2008 metų Čempionų lygos finalas vyks Maskvoje © Eurofootball.lt
Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) vykdomojo komiteto susirinkime Slovėnijos mieste Liublijanoje trečiadienį buvo pasirinkti ateinančiais metais Europos taurių finalines varžybas rengsiantys Senojo žemyno miestų stadionai. Paaiškėjo, kad 2008 ir 2009 metais Čempionų lygos nugalėtojas paaiškės atitinkamai Maskvoje ir Romoje, o UEFA Taurės finalai bus žaidžiami Mančesteryje ir Stambule.

Įvertinęs tokius kriterijus kaip stadiono talpa, saugumas, apsauga, priėjimas, transportas, galimybės sirgaliams ir komercinis potencialas, komitetas nusprendė, kad 2008 metų Čempionų lygos finalas bus rengiamas Rusijos sostinės Maskvos "Luzhniki" stadione, o po metų vyksiančias prestižines rungtynes surengti teisė buvo skirta Italijos sostinės Romos Olimpiniam stadionui.

Taip pat buvo paskirtos vietos 2008 ir 2009 metų UEFA Taurės finalams - jie bus rengiami atitinkamai Anglijoje Mančesterio "City of Manchester" stadione ir "Sükrü Saraçoglu" stadione Turkijos sostinėje Stambule. Priminsime, jog šio sezono Čempionų lygos finalinės varžybos 2007 metų pavasarį bus rengiamos Atėnų Olimpiniame stadione, o UEFA Taurės finalas įvyks Glazgo "Hampden Park".

Visi jie nugalėjo tokį garsų kandidatą kaip Anglijos sostinės Londone vis dar nebaigiamą statyti naują "Wembley", tačiau UEFA atstovas viešiesiems ryšiams Williamas Gaillardas užsiminė, kad pastarajam stadionui yra neblogos galimybės ateityje: "Tikimės, kad "Wembley" stadionas Londone bus pilnai paruoštas iki 2010-ųjų metų, ir tada rimtai apsvarstysime jo kandidatūrą Čempionų lygos finalui surengti. Taip pat tikimės, kad kandidatuoti į UEFA Taurės finalo varžybas bus pasirengęs ir Nacionalinis stadionas Bukarešte (Rumunijoje - aut.past.)."

"Luzhniki" stadionas, kuris anksčiau buvo vadinamas Didžiuoju Centriniu Lenino stadionu, buvo atidarytas 1956 metais. Maskvos "Torpedo" klubui priklausantis stadionas talpina beveik 85 tūkstančius žiūrovų ir yra didžiausias Rusijoje. 1980 metų Olimpinėse žaidynėse jame buvo 103 tūkst. vietų, tačiau jų skaičius sumažėjo po rekonstrukcijos darbų 1995-1997 m.

Stadionas yra vienas iš nedaugelio Europos arenų, kuriose naudojama dirbtinis aikštės paviršius - UEFA patvirtinta "FieldTurf" danga buvo įrengta 2002 metais siekiant išvengti šaltų žiemų keliamų padarinių. 1999 metais dar ant natūralios žolės "Luzhniki" vyko UEFA Taurės finalas tarp "Parma" ir "Marseille" ekipų, o praėjusią savaitę jame susitikus šeimininkui Maskvos "Spartak" ir Lisabonos "Sporting" buvo žaidžiamos pirmos Čempionų lygos rungtynės ant dirbtinės dangos.

Tuo tarpu Romos "Stadio Olimpico" yra vienas garsiausių pasaulio stadionų. Šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pastatyta kaip 54 tūkst. žiūrovų talpinanti arena 1960 metų Olimpinėms žaidynėms, ši sporto šventovė šiais laikais yra namai "Lazio" ir "Roma" klubams. Praėjus porai metų po surengtų 1987 m. Pasaulio lengvosios atletikos čempionato, stadionas buvo rekonstruotas 1990 metų Pasaulio futbolo čempionatui ir jame vyko tų pirmenybių finalas. Europos čempionų taurės finalai Romoje vyko 1977, 1987 ir 1996 metais.

"City of Manchester" stadionas buvo pastatyta 2002 metų Britanijos tautų sandraugos žaidynėms ir po renginio buvo konvertuotas į futbolo areną. 47 tūkst. vietų turintis stadionas yra vienas didžiausių Anglijos "Premier" lygoje ir jame žaidžia vietos klubas "Man City", o taip pat dažnai vyksta didelio masto muzikos koncertai.

Tuo tarpu Stambulo Kadikoy rajone esantis "Sükrü Saraçoglu" Turkijoje yra unikalus, nes yra vienas iš nedaugelio šalies stadionų, kuriame nėra bėgimo takų - nuo 1999 iki 2003 metų kiekviena stadiono tribūna buvo perstatyta taip, kad būtų arčiau aikštės. "Sükrü Saraçoglu" buvo pavadintas stadione žaidžiančio "Fenerbahce" klubo buvusio prezidento vardu.

Be to, UEFA taip pat paskelbė iki kitų metų atidedanti galutinį sprendimą dėl 2012 metų Europos čempionatą surengsiančios šalies(-ių). Dėl teisės surengti Senojo žemyno pirmenybes kaunasi jungtinės Kroatijos/Vengrijos, Lenkijos/Ukrainos ir Italijos kandidatūros, ir anksčiau buvo žadama sprendimą priimti šių metų gruodį, tačiau UEFA vykdomasis komitetas nusprendė apie sprendimą paskelbti 2007-ųjų lapkritį.

"Atsižvelgiant į Portugalijoje vykusio Euro-2004 patirtį ir į artėjantį Euro-2008, norime duoti daugiau laiko kandidatams, kurie uoliai dirba bandydami papildyti savo dosjė ir dar turi atsakyti į tam tikrus mūsų pateiktus klausimus dėl turnyro organizacijos. Todėl sprendimas bus priimatas vykdomajame komitete 2007 metų balandį.", - sakė W.Gaillardas.

Paskutinis komiteto sprendimas buvo skirti 2009 metų Europos jaunimo (U-21) finalinį turnyrą surengti Švedijai, o ketvirtadienį Liublianoje prasitęsus susitikimui bus sprendžiami tokie klausimai kaip Gibraltaro futbolo federacijos prašymas priimti į UEFA bei likvidavus Serbijos ir Juodkalnijos federaciją susikūrusios Juodkalnijos federacijos narystė.