"United" prieš "City" - penki klausimai artėjant derbiui (straipsnis)

Mančesterio derbis bus svarbiausios ir įdomiausios savaitgalio rungtynės „Premier“ lygoje. Prieš šiandienos mačą ESPN FC tinklalapiui Nickas Milleris pateikė ir apžvelgė penkis klausimus, į kuriuos atsakymai gali nulemti šių rungtynių baigtį.

Ar Wayne`as Rooney turės teigiamą poveikį „Manchester United“ žaidimui?

Jis grįžo! Na, bent jau iš dalies. Kai kuriose sezono stadijose atrodė, kad Rooney priėjo kelio pabaigą ir liko tik šešėlis to žaidėjo, kurį visi matė ir žavėjosi ankstesniais metais. Bet jis vistiek sugebėjo pasiekti neblogą rezultatą – 8 įvarčiai per 15 rungtynių tikrai nėra pats tragiškiausias sezono startas. Paskutinis jo įvartis prieš „Everton“ buvo pirmasis tikslus anglo smūgis išvykoje, po 11 mėnesių sausros. Nepaisant to, nerimą labiau kelia ne įvarčių stoka varžovų aikštėse, o jo pasirodymai prieš stipriausias ekipas.

Paskutinį kartą prieš „Manchester City“ ar „Chelsea“, ekipas kurios vienintelės be „United“ šį dešimtmetį laimėjo „Premier“ lygą, Rooney pasižymėjo 2013 metų rugsėjo mėnesį. Tačiau tai tebuvo garbės įvartis, kadangi tą mačą Davido Moyeso auklėtiniai pralaimėjo „City“ ekipai 1-4. Kada paskutinį kartą Rooney padarė įtaką rungtynėms prieš grandus? 2012 metų gruodį, kai jis pelnė du įvarčius išvykos rungtynėse su „City“ ir padėjo savo klubui iškovoti pergalę rezultatu 3-2.

„United“ strategas Louisas Van Gaalas turi daugybę pasitikėjimo savo kapitonu. Visgi nėra aišku, ar tai dėlto, kad treneris nuoširdžiai tiki veterano gebėjimais, ar tiesiog dėl fakto, kad jis neturi kito pasirinkimo puolimo smaigalyje. Ypač, kai olandas ir toliau Anthony Mertialį stato į kairiojo saugo poziciją.

„Aš manau, kad jis yra pavyzdys visiems. Ne tik savo komandos draugams, tačiau ir kitų klubų žaidėjams ar treneriams. Tai yra dėl jo profesionalumo ir žmogiškųjų savybių. Kai dirbau treneriu Olandijos rinktinėje, aš girdėjau kitokių kalbų apie jį ir to tikrai nežinojau. Tačiau jis pademonstravo požiūrį į savo darbą ir aš labai džiaugiuosi, kad jis pelnė įvartį.“, - po rungtynių su „Everton“ apie Rooney kalbėjo Van Gaalas.

Tas požiūris yra tikrai teigiamas, tačiau mes ir anksčiau matėme, kad puolėjas gali būti labai nepastovus žaidėjas. Kai jam nesiseka, jis yra pažeidžiamas ir dažnai trukdo ekipai, tačiau kai jis demonstruoja geriausias savo savybes, jis būna vienu geriausiu puolėju „Premier“ lygoje. „United“ to gerojo Rooney tikrai prireiks ir jo teigiamas postūmis komandai šiandienos mače tikrai nepakenktų.

Kaip „Manchester City“ susitvarkys be Davido Silvos ir Sergio Aguero?

Nuo to laiko, kai rinktinių pertraukos metu prarado du svarbiausius savo atakuojančius žaidėjus, „Manchester City“ žaidė du mačus ir laimėjo juos abu bei pelnė septynis įvarčius. Bet, nenorint įžeisti „Bournemouth“ ar „Sevilla“ klubų, nei viena iš šių komandų neprilygo varžovams, kurie atstovauja kitai miesto ekipai. Teoriškai, tai, kad aikštėje nebus Silvos yra gera žinia Kevinui De Bruyne, kuris turės galimybę užimti vietą aikštės centre, kur yra šiektiek labiau pavojingas.

