Čempionų lyga: "Tottenham" priima "Man City" komandos iššūkį, "Porto" atvyksta į Liverpulį (apžvalga)

Po neilgos pertraukos į žydruosius televizoriaus ekranus grįžta daugiausiai susidomėjo keliantis Europos futbolo turnyras – UEFA Čempionų lyga. Šį vakarą startuoja pirmos dvi ketvirtfinalio dvikovos.

Daugiausiai intrigos laukiama naujajame Londono „Tottenham“ stadione, kuriame Mauricio Pochettino auklėtiniai priims „Manchester City“ futbolininkus. Kitoje dvikovoje taip pat kausis viena Anglijos komanda – „Liverpool“ namuose priima „Porto“.

 Abu susitikimai startuos tuo pačiu laiku – 22 valandą. Pateikiame rungtynių apžvalgas:


„Tottenham“ – „Man City“

Burtai Londono komandai nebuvo gailestingi – atiteko viena pajėgiausių turnyro komandų. „Manchester City“ per savo istoriją pusfinalyje žaidė tik vieną kartą ir nusileido čempionui Madrido „Real“ klubui, tačiau šioje poroje jie yra laikomi akivaizdžiais favoritais.

Tokį statutą „Man City“ įgijo neatsitikinai – Pepo Guardiolos kariauna 15 rungtynių iš eilės skina vien pergales, kai tuo metu „Tottenham“ tik praėjusią savaitę nutraukė penkių nelaimėtų rungtynių seriją Anglijos „Premier“ lygoje.

Atsitiktinumas ar ne, bet būtent šios komandos Čempionų lygos aštuntfinalyje kovojo su Vokietijos klubais. „Tottenham“ gana netikėtai lengvai susitvarkė su Dortmundo „Borussia“ – pergalė bendru rezultatu 4:0. Savo ruožtu „Man City“ pirmoje dvikovoje su „Schalke“ tik rungtynių pabaigoje nuskynė pergalę, tačiau atsakomoje akistatoje triumfavo triuškinančiu skirtumu – 7:0.

„Man City“ paskutinį kartą nesėkmę patyrė sausio 29 dieną rungtynėse su „Newcastle“. Nuo to laiko „miestiečiai“ žygiavo tik pergalingu keliu. Šiame žygyje jie sutiko ir įveikė tokius varžovus kaip „Chelsea“, „Arsenal“ ir „Everton“.

Per šį rungtynių skaičių „Man City“ savo vartus „sausus“ išlaikė net devynis kartus, o varžovams iš viso įmušė 38 įvarčius.

„Tottenham“ per tą patį rungtynių skaičių tokia įspūdinga statistika pasigirti negalėjo – septynios pergalės, tiek pat pralaimėjimų ir vienos lygiosios. „Tottenham“ per šią atkarpą pralaimėjo tokiems varžovams kaip „Burnley“, „Southampton“ ar „Crystal Palace“.

Paskutinėje savo dvikovoje „Tottenham“ sugebėjo pagaliau grįžti į pergalių kelią, kai debiutinėse naujojo stadiono rungtynėse rezultatu 2:0 buvo įveiktas tas pats „Crystal Palace“. Jeigu „Spurs“ šį savaitgalį ilsėjosi, patekimą į FA taurės finalą atšventė „Man City“ futbolininkai, pusfinalyje rezultatu 1:0 įveikę „Brighton“.

Prieš šias rungtynes abi komandos turi šiokių tokių problemų. „Tottenham“ ekipai tikrai nepadės Ericas Dieris ir Erikas Lamela, o ties Serge‘u Aurier ir Fernando Llorente kabo klaustukai.

„Man City“ gretose traumas yra patyrę Claudio Bravo ir Oleksandras Zinchenko. Nėra aišku, ar pilnai dvikovai yra pasiruošę Sergio Aguero, Kyle‘as Walkeris bei Fabianas Delphas.

Prognozuojamos startinės sudėtys:

„Tottenham“: (3-5-2) Hugo Lloris; Toby Alderweireld, Davison Sanchez, Jan Vertonghen; Kieran Trippier, Moussa Sissoko, Harry Winks, Christian Eriksen, Danny Rose; Dele Alli, Harry Kane.

