Kaip ir kodėl "Arsenal" leido M. Ozilo ir A. Sanchezo kontraktams priartėti prie jų pabaigos? (straipsnis)

Dvi didžiausios „Arsenal“ žvaigždės Alexis Sanchezas ir Mesutas Ozilas iki šiol nėra pasirašę naujos sutarties su savo ekipa, o jau už mažiau nei dviejų mėnesių, šie futbolininkai galės pradėti derėtis su bet kuria kita komanda ir „kanonierių“ gretas kitą vasarą jie gali palikti be jokio perėjimo mokesčio. Tai, kad šie žaidėjai vis dar nesuraitė parašų po naujomis sutartimis tik parodo, kaip prastai šioje ekipoje veikia kai kurios grandys, o Goal žurnalistas Chrisas Wheatley pabandė išsiaiškinti, kaip buvo prieita iki dabartinės situacijos.


Abu šie futbolininkai, kartu su Santi Cazorla, yra vertinami kaip labiausiai techniški šios komandos žaidėjai. Aikštėje jie ne kartą mušė įvarčių ir rezultatyvių perdavimų rekordus, o šalia aikštės jie garantavo milijonus už jų parduodamus marškinėlius ir komercinius sandėrius. Visgi, A. Sanchezo ir M. Ozilo fanų favoritų statusas pastaruoju metu gerokai nukentėjo, dėl nesugebėjimo pratęsti su jais sutarčių.

Vasarą visiems buvo akivaizdu, kad Alexis nori palikti klubą ir persikelti į „Manchester City“, tačiau „kanonieriams“ nepavykus įsigyti Thomaso Lemaro, čilietis privalėjo likti ekipoje. Tuo tarpu M. Ozilas naujos karjeros stotelės neieškojo, o neseniai, po pertraukos dėl nežinomybės ekipoje dėl Arseno Wengero ateities, sugrįžo į derybas dėl naujojo kontrakto.

Būtina pastebėti, kad kontraktų su ekipa nepratęsia ne tik M. Ozilas ar A. Sanchezas. Jacko Wilshere`o sutartis su klubu taip pat galioja iki kitos vasaros, o dėl šio futbolininko ateities šiuo metu nėra jokių naujienų. Tuo tarpu 2019 metais baigsis galioti kontraktai su Aaronu Ramsey, Olivier Giroud, Theo Walcottu, Danny Welbecku, Nacho Monrealiu ir Peteriu Čechu. Nors šie futbolininkai ir nėra laikomi tokio kalibro žaidėjais kaip komandos žvaigždžių duetas, kontraktų pratęsimas su rolę ekipoje turinčiais futbolininkais padėtų ekipai išvengti dar daugiau ateities problemų ir galvos skausmo.

Dėl kontraktų nepratęsimo šiais laikais lengviausiai yra kaltinti futbolininkus ir jų atstovus, kurie išsipūtus futbolo rinkai reikalauja įspūdingo dydžio atlyginimų. Tačiau kodėl būtent „Arsenal“ klubas atsidūrė tokioje nemalonioje situacijoje, bandant pratęsti sutartis ne tik su savo žvaigždėmis, tačiau ir kitais futbolininkais?

Priežasčių, kodėl šiaurės Londono ekipa nesugeba savo žaidėjų įtikinti pasirašyti ilgalaikių kontraktų, yra tikrai ne viena.

Su tokia pačia situacija, kokioje ekipa atsidūrė dėl A. Sanchezo, jiems teko susidurti jau ne vieną kartą. 28-erių metų futbolininkas su savo atstovu Fernando Felicevichiumi aiškiai pareiškė komandos vadovams, kad šią vasarą jis nori persikelti į „Manchester City“ klubą. Apie galimą futbolininko persikėlimą į „City“ buvo kalbama visą vasarą, o „miestiečiai“ tam ėmėsi rimtų veiksmų, teikdami pasiūlymus už čilietį iki pat transferų lango užsidarymo. Negana to, kalbama, jog pats Pepas Guardiola telefoniniu pokalbiu įtikino A. Sanchezą prisijungti prie jo ekipos. Tiesa, pats treneris tai neigia, tačiau tai nieko nestebina, nes prisipažinti asmeniškai ir neleistinai viliojus kontraktą su varžovų klubu turintį žaidėją būtų itin kvaila.

