Lietuvos rinktinės rungtynių su Gruzija reitingai © Eurofootball.lt
Dvyliktoje ir paskutinėje šiemet Lietuvos rinktinės žaidėjų reitingavimo rubrikos dalyje išanalizavęs rungtynių įrašą EuroFootball.lt pabando įvertinti rinktinės žaidimą mače prieš Gruziją balais nuo 1 iki 10.

Lietuvos rinktinė – 8 (Nelengvos rungtynės Lietuvos rinktinės futbolininkams, tačiau pasiektas puikus rezultatas. Klampioje kovoje Gruzijai pavyko dažniau grasinti Lietuvos vartams ir ne kartą lietuvius nuo įvarčio gelbėjo sėkmė, tačiau komanda atkakliai dirbo visas rungtyens ir sulaukusi pirmojo rimtesnio šanso jį išnaudojo, o pačioje mačo pabaigoje pavyko ir pasaldinti pergalę dar vienu įvarčiu. Galima sakyti, jog nelabai būdingas Lietuvos rinktinei pasirodymas, tačiau graži ir maloni atrankos ciklo pabaiga bei pagaliau nutrauktas Tbilisio užkeikimas.)

Startinė sudėtis

Žydrūnas Karčemarskas – 6.5 (Du kartus sustabdė pavojingus gruzinų prasiveržimus užblokuodamas varžovų smūgius – sužaidus pusvalandį po Davido Siradzės atakos ir 81 minutę po Jaba Kankava reido. Tačiau nedemonstravo užtikrinto žaidimo vartuose – pradedant pirmuoju gruzinų smūgiu ir baigiant paskutinėmis dešimt pagrindinio laiko minučių, kai kelis kartus nesiryžo palikti vartų ir likviduoti įtampą baudos aikštelėje. Po vieno tokių epizodų ir Kakha Kaladzės smūgio jau buvo bejėgis, bet išgelbėjo virpstas. Apskritai itin daug smūgių atremti neturėjo, nes gruzinai dažniau šaudė pro šalį.)

Gediminas Paulauskas– 6 (Kiek sėkmingesnės rungtynės nei su Ukraina aukštaūgiam krašto gynėjui, kuris šį kartą neturėjo tiek daug darbo ir su turėtu tvarkėsi visai neblogai. Tiesa, buvo ir klaidų, ypatingai pozicinių – 41 minutę neteisingai įvertinta situaciją suteikė pusprogę Otarui Martsvaladzei, antrojo kėlinio viduryje pametė savo poziciją tame episode, kai po kampinio gruzinų žaidėjas gavo kamuolį prie tolimojo virpsto ir kilo sumaištis baudos aikštelėje, laimei pasibaigusi netiksliu smūgiu. Užduotį palengvino ir tai, kad gruzinai retokai atakavo dešiniuoju atakos kraštu, kur gynėsi G.Paulauskas.)

Tomas Žvirgždauskas– 6 (Neišvengė klaidų ir daug daugiau už G.Paulauską patyręs T.Žvirgždauskas - 30 minutę jis "pramiegojo" į baudos aikštelę įkirtusį D.Siradzę ir suteikė šiam neblogą šansą įmušti, taip pat 88 minutę paleido K.Kaladzę baudos aikštelėje ir leido šiam smūgiuoti į virpstą. Iš pozityvesnių epizodų – antrojo kėlinio pradžioje labai reikalingu momentu sutrukdė smūgiuoti D.Siradzei, neblogai tvarkėsi "antrajame aukšte".)

Andrius Skerla – 6.5 (Lietuvos rinktinės kapitono raištį šiame mače ryšėjęs gynėjas nebuvo toks užtikrintas kaip mače su Ukraina ir ne visada spėdavo užkamšyti skyles gynyboje, tačiau grubesnių klaidų nedarė, gana protingai žaidė poziciškai. Sėkmingai atmušinėjo varžovų atakas antroje antro kėlinio pusėje, išskyrus tik "gaisrą" prie Lietuvos rinktinės vartų per paskutines dešimt minučių.)

Vidas Alunderis – 6 (Po ne itin sėkmingo pasirodymo su Farerų salų komanda gavo dar vieną šansą pasireikšti ir šį kartą buvo perstumtas į dešinįjį gynybos kraštą, kur neatrodė itin iškritęs iš konteksto. Turėjo bene daugiausiai darbo iš visų gynėjų ir buvo priverstas plušėti visas 90 minučių. To pasekoje darė ir klaidų, ne visada spėdavo paskui Levaną Kenia, bet neigiamus žaidimo momentus atpirko sėkmingesniais epizodais, kai sugebėjo gana ramiu žaidimu ne kartą likviduoti pavojų prie Lietuvos rinktinės baudos aikštelės ir joje, taip pat didesnė dalis jo perdavimų pasiekdavo komandos draugus. Turi dar nemažai kur tobulėti, bet neblogai užpildė spragą dešiniame gynybos krašte.)

