Kodėl Madrido "Real" nustojo švaistytis milijonais žaidėjų perėjimų lange? (straipsnis)

16 taškų atsilikimas Ispanijos "La Liga" pirmenybėse, Zinedine'o Zidane'o pasitraukimas iš vyriausiojo trenerio pareigų ir Cristiano Ronaldo išvykimas šią vasarą turėjo tapti pagrindine Madrido "Real" komandos permainų priežastimi.

Mažai kas galėjo įsivaizduoti, kad visada pasaulinio lygio žvaigždžių įsigijimais garsėjusi Madrido "Real" ekipa šią vasarą neieškos pastiprinimo puolime, kai klubą paliko 450 įvarčių per devynerius metus įmušęs žmogus. Karališkasis klubas dar turi šiek tiek laiko, tačiau jau aišku, kad jokio skambaus sandorio "baltųjų" gretose nebeįvyks.

Madrido "Real" gyvena sau nebūdingą erą - nuo 2013 metų klubas uždirbo daugiau iš pardavimų nei išleido pinigų naujiems žaidėjams. Po C. Ronaldo išvykimo bendras Madrido komandos transferų vidurkis yra +49,65 mln. eurų. "Baltieji" sugebėjo ne tik uždirbti iš žaidėjų ir neprarasti kokybės savo sudėtyje, bet dar ir tapti nesustabdoma jėga Europoje - nuo 2013 metų UEFA Čempionų lygoje jie triumfavo keturis iš penkių kartų.

Sunku patikėti, bet Madrido "Real" nuo 2014-ųjų metų yra daugiau pardavęs negu įsigijęs naujų žaidėjų. Ši vasara tapo tik dar vienu įrodymu, kad karališkasis Ispanijos sostinės klubas yra pakeitęs savo transferų politiką - brangiausiu šios vasaros pirkiniu tapo Thibaut Courtois, kainavęs klubui 35 mln. eurų.

Komandą sustiprino dar būrys jaunų žaidėjų - Alvaro Odriozola, Andrėjus Luninas ir klubui jau priklausę Vinicius Junioras, Federico Valverde bei Raulis De Tomas.

Apart Thibaut Courtois, vargu, ar kas ir yra susipažinę su kitomis Madrido "Real" naujokų pavardėmis. Vis dar neatmetama, kad "morengai" gali sulaukti naujo puolėjo, tačiau Florentino Perezo ir Juleno Lopetegui kalbos link to neveda.

Taigi, kas atsitiko klubui, užsitarnavusiam "galaktikų" vardo, kad jau nuo 2014 metų žaidėjų perėjimų lange yra labiau užsidirbama iš parduotų žaidėjų, o ne investuojama į didžiausias futbolo žvaigždes?


Tolimųjų Rytų projektai

Reikia suprasti, kad Madrido "Real" nebėra finansiškai pajėgiausias klubas pasaulyje. "Baltųjų" finansinė padėtis kasmet gerėja ir skolos bankuose mažėja, tačiau šis klubas daugiau nebėra vienintelis didelis žaidėjas transferų lange. Dar 2013 metais, kai iš Londono "Tottenham" už 100 mln. eurų buvo nusipirktas Garethas Bale'as, atrodė, kad Madrido "Real" daro protu nesuvokiamus veiksmus. Sunku buvo įsivaizduoti, kad kuris klubas artimiausiu metu leis tiek pat ar dar daugiau nei Florentino Perezo valdomas klubas.

Nepraėjus keliems metams, "Manchester United" už savo buvusį auklėtinį Turino "Juventus" komandai jau moka 105 mln. eurų, o dar po kelių metų Paryžiaus "Saint-Germain" drebina futbolo pasaulį su Neymaro įsigijimu.

"Man Utd" nėra veiksnys dėl kurio Madrido "Real" rimtai pradėjo galvoti apie infliaciją, pagrindinis veiksnys yra iš tolimųjų Rytų atplaukiantys milijardai ir jų savininkai. Paryžiaus "Saint-Germain", "Manchester City", Kinija - tai priežastys, kodėl istoriniai klubai turėtų gerai apgalvoti savo tolimesnę ateitį transferų lange.

Madrido "Real" ar "Barcelona" niekada nepriklausys organizacijai ar vienam milijardieriui iš Kataro - tai yra klubai, kurie priklauso valstybei ir jos žmonėms. Madrido komanda supranta, kad PSG šiuo metu yra pavojingiausias žaidėjas futbolo rinkoje ir dėl šios priežasties tarp klubų yra puoselėjami geri tarpusavio santykiai.

Jeigu PSG komanda sumokėdama 220 mln. eurų už žaidėją rizikuoja tik būti nubausta FFP ("Financial Fair Play"), Madrido "Real" stipriai save priartina prie spygliuotos vielos. Klubas negali vienam žaidėjui išleisti 220 mln. eurų ir tikėtis, kad marškinėlių prekyba atpirks transfero sumą ir sumažins skolas bankuose.