Kai futbolininkas derasi su viena komanda, nieko nestebina tai, kad jis pasidomi ir kitomis galimybėmis bei ekipomis, kurios norėtų jo paslaugų. „City“ noras įsigyti A. Sanchezą buvo žinomas dar praėjusį sezoną, o tai suvaidino svarbią rolę ir jo derybose su „Arsenal“. Pasibaigus sezonui, futbolininkas neslėpė, kad nori žaisti Čempionų lygoje ir galiausiai priėmė sprendimą, kad nori palikti klubą dėl galimybės varžytis prestižiškiausiame Europos turnyre. Kaip ir visos karjeros metu, futbolininkas sprendimą priėmė nežiūrėdamas į finansus ar galimybę gauti didesnę algą – žaidėjas kontrakto nusprendė nepratęsti tik dėl noro žaisti aukščiausio lygio turnyre.

Tuo tarpu kalbant apie M. Ozilą situacija buvo visiškai kitokia. Nors vokiečiu domėjosi ne vienas garsus Europos klubas, pasiūlymų už šį futbolininką pateikta taip ir nebuvo. Pats M. Ozilas neseniai nusipirko namą Londone, o pernai derybos dėl jo naujos sutarties nutrūko dėl to, kad praėjusio sezono pabaigoje A. Wengeras nebuvo tikras dėl to, ar liks Londone, ar persikels į „Paris Saint-Germain“ klubą. Prancūzas suvaidino svarbią rolę prisiviliojant saugą į „Arsenal“ gretas iš Madrido „Real“ ir Vokietijos rinktinės narys veikiausiai būtų palikęs komandą kartu su treneriu, jei šis būtų nusprendęs atsisveikinti su klubu.

Derybos tarp M. Ozilo ir „Arsenal“ atsinaujino šio sezono pradžioje, tačiau buvo kalbama, kad derybomis rūpinosi ne 2013 metais žaidėjo transferą sutvarkyti padėjęs už komandos transferus atsakingas Dickas Lawas. Teigiama, kad su žaidėjo atstovais tiesiogiai kalbėjosi vykdomasis direktorius ir daugiausiai akcijų ekipoje valdančio Stano Kroenke sūnus Joshas, kuris tikėjosi, jog taip derybos greičiau pažengs į priekį, tačiau jam greitai susitarti su futbolininku nepavyko.

Negana to, dabar komandai nebegali padėti ir D. Lawas, kuriam, ironiškai, taip pat pasibaigė kontraktas su komanda ir jis paliko ekipą. Nuo šiol derybininko pareigos yra patikėtos buvusiam „Team Sky“ teisinių reikalų ekspertui Hussui Fahmy, kuris savo darbus pradėjo pasirašydamas naują sutartį su jaunuoliu Joe Willocku.

Goal žiniomis, „Arsenal“ vadovybę neramina ir finansinės naujų kontraktų su M. Ozilu ir A. Sanchezu detalės. „Premier“ lygoje nuo šio sezono buvo įvestos trumpalaikių išlaidų kontrolės taisyklės, po kurių buvo kalbama, jog „kanonieriai“ šiame sezone algoms gali išleisti tik septyniais milijonais svarų daugiau, nei praėjusio sezono metu. Nors tai galėtų iš dalies paaiškinti tai, kodėl klubas nesiryžta pateikti didelių pasiūlymų savo žvaigždėms, tačiau tuomet kyla didelių klausimų dėl to, kodėl sutartys futbolininkams nebuvo pateiktos dar prieš sezoną, kai ši nauja taisyklė dar negaliojo.

Nepaisant to, jog kai kurie giria „Arsenal“ dėl jų principų laikymosi, komanda vis labiau atsilieka nuo jos aršiausių varžovų. Labiausiai šią komandą turėtų neraminti tai, kad jų aršiausi varžovai „Tottenham Hotspur“ panašių problemų neturi. Tiek komandos treneris Mauricio Pochettino, tiek komandos žvaigždės Hugo Llorisas ir Harry Kane`as per pastaruosius metus pasirašė naujas ilgalaikes sutartis su jų ekipa. Negana to, beveik neabejojama, jog jų pavyzdžiu paseks ir Dele Alli bei kiti komandos atstovai.

Senoviškas „Arsenal“ ekipos valdymo modelis ir nenoras žaidėjams pateikti didžiulių kontraktų, kuriuos diktuoja dabartinė futbolo rinka, nebeleidžia klubui kovoti dėl svarbiausių titulų. Akivaizdu, kad ekipoje yra reikalingi pokyčiai, kad klubas daugiau niekada neatsidurtų tokioje absurdiškoje situacijoje, kai dvi didžiausios komandos žvaigždės vienu metu gali palikti komandą už dyką. O dabar komandos gerbėjams belieka viltis, kad Londono ekipos valdžia laiku priims tinkamus sprendimus ir iš savo susikurtos balos išlips sausa.