"EURO 2016" TOP 200 žaidėjų reitingas: centro gynėjai (I dalis, 16-30 pozicijos)

Artėjant 2016 metų Europos čempionatui, Bleacher Report apžvelgs ir reitinguos 200 geriausių šių pirmenybių žaidėjų, pagal šių futbolininkų pozicijas. Ketvirtoje reitingo apžvalgoje – centro gynėjai.

Reitingas sudarytas iš dviejų kategorijų: viena sudaryta iš gynybinių sugebėjimų (kamuolio perėmimų stovint bei čiuožiant ir kovos dėl aukštų kamuolių), o kita iš jo įtakos žaidimui (žaidimo skaitymo, disciplinos laikymosi, šaltakraujiškumo ir žaidimo su kamuoliu). Kiekvienoje iš šių kategorijų žaidėjas maksimaliai gali gauti 50 taškų, o sudėjus taškus gautus abejose kategorijose buvo sudėliotas Europos čempionato centro gynėjų reitingas.

Pirmoje šios apžvalgos dalyje jums pateikiami 16-30 pozicijose likę centro gynėjai.

30. Johnas O`Shea – Airija

Gynyba: 32/50

O`Shea po žaidimo dėl titulų „Manchester United“ gretose persikėlė į kovą dėl išlikimo „Sunderland“ ekipoje, tačiau airis nepakeitė savo žaidimo. Paskutinėse trejose rungtynėse padėjęs kamandai iškovoti septynis taškus, savo patirtimi jis prisidėjo prie klubo išlikimo „Premier“ lygoje.

Įtaka žaidimui: 35/50

35-erių metų žaidėjas gali žaisti bet kurioje gynybos pozicijoje, o jo geriausia savybė yra gebėjimas suprasti žaidimą. O`Shea puikiai žino kaip žaidžiamas futbolas „Premier“ lygoje ir pasinaudoja savo jėga bei geros pozicijos užsiėmimu tam, kad išstumtų puolėjus bei išmuštų kamuolius.

Bendras reitingas: 67/100

O`Shea per savo karjerą Airijos rinktinėje sužaidė jau 111 mačų, tačiau ateinantį mėnesį jo laukia rimčiausias išbandymas su rinktine. Vien grupės etape jam reiks kovoti su tokiais žaidėjas kaip Lukaku ar Ibrahimovičius, tad patyrusiam žaidėjui norint juos sustabdyti teks pasinaudoti visa savo sukaupta patirtimi.

29. Thomas Vermaelenas – Belgija

Gynyba: 34/50

Paskutiniai trys metai Vermaelenui nebuvo geri. Kamuojamas traumų belgas prarado vietą „Arsenal“ gretose, o jos jį persekiojo ir persikėlus į „Barcelona“.

Kai gynėjas sveikas, jis turi beveik viską, ko reikia centro gynėjui – gerai žaidžia ore ir neblogai periminėja kamuolius. Viskas ko jam trūksta – išvengti traumų ir taip daugiau laiko praleisti aikštėje.

Įtaka žaidimui: 35/50

Traumos akivaizdžiai iš Vermaeleno atėmė greičio, o tai trukdo žaidžiant prieš greitus puolėjus. Visgi puikaus žaidimo supratimo iš 30-mečio traumos atimti negali, o išnaudodamas tai belgas vis dar yra naudingas gynyboje. Šią savybę ištobulinti nėra taip jau paprasta.

Bendras reitingas: 69/100

Traumą patyrus Kompany, Vermaelenas turėtų gaudi daug didesnę rolę Belgijos rinktinėje. Viskas ko reikia belgams ir pačiam futbolininkui yra tai, jog jis išliktų sveikas viso turnyro metu.

28. Martinas Škrtelis – Slovakija

Gynyba: 35/50

Praėjusį sezoną, po devynių sezonų pagrindinėje sudėtyje, Škrtelis buvo priverstas tenkintis atsarginio role, o prie to prisidėjo ir raumens trauma. Nepaisant sumažėjusio žaidimo laiko, slovakas neatrodė nė kiek pasimetęs – jis vis dar taip pat sėkmingai kovojo ore ir atlikdavo tuos pačius agresyvius kamuolio perėmimus.

Įtaka žaidimui: 34/50

Dėl savo agresyvumo Škrtelis prisidaro ir problemų. Per sezoną surenkantis vidutiniškai po šešias geltonas korteles Slovakas kartais galėtų priimti ir kiek gudresnius spredimus.

Bendras reitingas: 69/100

Nors šis 31-erių metų žaidėjo sezonas ir nebuvo pats geriausias jo karjeroje, Slovakijos rinktinė žino, ko gali iš jo tikėtis ir ką gynėjas pademonstruos aikštėje. Taip pasakyti galima tikrai ne apie kiekvieną centro gynėją.

