Paaiškėjo, kam atiteko Lietuvos atstovų balsai FIFA rinkimuose © lff.lt nuotr.

Vakar paaiškėjo laureatai FIFA „The Best“ rinkimuose, o keliose nominacijose savo balsus tradiciškai atidavė ir Lietuvos futbolo atstovai.

Iš viso buvo įvertinti aštuonių nominacijų laimėtojai, o šešiose iš jų savo balsus atiduoda ir nacionalinių asociacijų atstovai.

Vyrų rinktinių vyriausieji treneriai bei kapitonai balsuoja už geriausius futbolininkus, vartininkus bei vyrų trenerius, tuo tarpu moterų rinktinių vyriausieji treneriai atiduoda balsus už geriausias moterų futbolininkes, vartininkes bei moterų komandos trenerę.

Verta paminėti, kad treneriai bei kapitonai savo balsus atidavė dar pirmajame balsavimo etape, tad kai kurie iš jų nominuotų atstovų į finalinius trejetukus nepateko.

Pagrindinių kategorijų laurus rinkimuose nuskynė pasaulio čempionais tapusios Argentinos atstovai – geriausiu futbolininku tapo Lionelis Messi, vartininku – Emiliano Martinezas, vyrų komandos treneriu – Lionelis Scaloni.

Lietuvos rinktinės gretose savo balsus šiose nominacijose atidavė balsavimo metu vyriausiuoju vyrų rinktinės treneriu buvęs Reinholdas Breu bei kapitonas Fedoras Černychas.

Rinktinės kapitonas geriausiu žaidėju rinkosi prancūzą Kylianą Mbappe, tuo tarpu R. Breu simpatijos nukeliavo geriausiu pasaulio čempionato žaidėju pripažintam argentiniečiui L. Messi.

Geriausio vyrų komandos trenerio kategorijoje abiejų rinktinės narių verdiktas sutapo – abu jie pirmą vietą savo balsavime skyrė pasaulio čempionų Argentinos vedliui ir vėliau šios kategorijos nugalėtoju tapusiam L. Scaloni.

Tuo tarpu geriausio vartininko kategorijoje R. Breu ir F. Černycho balsai vėl išsiskyrė – puolėjas geriausiu vartininku nominavo Allisoną Beckerį iš „Liverpool“ klubo bei Brazilijos rinktinės, tuo tarpu R. Breu ir čia rinkosi pasaulio čempioną – argentinietį Emiliano Martinezą iš „Aston Villa“ klubo Anglijoje.

Vyrų rinktinės atstovų balsai FIFA „The Best“ rinkimuose:

Reinholdas Breu

Geriausias futbolininkas: 1. Lionelis Messi 2. Luka Modričius 3. Kylianas Mbappe;

Geriausias vyrų komandos treneris: 1. Lionelis Scaloni 2. Didier Deschampsas 3. Pepas Guardiola;

Geriausias vartininkas: 1. Emiliano Martinezas 2. Thibaut Courtoisas 3. Edersonas;

Fedoras Černychas

Geriausias žaidėjas: 1. Kylianas Mbappe 2. Lionelis Messi 3. Erlingas Haalandas;

Geriausias vyrų komandos treneris: 1. Lionelis Scaloni 2. Pepas Guardiola 3. Carlo Ancelotti;

Geriausias vartininkas: 1. Allisonas Beckeris 2. Emiliano Martinezas 3. Edersonas;

**********

Geriausios žaidėjos bei trenerės buvo apdovanotos ir moterų kategorijoje. Geriausia futbolininke antrą kartą paeiliui buvo išrinkta ispanė Alexia Putellas, geriausia moterų komandos trenere tapo Anglijos rinktinę į Europos čempionato viršūnę atvedusi Sarina Wiegman, geriausios vartininkės apdovanojimas atiteko taip Anglijos rinktinės atstovei – Mary Earps.

Šiose nominacijose savo balsus atidavė nacionalinės Lietuvos moterų komandos treneris Danielis Wimmeris bei rinktinės kapitonė Milda Liužinaitė.

Geriausios futbolininkės kategorijoje treneris savo balsą atidavė vokietei Lenai Oberdorf, tuo tarpu M. Liužinaitė pirmą vietą skyrė Europos čempione tapusiai anglei Beth Mead.

Geriausios moterų trenerės kategorijoje abiejų Lietuvos atstovų balsai sutapo – tiek treneris, tiek ir kapitonė pirmą vietą savo balsavime skyrė S. Wiegman.

Savo ruožtu geriausios vartininkės kategorijoje jų nuomonės vėl išsiskyrė – D. Wimmeris šioje nominacijoje pirma vieta įvertino amerikietę Alyssą Naeher, o M. Liužinaitė – M. Earps.

Moterų rinktinės atstovų balsai FIFA „The Best“ rinkimuose:

Danielis Wimmeris

Geriausia futbolininkė: 1. Lena Oberdorf 2. Alexia Putellas 3. Beth Mead;

Geriausia moterų komandos trenerė: 1. Sarina Wiegman 2. Martina Voos-Tecklenburg 3. Pia Sundhage;

Geriausia vartininkė: 1. Alyssa Naeher 2. Ann-Katrin Bergner 3. Christiane Endler;

Milda Liužinaitė

Geriausia futbolininkė: 1. Beth Mead 2. Alexandra Popp 3. Wendie Renard;

Geriausia moterų komandos trenerė: 1. Sarina Wiegman 2. Martina Voos-Tecklenburg 3. Sonia Bompastor;

Geriausia vartininkė: 1. Mary Earps 2. Christiane Endler 3. Sandra Panos Garcia-Villamil;

**********

Taip pat rinkimuose buvo renkami dviejų nominacijų, kuriuose nugalėtojai buvo išrinkti sirgalių balsais, nugalėtojai.

Metų sirgaliais tapo Argentinos sirgaliai, garsiai ir triukšmingai palaikę savo rinktinę pasaulio čempionate Katare.

Tuo tarpu gražiausiu metų įvarčių buvo pripažintas Marcino Oleksy smūgis.

**********

Sąžiningo žaidimo (angl. „Fair play“) apdovanojimas atiteko Lukai Lochoshvili. Jis įvertintas už tai, kad Austrijos čempionato rungtynėse vienas jo varžovas po susidūrimo krito ant žemės ir prarado sąmonę. Būtent L. Lochoshvili pirmasis prie jo pribėgo ir suteikė pirmą pagalbą, kol aikštėje pasirodė medikai, taip prisidėdamas prie jo gyvybės išgelbėjimo.