesti po pralaimėjimo Škotijoje ir įsirašyti trečią pergalę 2008 metų Europos čempionato atrankos varžybose – lietuvių varžovu bus Farerų salų komanda.

Kauno S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadionas
Teisėjas - Tsvetan Georgiev (Bulgarija)
Lietuva – Farerų salos
(Rungtynių pradžia – 20:00)
Tiesioginė transliacija per LNK

1988 metais UEFA ir FIFA narystę įgijusi Farerų salų nacionalinė rinktinė pirmąsias savo oficialias rungtynes sužaidė Europos čempionato atrankos varžybose 1990 metais, ir tada sensacingai įveikė Austriją rezultatu 1-0. Beje, rungtynės buvo žaidžiamos Švedijoje, nes Farerų salose tuo metu dar nebuvo nei vienos aikštės.

Vis dėlto tame atrankos turnyre vienintelį kitą tašką "avių salų" futbolininkai iškovojo prieš Šiaurės Airiją, o tolimesnių pergalių reikėjo laukti iki kito Europos čempionato atrankos turnyro, kai fareriečiams pavyko du kartus įveikti taip pat prie šalių "nykštukų" priskiriamą San Mariną. Vėliau Pasaulio čempionato atrankos varžybose Farerų salų komanda taip pat sugebėjo po du kartus įveikti Maltą ir Liuksemburgą.

Tiesa, įspūdingiausi laimėjimai oficialiose varžybose pasiekti lygiosiomis – taikiai sužaista su Lietuva (1998 m.), Bosnija ir Hercegovina (1999 m.), Slovėnija (2000 m.) ir du kartus su Škotija (1999 ir 2002 m.). Įsimintinos Farerų saloms buvo ir rungtynės Hanoveryje su tuometine Pasaulio vicečempione Vokietija, kai negarsi komanda galėjo išplėšti lygiąsias, tačiau rungtynių pabaigoje pataikė į virpstą, o taip pat šio atrankos ciklo mačas su Italija, kai namuose pralaimėta tik 1-2.

Lietuvai Farerų salų rinktinė yra vienas iš geriausiai pažįstamų varžovų. Kartu su Škotija, lietuviai jau trečią Europos čempionato atrankos ciklą iš eilės žaidžia vienoje grupėje su Farerų salų ekipa Rungtynės Kaune trečiadienį bus šeštasis tarpusavio susitikimas tarp abiejų šalių komandų – tiek oficialių mačų Lietuvos rinktinė po Nepriklausomybės atkūrimo yra žaidusi tik su Italija ir Škotija.

Pirmasis lietuvių ir fareriečių susitikimas mūsiškiams baigėsi nesėkmingai – 1998 metais Vilniuje Lietuvos rinktinė nesugebėjo įmušti ir rungtynes baigė lygiosiomis 0-0. Po metų Farerų salose varžovus pavyko įveikti tik minimalia persvara rezultatu 1-0, o 2004 metų Europos čempionato atrankos varžybose Lietuva laimėjo 2-0 namuose ir 3-1 išvykoje, tačiau nei vienas susitikimas nebuvo itin lengvas – pirmajame svečiai turėjo ne vieną galimybę įmušti įvartį, o antrajame buvo sugebėję ir išlyginti skirtumą.

Paskutinė tarpusavio dvikova Lietuvos rinktinėms sirgaliams irgi kainavo nemažai nervų. Nepaisant aiškios lietuvių persvaros pergalingą įvartį tik 89 minutę tada pavyko įmušti gynėjui Andriui Skerlai, kuriam tai buvo pirmasis ir vienintelis įvartis rinktinėje per daugiau nei 50 rungtynių. Įdomu tai, kad A.Skerla žaidė keturiuose iš penkių susitikimų su Farerų salomis, o taip pat kartu su puolėju Edgaru Jankausku yra vienas iš dviejų šį kartą galėsiančių rungtyniauti futbolininkų (neskaitant diskvalifikuoto Tomo Žvirgždausko), kuris apie tai, kaip nėra visiškai lengva įveikti atkaklių pusiau profesionalių žaidėjų gynybą, galės papasakoti iš savo patirties kaip ekipų dvikovos 1998 metais dalyvis.

