J. Lasickas save vėl atrado Serbijos lygoje

Serbija retokai kelia geras emocijas ne tik Lietuvos futbolo ir sporto gerbėjams – šios šalies rinktinės ir klubai dažnai nepalankūs mūsiškiams. Visai kitaip, nei Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjui Justui Lasickui, kuris šioje šalyje antra kartą atranda save iš naujo.

Jei Lietuvos futbolo rinktinės treneriams ar žaidėjams reikės patarimų apie Serbijoje žaidžiančius futbolininkus, 22 metų J. Lasickas žino daugiau nei bet kuris kitas lietuvis. Jis šios šalies lygoje žaidžia antrą sezoną antrame klube.

Prieš pora metų neįsitvirtino Vilniaus “Žalgirio” pagrindinėje sudėtyje ir išvyko į Serbiją, kur sėkmingai žaidė Belgrado „Zemun“ gretose. Futbolininką pasikvietė lietuvius mėgstantis Balstogės „Jagiellonia“ klubas, bet ten jis beveik negavo šanso ir nuo šių metų vasaros vėl atsidūrė Serbijoje, šį kartą jau Belgrado „Voždovac“ ekipoje.

Sutapimas ar ne, bet žaidimas Serbijoje suteikė šansą grįžti į Lietuvos rinktinę po metų pertraukos – ir rungtyniauti prieš Serbiją. „Turėjau žaidybinės praktikos trūkumą, todėl normalu, kad nebuvau kviečiamas. Dabar pradėjau žaisti ir dėl to vėl esu čia. Be jokių abejonių yra smagu. Laikas buvo pakankamai ilgas, bet viską sekiau, žiūrėjau visas rungtynes“, - apie sugrįžimą kalbėjo J. Lasickas.

Paskutinis jo pasirodymas rinktinėje buvo pernai Juodkalnijoje, kai jis nesėkmingai sužaidė krašto gynėjo pozicijoje ir Lietuva pralaimėjo 0:2. Bet likimas pasisuko taip, kad „Voždovac“ jis dabar daugiausiai žaidžia būtent šioje pozicijoje.
 
„Ar tai turėjo įtakos, kad nebuvau kviečiamas? Galbūt turėjo, bet nedarau didelių problemų. Tai buvo prastos rungtynės visai komandai. Pasidariau analizę ir suprantu ką blogai dariau. Dabar žaisdamas krašto gynyboje prisimenu tas klaidas. Iš tų rungtynių neblogai pasimokiau“, - tikino saugu ilgus metus rungtyniavęs J. Lasickas.

Į rinktinę jis atvyko puikios nuotaikos – savo gimtadienio dieną jis su „Voždovac“ svečiuose laimėjo prieš Belgrado „Partizan“ komandą. „Tai buvo vienos įsimintiniausių rungtynių karjeroje. „Partizan“ ir „Crvena Zvezda“ yra didžiosios komandos Serbijoje. Pirmą kartą pavyko pasiekti pergalę prieš vieną iš tų grandų“, - džiaugėsi vilnietis.

Praėjusį sezoną J. Lasickui beveik nebuvo kuo džiaugtis – Balstogės „Jagiellonia“ komandoje jis sužaidė vos pora rungtynių po keitimo.

„Psichologiškai metus nežaisti buvo sunku. Pirmą pusmetį tikrai galėjau suprasti, nes turėjome daug gerų žaidėjų, didelę konkurenciją. Treneris sakė palaukti žiemos, bus viskas normaliai. Bet praėjo žiema, pasiruošimas ir jo pabaigoje pasakė, kad turbūt negausiu žaisti. Vienas krašto saugas gavo traumą. Tikrai buvo vietos, bet tiesiog treneris nematė savo planuose. Net būdamas 18-uke žinojau, kad manęs neplanuoja leisti“, - apie patirtus nusivylimus kalbėjo žaidėjas.

Visgi į karjeros etapą Lenkijoje žaidėjas teigė žvelgiantis ne kaip į klaidą, o kaip į karčią pamoką. „Tuo metu atrodė, kad jei būtų pavykę, karjerai tai būtų žingsnelis iki aukštesnio lygio. Bet nenoriu galvoti apie tą etapą kaip apie klaidą, iš kiekvienos patirties yra mokomasi, kiekviena tokia patirtis grūdina. Atvažiavau ten bandydamas būti labai paprastas, daryti viską paprastai, tik sunkiai dirbti treniruotėse. Kartais to neužtenka aukštesniame lygyje. Reikia būti įžūlesniam, lįsti, netgi būti nemaloniam norint išsikovoti savo vietą. Gal šiek tiek to išmokau, - atviravo J. Lasickas. - Buvo sunku, bet stengiausi palaikyti sportinę formą, treniruotis. Nes žinai kad anksčiau vėliau tas baigsis, reikės žaisti. Jei treniruotėse nedirbsi, bet kur būsi prastas žaidėjas, tavęs niekam nereikės. Dėl to stengiausi būti pasiruošęs.“

Darbas treniruotėse nebuvo veltui. Birželį J. Lasickas susikrovė lagaminus atgal į Belgradą. „Tai buvo labiau mano paties iniciatyva. Norėjau kažkur išeiti. Serbija buvo nebloga galimybė, nes žmonės čia mane atsiminė iš geros pusės. Didelis dalykas, kad perėjau ne į bet kokį klubą. „Voždovac“ laikomas stabiliu, tai svarbu Serbijos lygoje. Ten atėjo naujas treneris, žinojau jų situaciją. Gal atrodo, kad tas pasirinkimas žingsnis atgal. Bet aš pats nustebęs iš teigiamos pusės dėl organizacijos lygio“, - tikino futbolininkas.

Kalbėdamas apie Serbijos rinktinę, jis pabrėžė, kad netgi be vieno kito lyderio tai vis tiek komanda, turinti daug individualiai stiprių žaidėjų. „Žinau, kad jie nusivylę atrankos ciklu, ypač po pralaimėjimu Ukrainoje. Bet kokiu atveju, kas bežaistų, tie žaidėjai yra aukščiausio lygio“, - vertino lietuvis.

Nors gali tekti žaisti prieš Serbiją, jis teigė „Voždovac“ klube sulaukęs gerų linkėjimų: „Visi buvo patenkinti, džiaugėsi, palinkėjo sėkmės. Klubui gera reklama, kad jų žaidėjas kviečiamas į rinktinę. Manau, kad jie neliūdėtų jei žaisčiau ir tai daryčiau gerai.“

Į akistatą varžovu, prieš kurį pastaraisiais metai sunkiai sekėsi, J. Lasickas žvelgė filosofiškai. „Į kiekvienas rungtynes išeini tikėdamąsis laimėti. Lygių skirtumai yra, bet tiesiog išeini ir atiduodi visas jėgas aikštėje. Koks rezultatas bebūtų – to kartais negali sukontroliuoti. Svarbu, kad padarai ką gali.“

LFF inf.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...