"Žalgirio" rungtynėse apsilankęs sirgalius: apie patekimą be eilės ir didžiausias problemas (VIDEO)

Populiariausias šalies futbolo portalas "EuroFootball.lt" sulaukė skaitytojo Artūro laiško, kuriame jis aprašė savo įspūdžius ir atsiuntė video iš Europos lygos atrankos rungtynių tarp Vilniaus "Žalgirio" ir "Sevilla" klubų.


Futbolu domiuosi jau kokius dvidešimt metų, tačiau į Lietuvos komandų rungtynes užsuku itin retai. Tai, žinoma, lemia prastas žaidimo lygis, neišvystyta infrastruktūra ir kiti dalykai. Vis dėlto šįkart susiviliojau galimybe užsukti į "Žalgirio" rungtynes ir patikrinti kaip viskas atrodo iš vidaus. Gal sirgaliai piktinasi be reikalo?

Nujausdamas parkavimo problemą mūsų keturių žmonių ekipažas į rungtynes vyko vienu automobiliu. Prie stadiono atvykome iki mačo pradžios likus gerai valandai, tačiau jau tada buvo aklinai užpildytos dvi skurdžios aikštelės šalia Vilniaus futbolo Mekos.

Teko pasukti į netoliese esančių daugiabučių kiemus. Greitai pastebėjome, jog mes nesame vieni - ratais zujo eilės automobilių, ieškančių išganingos laisvos vietos. Užsukus į užkampį šalia garažų prieš akis atsivėrė netikėtas vaizdas - poros metrų tarpas. Jau pradėjome parkuotis, tačiau lyg iš po žemių išdygo ir automobilį pradėjo blokuoti agresyvus vyrukas.

Iššokęs iš savo bolido jis pribėgo prie vairuotojo ir suriko: "Į futbolo rungtynes atvažiavote, ane? Dinkite!". Mums pasiteiravus, ar jis nebando išdurti ir pagrobti vietą, vyriškis mostelėjo ranka į nušiūrusį daugiabutį ir išspaudė frazę: "Aš čia gyvenu ir per prakeiktas futbolo rungtynes nuolatos užstatyti visi kiemai."

Neketiname konfliktuoti, juolab, jis dėl laisvos vietos, atrodo, pasiryžęs perkąsti visiems gerkles. Šiaip ne taip pavykus surasti laisvą vietą patraukiame link stadiono.

Iki rungtynių dar liko 50 minučių, o labiau patyrę sirgaliai jau rikiuojasi į kaip ant mielių augančias eiles. Kadangi LFF stadionas neturi išsamios svetainės, tik nuvykus galima sužinoti, jog yra tik du įėjimai ir mums priklauso žygiuoti link esančio ant sankryžos kampo. Netrukus prieš akis išdygo kilometrinė eilė.

Galvoje kirba klausimas: ar iki rungtynių pradžios likus dar 40 minučių spėsime patekti į vidų? Netrukus per stadiono garsiakalbius šalia 80-ųjų Europos hitų pradedamas leisti neoficialus "Žalgirio" himnas - 1985 metais "Vaivorykštės" sukurta daina "Skrieja kamuolys". Gal keliems eilėje laukusiems pagyvenusiems fanams ši daina ir sušildė širdis, tačiau didžiąją masę sirgalių sudarė žmonės iki 40 metų amžiaus, todėl iškyla klausimas, ar nereikėtų vilniečiams įrašyti naują "gabalą"?

Eilė slenka vėžlio greičiu ir pirmyn atgal blaškosi fanų grupėles, ieškančios tinkamo sektoriaus, kad atsistotų į eilę. Po 25 minučių stovėjimo viltis spėti į mačo pradžią blėsta, o šalia esančioje gatvėje vyksta tikras cirkas: desperatiškai vietos automobiliui ieškantys žmonės juos bando palikti pusiau pastatytus ant šaligatvio, o vienas policininkas bara transporto priemonės nespėjusią palikti moteriškę.

Netrukus prieš akis išnyra ir išganingi vartai, pro kuriuos pateksime į išsvajotą stadioną. Tiesa, vis labiau artėjant tikslui paskelbiama rungtynių pradžia ir žmonių sirgalių elgesys pasidaro neprognozuojamas. Iš niekur išdygusi grupelė jaunuolių atsistoja į eilės pradžią ir jiems pasiseka, kad nekyla masinės muštynės. Šalia vartelių esantys didesni vartai tampa nelegaliu įėjimu į stadioną - vienas fanas per vartų grotas ištiesia sugniaužtą kumštį (su ten, matyt, esančiu banknotu) pavargusiam senjorui prižiūrėtojui ir patenka į rojų. Netrukus be eilės per šiuos vartus laimę pradeda bandyti vis daugiau žmonių ir kai kuriems pasiseka:

Tačiau greitai stadionas nuščiūva, o kelios dešimtys "Sevilla" sirgalių suklykia taip, jog, matyt, išgirsta ir piktieji daugiabučių gyventojai - rezultatas žaibiškai tampa 2:0. Sirgaliai pradeda pokštauti: "Gal visgi nesikankinam ir einame namo?"

Galiausiai sąžiningai atstovėję eilę patenkame į areną. Pavargęs senjoras net nesivargina pačiupinėti, ar nesinešame po rūbais draudžiamų daiktų ir mosteli į priekį.

Šiaip ne taip nusikasę iki savo vietų iš karto suprantame, jog prašovėme: suploję po 23 eurus sėdėsime už grotų, o prieš mūsų nosis pirmyn-atgal (alaus ir į tualetą) siauru praėjimu vaikščios nenutrūkstama sirgalių grandinė. Todėl patarimas ateičiai: niekada nepirkite bilietų į pirmas eiles, nes kitaip mažiausiai 50 procentų laiko teks matyti fanų užpakalius ir saugotis, kad jie neužpiltų alaus.

Rungtynių švieslentė nugrūsta į neįtikėtiną kampą ir tikriausiai labiau pritaikyta VIP ložėje esantiems asmenims. Gal kada išmuš valanda ir prieš didžiausios tribūnos akis virš atsarginių žaidėjų suolelio bus sumontuota bent nedidelė švieslentė.

Apie rungtynes nesiplėsiu, viską ir taip patys matėte. Tribūnose susirinkę fanai nepraranda geros nuotaikos ir džiaugiasi retais "Žalgirio" bandymais. Susitikimą praskaidrina su apsaugos darbuotoju susimušęs agresyvus sirgalius, o mačas nenumaldomai artėja prie pabaigos. Džiaugiamės, kad bent pasitaikė giedras oras, kitaip be stogo virš galvos būtų žymiai liūdniau.

Taigi, rungtynės baigiasi, o tribūnos jau kiek aptirpusios - spūsčių besibaiminantys kai kurie fanai jau senokai paliko savo vietas.

Reziumuojant galima pasakyti: Lietuvos sirgaliai tikrai mėgsta futbolą, tačiau dar reikia suveikti daugybę darbų, kad jie nuolatos rinktųsi į stadionus.


Norite išsakyti savo nuomonę? Siųskite laiškus el. paštu [email protected]

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...