Farerų salų nacionalinę rinktinę sudaro daugiausiai vietiniai žaidėjai, tačiau yra ir penki legionieriai - Símunas Samuelsenas žaidžia islandų "Keflavik", Atli Danielsenas Danijos antros lygos "Frem", Christian Lamhauge Holstas atstovauja danų antros lygos čempionu praėjusį sezoną tapusiam "Lyngby", o Jonas Roi Jacobsenas ir Suni Olsenas žaidžia prie stipriausių Danijos klubų priskiriamame "Aalborg". Iš tėvynėje žaidžiančių futbolininkų vienas garsiausių yra dailidė Rogvi Jacobsenas, kuriam neseniai yra pavykę tiksliu smūgiu nuginkluoti ir patį italų žvaigždę vartininką Gianluigi Buffoną.

Kaip bebūtų, Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Algimantas Liubinskas spaudos konferencijoje praėjusią savaitę neslėpė, kad prieš rungtynes su tokiu varžovu galvojama tik apie pergalę, ir sakė, jog svarbiausia bus pralaužti gausias Farerų salų ekipos gynybines pajėgas.

"Farerų salų komanda nėra ryški, truputį silpnesnė už turkmėnus. Tačiau reikalingas nusiteikimas, reikalinga pergalė "mirk-gyvenk". Niekas nesupras, tame tarpe ir mes patys, jei nelaimėsime. Kitos minties net nėra – privalome laimėti. Atvirai kalbant, apie jų komandą nelabai yrą ką kalbėti. Pagrindinis dalykas bus sugebėjimas įveikti sutankintą gynybą. Su San Marinu ir Farerų salomis išvykose jau turėjome vargo. Bet kokiu atveju norime žiūrovų palaikymo ir norime parodyti futbolą", - kalbėjo rinktinės strategas.

Po susitikimo su škotais Lietuvos rinktinės gretose įvyko dvi netektys – sunkią traumą patyrė Marius Stankevičius, o gynėjas Tomas Žvirgždauskas gavo antrą geltoną kortelę ir mačą prieš Farerų salas turės praleisti dėl diskvalifikacijos. Prie komandos pridėjo į Škotiją nevykę saugai Mantas Savėnas ir Aurimas Kučys, neaišku, o ar po traumos spės atsigauti puolėjas Robertas Poškus neaišku, šiek tiek susižeidę ir Saulius Mikoliūnas bei Deividas Česnauskis.

Startinėje sudėtyje T.Žvirgždauską greičiausiai pakeis Vidas Alunderis arba Irmantas Zelmikas, o M.Stankevičiaus vietą dešiniame gynybos krašte gali užimti A.Klimavičius, tuo tarpu kairėje žaistų Gediminas Paulauskas. Be to, treneriui A.Liubinskui taip pat lieka galvosūkis, ką leisti saugų linijos kraštuose, kur į dvi vietas pretenduoja keturi žaidėjai – patyręs Igoris Morinas, rinktinėje bandantis įsižaisti Audrius Kšanavičius, "super-atsarginio" vaidmenį pastaruoju metu gavęs Saulius Mikoliūnas ir sportinę formą atgaunantis Deividas Česnauskis.

Numanomos startinės sudėtys:

Lietuva: Karčemarskas; Paulauskas, Skerla, Zelmikas, Klimavičius; Morinas, Šemberas, Kalonas, Česnauskis; Danilevičius, Velička

Farerų salos: Mikkelsen; Danielsen, J.Jacobsen, Joensen, Benjaminsen; Borg, Olsen, R.Jacobsen, C.Holst; C.Jacobsen, Thomassen