Manuelis Pellegrini turi ne vieną variantą, kurį gali pasirinkti. Jis galėtų į atraminių saugų pozicijas pastatyti Fernando ir Fernandinho, o labiau į priekį pastumti Yaya Toure, kas tikrai padėtų pristabdyti varžovų kamuolio kontrolę, kurios iš savo komandos reikalauja Van Gaalas. Taip pat, ši sistema gali būti labai lengvai perstatoma, jei reikalai nesiklostytų taip kaip tikėtasi, į aikštę išleidus Jesusą Navasą.

Turbūt daug labiau komandai neramu dėl to, ar Wilfriedas Bony sugebės pateikti tokį pavojų varžovų vartams, kokio „City“ ekipai reikės. Puolėjas iš Dramblio Kaulo Kranto nuo pat prisijungimo prie „miestiečių“ ekipos, buvo stabdomas traumų ir retų galimybių pasireikšti. Jis viso labo pelnė keturis įvarčius per 21 susitikimą (iš kurių septyni startinėje sudėtyje), ir įmušė tik į „West Brom“, „Swansea“ ir „Bournemouth“ komandų vartus. Tiesa sakant, prašyti pakeisti Aguero būtų turbūt nesąžininga bet kurio žaidėjo atžvilgiu. Tačiau paskutinį įvartį prieš ekipas, kurios gali pakovoti dėl titulo, Bony pelnė dar 2014 metų kovo mėnesį prieš „Arsenal“ komandą, tuo metu dar vilkėdamas savo buvusios ekipos marškinėlius. Todėl yra lengva suprasti, kodėl kai kurie ekspertai mano, kad puolėjas gali nesugebėti būti realia grėsme tokiai komandai, kaip „United“

Ką „United“ išleis į saugų grandį?

Vienas iš pozityvių dalykų šiemetinėje Van Gaalo ekipoje yra tai, kad jis turi pasirinkimo saugų linijoje. Be abejonės, tai gali atnešti ir neigiamą rezultatą, jei olandas pasirinktų netinkamą variantą. Ir turbūt niekas su tuo nesiginčys, kad būtent tai ir įvyko rungtynėse su „Arsenal“ klubu, kurias „raudonieji velniai“ pralaimėjo 0-3. Treneris suklydo pasirinkdamas Michaelą Carricką, kurio lėtesnis žaidimo tempas buvo ta silpnybė, kuria „Arsenal“ ekipa sugebėjo pasinaudoti.

Kita vertus, jis sugebėjo pataikyti sėkmingą ir efektyvų saugų derinį rungtynėse su „Everton“, kai Anderis Herrera žaidė šiek tiek priekyje, o už jo nugaros buvo Bastiano Schweinsteigerio ir Morgano Schneiderlino duetas. Tas trejetas atnešė Van Gaalo ekipai žaidimo kontrolę bei perspektyviai atrodantį dinamiškumą. Logiška, kad galima tikėtis, jog jis pasirinks tą pačią sistemą ir rungtynėms su „City“, tačiau olandas ir toliau, atrodo, kad nėra užtikrinas dėl Herreros. Prieš tokią talentingą komandą, kokią turi būsimi varžovai, Van Gaalas tiesiog negali klysti išsirinkdamas savo ekipos saugus.

Ar Memphis Depay`us gaus šansą sužibėti „Manchester United“ ekipoje?

