PSV – į Čempionų lygą grįžtantis Olandijos superklubas

Šįvakar sugrįžta pagrindinis Čempionų lygos turnyras. Viena iš labiausiai laukiamų dvikovų vyks Eindhovene, kur ginklus surems į pajėgiausią Europos futbolo klubų turnyrą sugrįžtantys PSV ir „Manchester United“ klubai. Portalas Eurofootball.lt tęsia praėjusį mėnesį pradėtą tradiciją bei pažindina jus su Čempionų lygos komandomis. Šį kartą po padidinamuoju stiklu – Eindhoveno PSV futbolininkai.

Turtinga istorija

Kartais susidaro įspūdis, jog daugelis pamiršta, kokią įspūdingą istoriją turi PSV klubas.

Ir ji neapsiriboja vien pasiekimais vietiniuose frontuose, tarp kurių – net 22 „Eredivisie“ titulai, 9 Olandijos taurės bei 10 šalies Supertaurių.

Be šių pasiekimų PSV gali pasigirti laimėję 1978-ųjų UEFA taurę ir, be abejo, 1988-ųjų Europos taurę, kuri yra tų laikų Čempionų lygos ekvivalentas.

Tuo tarpu žygis 2005-ųjų Čempionų lygos varžybose buvo viena įspūdingesnių autsaiderių istorijų pastaraisiais metais.

PSV tada nužygiavo iki pat pusfinalio, kur sutiko žvaigždžių perpildyta „Milan“. Dažniausiai mažesnės komandos tokiose situacijose talento stoką bando atpirkti kovingumu, kantrybe bei savo progų išnaudojimu, tačiau ne šiame pusfinalyje.

Eindhoveno klubas galingiems varžovams kaip reikiant kibo į atlapus bei imant bendrą abiejų rungtynių vaizdą, grečiausiai buvo geresnė komanda už „Milan“. Galbūt Alexo, Marko van Bommelio, Park Ji-Sungo bei Jano Venegooro of Hesselinko bei trenerio Guuso Hiddinko vedama komanda tą sezoną iš tikro buvo pajėgiausia Europoje, tačiau Massimo Ambrossini įvartis Eindhovene tuomet užkirto šeimininkams kelią į finalą.

Nėra Depay – nėra problemos?

Pernai PSV vietiniame fronte šlavė nuo kelio viską, ką tik galėjo bei nesunkiai tapo „Eredivisie“ nugalėtojais.

Tačiau nėra jokios paslapties, kad tai – klubas pardavėjas, tad po tokių sezonų dažnai tenka atsisveikinti su pajėgiausiais žaidėjais.

Karūnos deimantas buvo Memphis Depay, kuris šįvakar jau stovės kitoje barikadų pusėje ir žais už „Manchester United“.

Jo išvykimas į šešėlį nustūmė kitų dviejų kertinių žaidėjų praradimą. Visų pirma nepavyko susitarti su „Manchester City“ dėl nuomos pagrindais du pastaruosius sezonus Eindhovene praleidusio gynėjo Karimo Rekiko, kuris galiausiai persikėlė į „Marseille“.

Ne mažesnis, o gal netgi dar didesnis nuostolis už M. Depay – komandos kapitonas ir variklis aikštės viduryje Georginio Wijnaldumas.

PSV teko kamšyti šias skyles. M. Depay pakeitė Maxime‘as Lestienne‘as, G. Wijnaldumą – D. Propperis, o K. Rekiką – Hectoras Moreno.

Trenerio Philippe‘o Cocu intencijos šių žaidėjų atžvilgiu yra aiškios. Jie buvo perkami į startinę sudėtį.

Praradę žvaigždes PSV sezono pradžioje truputį buksavo, tačiau čempionai laipsniškai įgauna formą, ką liudija praėjusio savaitgalio pergalė išvykoje rezultatu 6-0 prieš Vytauto Andriuškevičiaus atstovaujamą „Cambuur“ ekipą.

Pamirštas Njukasle, žvaigždė namuose

Kalbėdami apie PSV, negalime nepaminėti komandos puolėjo Luuko De Jongo.

Jam vis dar tėra 25-eri, tačiau šis olandas savo karjeroje matė ir šilto, ir labai šalto.