Madrido "Real" ir kiti didieji klubai kiekvieną kartą, pateikdami daugiau nei 150 mln. eurų vertės pasiūlymą už žaidėją, vis labiau artina PSG ar kitus milijardierių iš Kataro valdomus klubus už žaidėją mokėti perpus didesnę sumą. Jeigu "Real" ir "Barcelona" gali išleisti 100 mln. eurų už naują vartininką, PSG ir "Man City" gali pakloti 200 mln. eurų. Vienintelis tokių klubų stabdžio pedalas yra UEFA.

Madrido "Real" daugiau nebėra finansiškai pajėgus tolygiai varžytis su Kataro milijardierių valdomais klubais beprotiškoje transferų rinkoje.

Naujasis Florentino Perezo sporto modelis

Per penkerius metus, kai Madrido "Real" transferų lange daugiau uždirbo nei išleido, galima teigti, kad Florentino Perezas išties pasikeitė. Ilgametis "baltųjų" komandos prezidentas buvo tas žmogus, kuris per du vadovavimo klube etapus iš naujo kūrė "galaktikų" erą - 2000-03 metų laikotarpyje į Madridą atvyko Zidane'as, Luisas Figo, Ronaldo ir Davidas Beckhamas, 2009-ais - Cristiano Ronaldo, Kaka, Xabi Alonso ir Karimas Benzema.

Nieko panašaus dabartiniame Madrido "Real" klube nematyti. Pastaruoju metu komanda investuoja į būsimas žvaigždes ar talentingus ispanus - "baltieji" pirmiausia pribloškė, kad 2017 metais už 16-metį Vinicių Juniorą paklojo 45 mln. eurų, šią vasarą už 17-metį brazilą Rodrygo buvo paklota dar 40 mln. eurų.

"Esu įsitikinęs, kad tęsdami šį modelį mes tapsime dar sėkmingesniais. Mes turime keletą neįtikėtinai talentingų jaunų žaidėjų. Manau, kad kelių metų bėgyje savo gretose turėsime visus geriausius žaidėjus. Dabartinėje rinkoje tu negali laukti, kol žaidėjas sužais keletą sezonų aukščiausiame lygyje ir kainuos 200 mln. eurų. Dabar tu privalai atrasti talentingus žaidėjus, kurie turėtų didžiulį potencialią dar būdami jauno amžiaus.

Mes turime tam tikrą žmonių komandą, kuri pasistengia surasti tokius žaidėjus kaip Vinicių, Federico Valverde, Marco Asensio, Jesusą Vallejo ir Theo Hernandezą. Mes turime sieti savo klubą su šių žaidėjų ateitimis", - praėjusią vasarą po Viniciaus įsigijimo duotame interviu su "Marca" sakė F. Perezas.

Madrido "Real" investicija į jaunus žaidėjus yra ryškiai matoma jau keletą sezonų. Manoma, kad būtent dėl šios priežasties klubas šią vasarą atsisakė galimybės įsigyti Robertą Lewandowskį ar Edinsoną Cavanį. Florentino Perezas nenori kviestis į komandą žaidėjo, kuriam jau būtų sukakę per 27-erius ar daugiau metų.

18-metis Vinicius jau prisijungė prie pirmos komandos, tačiau dar šanso sužaisti oficialiose rungtynėse neturėjo. Visgi, toks ankstyvas brazilo atvykimas rodo, kad klubas pasitiki savo sporto modeliu ir jį tęs tiek ilgai, kol komanda reguliariai galės laimėti svarbiausius trofėjus.

"Santiago Bernabeu" stadionas

Po to, kai 2009 metais Florentino Perezas grįžo į Madrido "Real" klubą, stadiono rekonstrukcijos klausimas tapo itin aktualus ir atviras. F. Perezas daro viską, kad suspėtų iki 2020-21 metų turėti modernų stadioną, atnešiantį dar didesnes investicijas. Kalbama apie objektą, pritrauksiantį milijonus turistų ir turintį viešbutį pačiame stadione.

Problema yra tai, kad Madrido "Real" niekaip nesusitaria su įmone, kuri investuotų į stadiono rekonstrukcijos darbus. Projektas jau yra paruoštas, tačiau jam reikia papildomų 400 mln. eurų. Madrido ekipa iš pradžių bandė tartis su informacinių technologijų gigante "Microsoft", vėliau su ispanų naftos gigantu "Cespa", tačiau visos derybos neįvyko po to, kai abi šalys nesusitarė dėl teisių į vardą.

F. Perezo tikslas yra ne tik turėti modernų stadioną, bet ir išsaugoti legendinį jo vardą - "Santiago Bernabeu". Europoje yra tik keletas didžiųjų stadionų, kurie vis dar nėra pardavę savo vardo milijardierių valdomoms įmonėms. Madrido "Real" komandos vadovas kategoriškai atsisako šios galimybės, o tai ir stabdo prie sėkmingų derybų pabaigos.

Nesėkmingos derybos dėl stadiono rekonstrukcijos darbų yra viena iš priežasčių, kodėl Madrido "Real" nenori dar kartą atverti piniginės žaidėjų perėjimų lange.

Madrido "Real" taupyti pinigus gali tiek, kiek komanda vis dar bus pajėgi iškovoti titulus. Nesėkmingai susiklosčius sezonui, kuriame bus pasitikima patirtimi ir talentu, kitą vasarą galima tikėtis drastiško Madrido "Real' komandos žingsnio žaidėjų perėjimų lange.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...