„Man City“: (4-3-3) Ederson; Kyle Walker, John Stones, Nicolas Otamendi, Aymeric Laporte; Kevin De Bruyne, Fernandinho, David Silva; Bernardo Silva, Sergio Aguero, Raheem Sterling.


„Liverpool“ – „Porto“

Čempionų lygos burtai ir vėl į vieną porą suvedė „Liverpool“ bei „Porto“ komandas. Jos kovėsi praėjusį sezoną aštuntfinalio etape ir tuomet problemų su varžovais iš Portugalijos neturėjo „Liverpool“.

Šį kartą niekas nesikeičia – Jurgeno Kloppo treniruojama komanda yra laikoma ryškia favorite, kuri bilietą į pusfinalį gali išsipirkti jau pirmos dvikovos metu.

„Liverpool“ šį sezoną dėl titulų kaunasi dviejose frontuose, tačiau tai rezultatams neturi didelės įtakos – „raudonieji“ turi neblogus šansus pabandyti laimėti tiek „Premier“, tiek Čempionų lygą.

Praėjusio sezono finalininkai nepralaimi jau 14 rungtynių iš eilės. Paskutinį kartą varžovams buvo nusileista sausio 7 dieną, kai „Wolves“ juos eliminavo iš FA taurės. Šio žygio metu „Liverpool“ šventė devynias pergales ir penkis kartus sužaidė lygiosiomis.

Paskutiniu metu „Liverpool“ neturi lengvų rungtynių, tačiau rezultatai yra fantastiški – penkios pergalės iš tiek pat galimų. Į šią seriją įeina ir pasirodymas Čempionų aštuntfinalyje, kuriame anglams atiteko gana rimtas iššūkis – Miuncheno „Bayern“ komanda. Pirmoji akistata baigėsi nulinėmis lygiosiomis, tačiau Vokietijoje „raudonieji“ įrodė savo pranašumą – triumfavo rezultatu 3:1.

„Porto“ sportinė forma taip pat atrodo gana nebloga – vos vienas pralaimėjimas per pastarąsias dešimt dvikovų. Vienintelė nesėkmė buvo patirta pirmajame Čempionų lygos aštuntfinalio mače su „Roma“, tačiau namuose buvo atsitiesta ir iškovota pergalė rezultatu 3:1.

Paskutinėje dvikovoje „Porto“ kovojo su „Boavista“. Legendinio Ikero Casillaso atstovaujama komanda pasiekė pergalę rezultatu 2:0 ir tęsia intensyvią kovą dėl Portugalijos čempionų titulo. Nelengvą akistatą penktadienį Anglijoje turėjo ir „Liverpool“ klubas, tik rungtynių pabaigoje pranokęs „Southampton“.

Aikštės šeimininkai „Liverpool“ šiame susitikime negalės verstis su traumuotais Alexu Oxlade‘u-Chamberlainu ir Joe Gomezu, taip pat suspenduotu Andrew Robertsonu, kurį turėtų pakeisti Alberto Moreno arba Jamesas Milneris.

„Porto“ gretose yra nemažai skaudžių netekčių – komandai pirmoje akistatoje negalės padėti du kertiniai pagrindinės sudėties žaidėjai Hectoras Herrera ir Pepe, kurie yra diskvalifikuoti vienerioms rungtynėms. Nėra aišku, ar į aikštę bus pasiruošęs sugrįžti rinktinių pertraukos metu susižeidęs krašto gynėjas Alexas Tellesas.

Prognozuojamos startinės sudėtys:

„Liverpool“: (4-3-3) Alisson; Alexander-Arnold, Joel Matip, Virgil van Dijk, James Milner; Giorginio Wijnaldum, Fabinho, Jordan Henderson; Mohamed Salah, Roberto Firmino, Sadio Mane.

„Porto“: (4-4-2) Iker Casillas; Maxi Pereira, Eder Militao, Felipe, Alex Telles; Otavio, Danilo, Oliver Torres, Jesus Corona; Moussa Marega, Tiquinho Soares.