Po 2011-12-ųjų sezono, kai L. De Jongas atstovaudamas „Twente“ klubui lygoje pelnė 25 įvarčius, jis tapo nauja Olandijos futbolo puolimo žvaigžde. Tą vasarą jis perėjo į Gladbacho „Borussia“, kuri buvo iškovojusi teisę žaisti Čempionų lygos atrankoje.

Po labai vidutiniško pirmo sezono Vokietijoje, L. De Jongo karjeroje sekė juodžiausi metai. Itin nesėkmingas 2013-14 metų sezono pusmetis Gladbache, po kurio jis gavo progą atgaivinti savo karjerą „Newcastle United“ klube. Ten jis persikėlė nuomos pagrindais iki sezono galo.

Tačiau ten jo nejudrumas ir nesugebėjimas įmušti tapo kone pajuokos objektu, o „Newcastle“ klubas, ko gero, net nepagalvojo apie galimybę puolėją išpirkti.

Gelbėti L. De Jongo karjerą ryžosi PSV. Nepasigailėjo – Olandijoje žaidėjas sugrįžo į geriausią savo formą bei čempioniškame sezone lygoje pelnė 20 įvarčių.

Šiemet, kai nebėra M. Depay, dar didesnė atsakomybė mušti įvarčius krenta ant dabar jau PSV kapitono L. De Jongo pečių. Jis su ja tvarkosi puikiai ir šiemet jau spėjo pelnyti 5 įvarčius.

Brangių puolėjų pirkimas iš Olandijos dažnai būna rizikingas. Kiekvienam Ruudui van Nistelrooy‘ui ar Luisui Suarezui atsiranda vienas Afonso Alvesas ar Alfredas Finnbogasonas.

Itin didelis lygos rezultatyvumas dažnai neleidžia susidaryti realaus vaizdo apie ten rungtyniaujančių puolėjų pajėgumą, tad dažnai puolėjas iš „Eredivisie“ yra tarsi katė maiše – arba pasiseks, arba ne.

L. De Jongo atveju „Borussia“ klubui nepasisekė, tačiau dabar jis įrodinėja, kad galbūt dėl jo nesėkmės iš dalies kalti ir patys vokiečiai.

Kaip jie išsidėstys?

P. Cocu taktinės schemos požiūriu nesikeičia praktiškai niekada, tad PSV pamatysime išsidėsčius schema 4-3-3. Pagrindinis klausimas yra tas, kurie žaidėjai rungtyniaus.

Į jį atsakyti irgi nėra itin sunku, kadangi P. Cocu mėgsta ne tik taktinį, tačiau ir stabilumą renkantis žaidėjus. Pernai jis turėjo vienuoliktuką, kuris buvo ryškiai geriausias.

Šiemet esmė per daug nesikeičia, nes išvykusius žaidėjus pakeitė kiti, kurie taip pat pirkti kaip startinio vienuoliktuko žaidėjai.

Traumos bei suspendavimai yra vienintelis dalykas, keičiantis PSV startinę vienuolikę. Šįvakar tikrai nebus traumą turinčio kairiojo krašto gynėjo Jetro Willemso, o taip pat atsarginio krašto gynėjo Floriano Jozefzoono.

Su traumomis problemų turi ir kitas svarbus žaidėjas Adamas Maheris. Šis praleido savaitgalio rungtynes prieš „Cambuur“, tačiau jo dalyvavimas Čempionų lygoje dar nėra nuspręstas. Tai bus padaryta prieš rungtynes.

Variacijos galimos nebent kairiojo puolėjo pozicijoje, kur P. Cocu šį sezoną vietoj greito ir techniško M. Lestienne‘o kartais išleisdavo fiziškai itin galingą puolėją Jurgeną Locadia.

Galima PSV sudėtis rungtynėms su „Manchester United“:

Kiti straipsniai apie Čempionų lygos komandas:

Karo iškankintą Donbasą palikę „Shakhtar“ – vėl per žingsnį nuo Čempionų lygos

Ambicingi „Monaco“ mes iššūkį „Valencia“ klubui

„Manchester United varžovai iš Briugės - kas jie?“