Jis atvyko šią vasarą iš „PSV Eindhoven“ ekipos už 25 milijonus svarų, kaip pavyzdinis pirkinys. Galbūt ir nebūdamas pačiu įtakingiausiu žaidėju, kurį „United“ įsigijo šią vasarą, jis vistiek buvo vienas iš talentingiausių Europos jaunųjų žaidėjų, kurio norėjo daugybė kitų klubų iš viso kontinento. Tačiau dabar Memphis turi labai rimtai pasistengti, kad patektų į startinį ekipos vienuoliktuką. Po rungtynių su „Arsenal“ komanda, kuriose Depay`us buvo pakeistas per pertrauką, jis liko ant suolo rungtynėse su „Everton“, o mače su „CSKA“ į aikštę žengė vos dešimčiai minučių. Mažų mažiausiai, šie mėnesiai buvo įdomūs jaunojam olandui.

„Jis turi būti pataisytas. Memphis privalo suprasti, kad jis yra futbolo komandos narys ir, kad šis žaidimas nėra individualus sportas“, - taip apie saugą praėjusią savaitę atsiliepė buvęs „Ajax“ treneris Co Adriaanse`as. Tačiau jis nebuvo vienintelis kuris pažėrė kritikos jaunajam olandui.

„Mes ne kartą matėme, kad kai kurie žaidėjai negali pritapti prie komandos filosofijos. Ir tai yra tas faktorius, kurio tu negali sužinoti prieš įsigydamas futbolininką. Tiesiog turi palaukti ir pamatyti savo akimis. Taip jau atsitiko su Angeliu Di Maria ir Radameliu Falcao.“, - po rungtynių su „Everton“ teigė Van Gaalas.

Tad dabartiniu momentu atrodo, kad Depay`us nėra „United“ startinio vienuoliktuko dalis. Kas būtų apie tai pagalvojęs prieš prasidedant sezonui?

Ar Vincentas Kompany pradės rungtynes startiniame „City“ vienuoliktuke?

 „Tiek Mangala, tiek Otamendi žaidžia labai gerai. Apie derbį pradėsime galvoti ketvirtadienį. Ir mes turime labai daug dalykų, kuriuos reikia apgalvoti iki šių rungtynių pradžios“, - kalbėdamas apie galimą komandos kapitono sugrįžimą į sudėtį derbio metu sakė Pellegrini.

Kai kam kyla klausimų, kodėl strategas į šį klausimą atsakė būtent taip. Iš vienos pusės, nėra nieko neįprasto, ir galbūt treneris tiesiog norėjo pagirti kitus du žaidėjus, dėl jų pasirodymo rungtynių metu. Tačiau daugkam kylanti įdėja, kad Kompany gali negrįžti į ekipos startinę sudėtį rungtynėms su „United“ yra išties keista.

„City“ šį sezoną sužaidė 1170 minučių futbolo. Iš jų komandos kapitonas Kompany sužaidė 527 minutes – šiek tiek mažiau nei pusę viso laiko. Per tą laikotarpį, kai belgas buvo aikštėje, komanda praleido viso labo vienintelį įvartį, kai Čempionų lygoje pasižymėjo Mario Mandzukičius. Tačiau tada, kai gynėjo nebuvo, ekipa praleido net 12 įvarčių. Ir nors skaičiai dar ne visada atspindi žaidėjo indėlį aikštėje, tačiau turbūt niekas neįsižeis, jei pasakysime, kad „City“ gynyba atrodo daug saugesnė, kai ją aikštėje reguliuoja komandos kapitonas.

Kompany nebuvo startinėje sudėtyje paskutiniuose savo komandos mačuose, po to kai skandalingai žaidė už Belgiją rungtynėse su Izraeliu. Galbūt Pellegrini tiesiog taupo savo žaidėjo jėgas prieš artėjantį derbį, tačiau akivaizdu, kad strategas galėjo jį išleisti šiek tiek ilgiau nei tas dvi minutes, kurias jis žaidė per šiuos du susitikimus, tam, kad pagrindinis gynybos ramstis būtų pilnai pasirengęs rungtynėms su „United“. Tačiau jei būtų nuspręsta palikti jį ant suolo, tai būtų vienas iš keisčiausių startinio vienuoliktuko pasirinkimų, kuriuos teko pamatyti šiame sezone.