N.Kesminas: "Kartais net baugu darosi"

Stebuklingą Marijampolės "Sūduvos" žygį Europoje socialinio tinklo paskyroje pakomentavo žurnalistas Nerijus Kesminas, kuris suvalkiečiams negailėjo pagyrų.

"Kas šią vasarą madinga Lietuvoje? „Sūduva“. Ketvirtadienį visi keliai vedė į Marijampolę, o prie stadiono į vidų patekti bandančių žiūrovų eilės prieš rungtynes su Tel Avivo „Maccabi“ buvo ilgesnės nei prie suomiško servelato, kai jo išmesdavo į gastronomų prekystalius, sovietinio deficito laikais.

Kartais net baugu darosi. Apie „Sūduvą“ pastarąsias keletą savaičių klausinėja net draugai ir pažįstami, kurie apie sportą žino mažiau nei Seimo pirmininkas – apie George‘o Orwello „Gyvulių ūkį“. Visiškai nenustembi, kai jie tau per sekundę paaiškina, kas yra, tarkime, filoksera. Kai paaiškėja, kad jie žino Marijampolės futbolo komandos pavadinimą, žagteli iš nuostabos.

Bet taip yra. Pradžioje visiems tapo įdomūs Izraelio čempionai. Dabar – Vengrijos. Ką jau kalbėti apie „Sūduvos“ pinigus? „Trys milijonai, vaikeli“, - kas nors būtinai džiugiai išrėš už nugaros, besiiriant per sausakimšas „Arvi“ stadiono tribūnas. Smagu. Iki šiol visi sakydavo: „Na, ką gi...“.

Galima net pagalvoti, kad „Sūduva“ pretenduoja į tautos komandos reputaciją. Galima, bet nereikia apsigauti. Nekyla net menkiausios abejonės dėl to, kad kitą ketvirtadienį keliai vėl drieksis Marijampolės link. Bet paskui prasidės pasaulio krepšinio čempionatas, ir navigacijos aparatai savaime persiprogramuos.

Didvyrių žemėje yra tik dvi tautos komandos – krepšinio rinktinė ir krepšinio Kauno „Žalgiris“. Ir nieko nepakeisi. Krepšinis šioje šalyje – kasdienis sportas. Futbolas – proginis.

Pasakyti ką nors apie vengrų čempioną? Taip, vakar „Sūduva“ sužaidė turbūt silpniausias savo rungtynes šioje europinėje odisėjoje, o panelė Fortūna dėl nežinomų priežasčių atrodė stipriai papykusi ant „Maccabi“. Paprasčiau? Pasisekė. Bet, kadangi visą vasarą stuksenu kaip genys galva pušį, skleisdamas mintį, jog „Sūduva“ šįkart gali, liksiu užsispyręs – gali.

Budapešto „Ferencvaros“ yra silpnesnis varžovas nei „Maccabi“ ar Belgrado „Crvena zvezda“. Vertinant jų rungtynes su Zagrebo „Dinamo“, susidarė įspūdis, kad vengrų čempiono 1:1 išvykoje į Kroatiją buvo paranormalus reiškinys. 0:4 namie – tikrovė.

O pinigai... Sakykime, taip – jei jie Marijampolėje sugalvotų statyti futbolo namus, jiems, kitaip nei krepšininkams, kažin ar reikėtų prašinėti iš žiūrovų po 50 eurų į nieko nelemiančias rungtynes, o paskui skausmingai dievobaimingais veidais kaltinti šaltkalvį ar santechniką už tai, kad šis neatsivedė šeimos į areną, neatidavė už abejotinos vertės pramogą mėnesio algos ir paliko pustuštes tribūnas.

Marijampolės stadionas dabar pilnas – aišku, ir dėl to, kad bilietų kainos suvalkietiškai adekvačios. Todėl: go on, vyrai, tai yra jūsų šlovės vasara. Mėgaukitės. Ir laimėkite", - rašė N.Kesminas.