Saulius Mikoliūnas– 7 (Po diskvalifikacijos į rinktinės sudėtį grįžęs saugas dėl žaidėjų trūkumo taip pat žaidė ne visai įprastoje sau vietoje ir buvo perstumtas į kairįijį saugų linijos kraštą. Ten neatliko efektingų reidų, tačiau pademonstravo efektyvesnę savo žaidimo pusę. Pirmajame kėlinyje vienas geriausių komandoje, nes bene vienintelis saugų sugebėdavo palaikyti kamuolį ir tiksliai j perduoti komandos draugams, ko Lietuvos rinktinei dažnai trūko iš kitų žaidėjų, taip pat atliko vieną kitą neblogą perdavimą į baudos aikštelę ir tai iš karto kėlė problemų Gruzijos gynybai. Turbūt nenuostabu, kad antrajame kėlinyje būtent po jo lietimo kamuolys atsidūrė pas įvartį netrukus pelniusį Audrių Kšanavičių. Neblogai atidirbo ir gindamasis, tačiau atidavęs nemažai jėgų pavargo ir pradėjus traukti raumenis buvo priverstas palikti aikštę.)

Ignas Dedura– 6 (Antras bandymas atraminio saugo pozicijoje, tačiau šį kartą užduotis buvo sudėtingesnė – mačas vyko išvykoje ir iniciatyvą dažniau turėjo varžovai. Prie to prisidėjo ir ne visada tikslus I.Deduros žaidimas aikštės viduryje - trūko tikslesnių perdavimų, ne visada buvo spėjama užsimti savo poziciją ir gruzinai neretai turėjo galimybių atakuoti aikštės viduriu. Buvo naudingesnis baudos aikštelėje ginantis po standartinių situacijų, porą kartų labai svarbiu momentu išmušė kamuolį galva, be to laimėjo ir oro dvikovą aikštės viduryje prieš lietuviams pelnant pirmąjį įvartį.)

Mantas Savėnas – 6 (Mače su Ukraina po nelabai gero starto vidurio saugui pavyko įsibėgėti, tačiau šiame susitikime M.Savėnas taip ir liko tų rungtynių Kaune šešėliu. Nesėkmingai atliktos standartinės padėtys, neretai netaiklūs perdavimai komandos draugams aikštės viduryje buvo maždaug tiek pat dažni, kaip ir sėkmingiau sužaisti momentai. Gana gerai užbaigė pirmąjį kėlinį, bet po pertraukos vėl žaidė nepastoviai ir buvo pakeistas antrojo kėlinio viduryje.)

Marius Stankevičius– 6 (Žaidė nepaisant prieš rungtynes patirtos traumas ir pasirodė ne taip gerai, kaip šiemet jį žaidžiantį buvo įpratę matyti Lietuvos rinktinės gerbėjai.Aikštės viduryje dar rungtyniavo pusėtinai, atliko pavojingų savo firminių labai tolimų išmetimį iš užribių, bet vėluodavo gindamasis, ypač antrajame kėlinyje. Paminėtini momentai, kai laisvas galva į vartus smūgiavo K.Kaladzė, taip pat epizodas mačo pabaigoje, kai lietuvį krašte "išmaudęs" L.Kenia sukūrė labai gerą progą tam pačiam K.Kaladzei. Turėjo vieną galimybę pasižymėti, tačiau jo formą toms rungtynėms turrbūt atspindėjo smūgis virš vartų.)

Audrius Kšanavičius – 7.5 (Vienas rungtynes dėl geltonų kortelių praleidęs Lietuvos futbolo metų atradimas tapo svarbiausiu koziriu šiame mače, Lietuvos rinktinės "raktu" į pergalę Tbilisyje. Per visą mačą nebuvo pastebimas ir itin dažnai kamuolio neturėjo, tačiau jį gavęs dažniausiai sužaisdavo gana naudingai ir padėdavo keltį grėsmę varžovų gynybai. Dėl labiausiai išskirtinų žaidimo epizodų turbūt abejoti neverta – pirmiausia tai iš maždaug 20 metrų į tolimąjį vartų kampą atliktas puikus smūgis, kuris antrojo kėlinio pradžioje pribloškė Gruziją ir privertė aikštės šeimininkus vytis. Antras įvartis buvo ne toks įspūdingas, tačiau taip pat atliktas preciziškai ir galutinai "palaidojo" gruzinų viltis šiame mače iškovoti bent lygiąsias. Būtent taip užbaigti atakas galinčio žaidėjo labiausiai trūko Lietuvos rinktinei šių metų pavasarį ir vasarą vykusiose atrankos varžybose.)

