N.Kesminas apie KAFF rinkimus: "Liūdna"

Garsus televizijos komentatorius Nerijus Kesminas socialiniame tinkle pasidalijo savo nuomone apie KAFF rinkimus Kaune.

"Federacijos vykdomojo komiteto sudėtis keisis. Tikslas – pritraukti normalios reputacijos verslo žmones, kuriems nerūpėtų futbolo pinigai – geras, beje, bajeris, žinant kontekstą. Tą mums dar visai neseniai žadėjo Lietuvos futbolo federacijos generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Vykdomojo komiteto sudėtis lyg ir keičiasi – Kaunas išsirinko apskrities vadovu Romą Pikčilingį. Poste jis pakeitė Lietuvos masiniam futbolui neseniai netikėtai – atsiprašau, ką tik prunkštelėjau – vadovauti ėmusį Sergejų Slyvą. Kaune savą Slyvą pakeitė savas Neslyva. Tik tiek.

Kokse verslas, apie ką mes kalbame? Niekas neabejoja, kad R.Pikčilingis – sąžiningas ir futbolui atsidavęs žmogus. Bet kurio čempionato tvarkaraštį pagal Bergerio sistemą jis turbūt sudarytų greičiau už bet kurį kitą Lietuvos pilietį. Tačiau rakto nuo buto, kuriame pinigai sudėti, naujasis Kauno futbolo vadas tikrai neturi.

Rinkimų rezultatai reiškia tik tiek: kaunietiškame futbolo fronte – jokio šviežio kraujo, naujų vėjų ar idėjų. Kaip ir Klaipėdoje, kur apskrities futbolui kiek anksčiau ėmė vadovauti Rimantas Žvingilas. Ten, priešingai LFF pažadams, verslas netgi buvo išstumtas. Kad ir kaip vertinsi, ankstesnis organizacijos vadovas Romualdas Jonaitis yra verslininkas, o R.Žvingilas – tik futbolo treneris.

LFF vadovai gali sakyti, kad Telšių ir Utenos futbolą dabar vairuoja tie, kurie moka skaičiuoti pinigus ir žino, kaip su jais elgtis. Tiesa.

Bet ir Telšiai, ir Utena iki tol taip pat neblogai tvarkėsi. Žemaičiai turi stadioną, kuriame jau ir oficialios tarptautinės varžybos vyksta. Aukštaičiai, nors ir nurideno savo „Utenį“ į šalies klubų turnyrų sistemos užkaborius, sutvarkė regiono futbolo organizacinę ir finansinę sistemą pagal šiuolaikiškus standartus.

Kaunas? Prieš Klaipėdą jis turi tik vieną pranašumą – ten nuo futbolo dar nenusisuko miestas. Uostamiestyje visi pagaliau užsikniso daryti taip, kaip nori Vacys, todėl „Atlantą“ ištiko krachas, o R.Žvingilo apskritis šioje situacijoje nėra pajėgi išspręsti miesto futbolo problemų. Jokių, ne tik „Atlanto“.

Kaunas, reikia manyti, rekonstruos S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadioną, į kurį per šalies futbolo čempionato rungtynes, jei „Stumbras“ ar „Kauno Žalgiris“ ten žais, ateis gal šimtas žiūrovų. Bet taip nutiks ne todėl, kad – pyst, ir atgimimas. Taip nutiks todėl, kad Visvaldas Matijošaitis pažadėjo. Kauno meras, kitaip nei LFF, pažadus tęsi. Nors Futbolo federacijai tai, aišku, nesutrukdys išryškinti savo būtus ar nebūtus nuopelnus projektą įgyvendinus.

Kaunas ir Klaipėda, Lietuvos standartais vertinant, yra didmiesčiai. Miestai, turintys ir futbolo tradicijas, ir finansinių galimybių. Tačiau atėjo laikas, kai jų abiejų futbolas turbūt sunkiai įžiūri save veidrodyje.

Liūdna. Kita vertus – futbole kaip futbole. Turbūt niekas nenori, kad būtų dar blogiau nei yra dabar. Bet jei galima padaryti, kad nebūtų geriau – mes tą padarysime. Ne, mes tą kasdien ir nuosekliai darome. Gero savaitgalio visiems. R.Pikčilingiui jis jau geras", - raė N.Kesminas.