N. Kesminas – apie svarbiausius žiemos perėjimų lango įvykius © Reuters nuotr.

Televizijos komentatorius Nerijus Kesminas socialiniame tinkle aprašė svarbiausius žiemos perėjimų lango įvykius.

„Žiemos perėjimų langas futbolo Europoje užkaltas ir aklinai užklijuotas. Šaltuoju metų periodu jis, kaip įprasta, varstėsi daug rečiau negu vasarą.

Tiksliau, žemyninėje Europos dalyje beveik visai nesivarstė. Kitas dalykas - anapus Lamanšo: ten vien Londono „Chelsea“ naujiems pirkiniams išleido daugiau nei visi Ispanijos „La Liga“, Vokietijos bundeslygos, Italijos „Serie A“ ir Prancūzijos „League 1“ klubai skaičiuojant juos kartu.

Vakar, paskutinę perėjimų dieną, langas varstėsi dažnai ir iki išnaktų - įprasta praktika. Šiandien jau galima peržvelgti ir įvertinti tai, kas įvyko.

Bedugnė piniginė. Argentinietis Enzo Fernandezas, ukrainietis Michailo Mudrykas, Benoit Badiashile'is iš Prancūzijos, Noni Madueke - už šiuos žaidėjus „Chelsea“ suplojo daugiau nei 260 milijonų eurų. Be to, iš Madrido „Atletico“ išsinuomotas portugalas Joao Felixas.

M.Fernandezo persikėlimas į Londoną iš Lisabonos „Benfica“ apskritai pramušė lubas. Likus porai valandų iki turgaus uždarymo, „Chelsea“ ne tik sutiko sumokėti 120 milijonų eurų išpirką, reikalautą už geriausią neseniai Katare pasibaigusio pasaulio čempionato jaunąjį futbolininką, bet ir užmetė milijoną viršaus.

„Premier“ lygos rekordas krito - iki šiol jis priklausė „Manchester City“, užpernai nepagailėjusiam už Jacką Grealishą 100 milijonų svarų sterlingų.

„Chelsea“ nusipirko ne tik riebiausią rinkoje buvusį kalakutą - jis įsigijo visą paukštyną. Tai gali reikšti viena - šį sezoną Anglijos pirmenybių turnyro lentelės viduryje besimurdantys „Monarchai“ rengiasi radikaliai savo futbolo struktūrinei rekonstrukcijai.

Tuščia piniginė. Iš visų pusių skolomis apsikrovusią „Barcelona“ Ispanijos lyga įspėjo, kad klubas turi labai ribotą lėšų kiekį naujokams įsigyti. Katalonai beveik nieko ir nepirko - tik už gynėją iš Meksikos Julianą Araujo sumokėjo 4 milijonus JAV dolerių.

O ir šis sandoris gali neįsigalioti - kalbama, kad dokumentai buvo pasirašyti žaidėjų turgui jau užsidarius. Į panašią situaciją, beje, pateko ir „Paris St.Germain“, keliomis minutėmis pavėlavęs įteisinti marokiečio Hakimo Zyecho perėjimą iš „Chelsea“ pagal nuomos sutartį. Abu atvejus teks nagrinėti bei sprendimus priimti vietos ir tarptautinėms futbolo institucijoms.

Nereikia piniginės. Miuncheno „Bayern“ už naujokus atseikėjo tik 8 milijonus eurų - tiek kainavo iš Menchengladbacho „Borussia“ atvykęs Šveicarijos rinktinės vartininkas Yanas Sommeris.

Nepaisant to, bavarų klubas solidžiai sustiprino keblias krašto gynėjų pozicijas. Pagal nuomos sutartis komandos sudėtį papildė universalus bei patyręs olandas Daley Blindas ir portugalas Joao Cancelo, kurio kontraktą, sako, „Bayern“ vasarą yra pasirengęs išpirkti iš „Manchester City“ už 70 milijonų eurų.

Pinigų yra, nėra rakto nuo buto, kuriame tie pinigai sudėti. Pasiūlymas guli ant stalo - „Manchester United“ valdanti amerikiečių Glazerių šeima yra pasirengusi klubą parduoti. Potencialūs pirkėjai svarsto variantus, o kol jų nėra, sutarta, kad ManU naujokus gali kviestis tik pagal nuomos sutartis.