Edgaras Jankauskas – 6 (Kaip ir M.Stankevičius, žaidė ne pačios geriausios fizinės formos, be to, šį kartą turėjo verstis ir be Tomo Danilevičiaus pagalbos. Paliktas praktiškai vienas atakos smaigalyje turėjo daug vargo grumdamasis su Gruzijos rinktinės gynėjais, o nesulaukęs tikslesnių perdavimų iš saugų dažniausiai turėjo tiesiog lakstyti paskui kamuolį ir praktiškai neturėjo galimybių nuveikti ką nors įsimintinesnio. Pora kartų bandė atakuoti varžovų vartus, bet netiksliai smūgiavo tiek iš toli, tiek sugebėjęs laimėti kovą dėl kamuolio galva. Senokai visų rungtynių nežaidusiam puolėjui greičiausiai daug kainavo jėgos, atiduotos per 89 minutes mače su Ukraina, ir antrojo kėlinio pradžioje jis užleido vietą A.Veličkai.)

Atsarginiai

(53') Andrius Velička- 6.5 (Buvo išleistas iš karto po to, kai Lietuvos rinktinė išsiveržė į priekį, ir nors ne visada žaidė tiksliai atlikdamas perdavimus, gana neblogai palaikydavo kamuolį, paspausdavo varžovų gynėjus ir pridėjo šiek tiek greičio kontratakose. Tai davė rezultatų paskutinėmis akimirkomis, kai A.Velička nesunkiai įbėgęs į baudos aikštelę dešiniajame krašte atidavė tikslų perdavimą antrą įvartį pelniusiam A.Kšanavičiui.)

(67') Mindaugas Kalonas – 6.5 (Mestas į kovą sunkiu momentu pagyvino komandos žaidimą. Nors iš pradžių pora kartų suklydo, vėliau pradėjo žaisti tiksliai ir padėjo Lietuvos rinktinei paaštrinti atakas. 93 minutę turėjo šansą įmušt, bet jo smūgį atmušė vartininkas. Rungtynių pabaigoje rezultatyviai pasibaigusioje atakoje atliko tikslų perdavimą į laisvą plotą A.Veličkai.)

(75') Igoris Morinas – 6 (Antras rungtynes iš eilės pakeitė traumuotą žaidėją – šį kartą S.Mikoliūną. Tačiau šį kartą žaidė maždaug tiek, kiek mače su Ukraina praleido ant atsarginių suolelio, ir kažkuo išsiskirti nespėjo.)

-

Vyr. treneris

Algimantas Liubinskas – 8 (Vienos labiausiai treneriui nusisekusių rungtynių šiame atrankos cikle. Po rungtynių su Ukraina turėjo atlikti bent pora priverstinių taktinių perstatymų ir nei vienas startinėje sudėtyje pasirodęs žaidėjas per daug nenuvylė, o nemažai laisvės suteikiančioje pozicijoje"po puolėju" pastatytas Audrius Kšanavičius parodė ką gerai sugeba ir įmušė du lemtingus įvarčius. Sunku pasakyti, ar tikrai taip planuota tačiau techniškesni gruzinai didelę rungtynių įklimpo į Lietuvai labiau palankesnį kontaktinį žaidimą, be to išsipildė taktinis sumanymas užgniaužti gruzinų atakas pirmoje rungtynių dalyje ir netikėtai smogti atsiradus progai. Pasiteisino ir laiku buvo atlikti keitimai – A.Velička buvo naudingas kontratakuojant, M.Kalonas sunkiu momentu pagyvino žaidimą aikštės viduryje ir tai leido šiek tiek atsikvėpti gynėjams. Toli gražu ne pačiomis lengviausiomis sąlygomis pavyko antrą kartą nugalėti pajėgų varžovą.)

-

Tai buvo subjektyvus EuroFootball.lt įvertinimas. Norėtume sužinoti ir Jūsų nuomonę.

Kaip žaidėjų reitingavimo gaires siūlome tokią skalę:

10: Fantastiškai - Absoliučiai nepakartojamas, idealus pasirodymas.
9: Puikiai - Aukščiausios klasės žaidimas, vertas rungtynių geriausiojo titulo.
8: Labai gerai - Žaidė įspūdingai ir patikimai.
7: Gerai - Rungtyniavo gerai ir beveik neklydo.
6: Vidutiniškai - Pradinis balas. Neklydo, bet ir neatliko nieko ypatingo.
5: Prastai - Darė klaidų ir žaidė nelabai sėkmingai.
4 ir mažiau: Blogai - Darė daug klaidų ir nusipelno kritikos.