Šiame fronte klubas, beje, padirbėjo produktyviai: į Arabijos dykumas pas savo aukso kalnus išvykusį Cristiano Ronaldo puolimo smaigalyje turėtų pakeisti olandas Woutas Weghorstas. Bent trims mėnesiams traumos iš balno išverstą daną Christianą Erikseną aikštės viduryje - austras Marcelis Sabitzeris.

Tačiau svarbiausias „United“ taikinys - Cody Gakpo - iš rankų išslydo, todėl, kad už jį reikėjo mokėti.

Konkurentui atkritus, „Liverpool“ liko tik sumokėti Eindhoveno PSV klubui žaidėjo kontrakte numatytą 50 milijonų eurų išpirką.

Logiškai išleisti pinigai. Anglijos čempionato lyderis Londono „Arsenal“ iš M.Mudryko ir Moiseso Caicedo medžioklės grįžo tuščiomis. Bet sutvirtinti problematiškas ar potencialiai trapias vietas dėl pirmojo Anglijos čempiono titulo per 19 metų kovojančiam ir turbūt dirvą kito sezono UEFA čempionų lygai jau purenančiam klubui reikėjo čia ir dabar.

Panašu, kad už maždaug 45 milijonus svarų jiems viskas pavyko. Gynėjų gretos papildytos lenku Jakubu Kiwioru iš Italijos „Spezia“. Traumas patyrus Thomasui Partey ir Mohamedui Elneny, į atraminę zoną aikštės viduryje iš „Chelsea“ įsigytas patyręs Jorginho. Puolamosios jėgos komandai turėtų pridėti belgas Leandro Trossard'as iš „Brighton“.

Ekonomiškas sandoris. Memphis Depay'us iš „Barcelona“ į Madrido „Atletico“ perėjo už 3 milijonus eurų. Turint galvoje tai, kad vienas Nyderlandų rinktinės lyderių vis dar yra smogiamojo amžiaus, 28-erių, gauti jį už tokią sumą - tas pat, kas rasti kišenėje raktą nuo buto, kuriame pinigai sudėti. Labai gali būti, kad vasarą apie šį „Atleti“ sprendimą kalbėsime kaip apie vieną geriausių šiemet.

Rizikingas sandoris. „Chelsea“ nugalėjo „Arsenal“ vaikydamasis M.Mudryko parašo ant sutarties. Niekas neginčija 22 metų ukrainiečio talento, tačiau 70 milijonų eurų už futbolininką, kuris ne tik neturi žaidimo didžiosiose lygose patirties, bet ir tėvynėje tik praėjusį sezoną tapo Donecko „Šachtar“ pagrindinės sudėties žaidėju... Daugoka. Bet, kas be ko, drąsu.

Neįvykęs sandoris. Moisesas Caicedo, turbūt geidžiamiausia šios žiemos futbolo prekė, kone atsiklaupęs jausmingame viešame laiške, paskelbtame sausio pabaigoje, prašė „Brighton“ duoti jam laisvę. Nei žaidėjo emocijos, nei „Arsenal“ siūlomi 70 milijonų svarų Pietų Anglijos klubo vadovų ir trenerio nesujaudino - 21-erių metų Ekvadoro rinktinės saugas bent iki vasaros lieka Braitone.

Keisčiausia žiemos istorija. Kai „Milan“ ir Londono „Tottenham“ susidomėjimas „Roma“ saugu Nicolo Zaniolo pastebimai nuslūgo, vienas „Premier“ lygos autsaiderių „Bornemouth“ už jį pasiūlė 26 milijonus svarų. Italas ne tik atmetė pasiūlymą, bet ir pareiškė nebeturįs noro nei žaisti, nei treniruotis Romoje. Ir liko, nes kitų variantų niekas nesiūlė.

Ką visa tai galėjo reikšti? Į šį klausimą pajėgus atsakyti tik pats N.Zaniolo, Na, gal dar jo mama, aktyviai tvarkanti sūnaus karjeros reikalus“, – rašė N. Kesminas.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...