27. Angelo Ogbonna – Italija

Gynyba: 35/50

Neįsitvirtinęs „Juventus“ gretose, Ogbonna išvyko į „Premier“ lygoje žaidžiančią „West Ham United“ ekipą. Ten jis sugebėjo pritapti ir gavo daug daugiau žaidybinio laiko.

Italas gynyboje nemėgsta juokauti – jis puikiai žaidžia ore, gerai tvarkosi su varžovų puolėjais atimdamas iš jų kamuolį bei nieko nelaukdamas išmuša kamuolį iš pavojingų zonų.

Įtaka žaidimui: 34/50

Nors ir nėra gerai perdavimus atliekantis žaidėjas, o praėjusį sezoną vis dar pratinosi prie žaidimo Anglijoje, Ogbonna buvo svarbi figūra „plaktukų“ gretose, kurie praėjusį sezoną pranoko lūkesčius.

Bendras reitingas: 69/100

Italijos rinktinė turi tris puikius centro gynėjus – Bonucci, Barzagli ir Chiellini, tad geriausiu atveju Ogbonna gali tikėtis ketvirto centro gynėjo rolės. Visgi, net ir dėl jos jam reiks pakovoti, nes į šią poziciją taikosi ir Daniele Rugani.

26. Marcas Bartra – Ispanija

Gynyba: 36/50

Debiutavęs „Barcelona“ gretose dar prie Pepo Guardiolos, Bartra taip ir netapo startiniu šios ekipos žaidėju. 25-erių metų žaidėjo gebėjimas perimti kamuolius bei perduoti juos komandos draugams, atrodo, kad turėtų padėti jam patekti į katalonų ekipos startinę sudėtį, tačiau Luisas Enrique vis dar juo nepasitiki.

Įtaka žaidimui: 34/50

Kaip ir dauguma jaunų gynėjų, Bartra kartais klysdavo užsiimdamas poziciją, arba bandydamas išbėgti į puolimą. Ispanas įgaudamas patirties šiuos žaidimo elementus turėtų pagerinti, tačiau tam jam reiktų nuolatinės žaidybinės praktikos, kurios dabartinėje ekipoje jis gaudavo gerokai per retai.

Bendras reitingas: 70/100

Bartra negavo tiek žaidybinio laiko, kiek jis norėjo, o norint žengti žingsnį į priekį, jis ilgai gaišti nebegalėjo. Būtent dėl to, gynėjas nusprendė persikelti į „Borussia“ ekipą, kurioje kova dėl vietos startinėje sudėtyje turėtų būti lengvesnė, tačiau ir čia jam netrūks išsūkių.

Visgi, pirmąjį iššūkį jis bandys įveikti dar šią vasarą ir įrodyti savo vertę kovodamas su Ispanijos rinktinės gynėjais dėl vietos startinėje rinktinės sudėtyje.

25. Mehmetas Topalis – Turkija

Gynyba: 35/50

Topalis yra vienas iš labiausiai neįvertintų žaidėjų Turkijos čempionate. Sužaidęs 33 iš 34 rungtynių šiose pirmenybėse, „Fenerbahce“ klube jis buvo naudojamas kaip atraminis saugas, tačiau savo šalies rinktinėje jis yra perstumtas į centro gynėjo poziciją, kurioje jis rungtyniavo per paskutines tris draugiškas rungtynes.

Įtaka žaidimui: 35/50

Dažniau žaisdamas saugu, Topalis stengiasi labiau kreipti dėmesį į kamuolį, o ne varžovą. Tai ne visada naudinga gynyboje, tačiau turkas sugeba šį gynybos stilių atlikti sėkmingai.

Patyręs 30-metis puikiai skaito žaidimą ir visada stengiasi tai panaudoti rungtynių metu.

Bendras reitingas: 70/100

Sunku suprasti, kodėl Turkijos rinktinėje nėra Omero Toprako - „Bayer“ gynėjas yra neabejotinai geriausias savo šalies centro gynėjas. Į rinktinę nepakvietus šio žaidėjo, centro gynėjo pozicijoje turės žaisti Topalis, kuris savo aikštės matymu turėtų suteikti daugiau galimybių turkų atakoms.

24. Antonio Rudigeris – Vokietija

Gynyba: 37/50

Persikėlus į „Serie A“ pirmenybes, Rudigeriui prireikė laiko apšilti ir įsitvirtinti šioje lygoje. Išnuomotas į „Roma“ ekipą, vokietis sezono pradžioje neblizgėjo, tačiau, kai komandai jau vadovavo Luciano Spalletti, jis buvo geriausias klubo gynėjas.

Fiziškai galingas žaidėjas kartais įspūdingai perima kamuolius, o jam šiuo metu labiausiai trūksta patirties. Tobulėjimui gynyboje Italija yra puiki vieta, o žaidėjas artimiausiu metu niekur nesikels ir liks Romoje – sostinės ekipa pasinaudojo galimybe išpirkti žaidėjo sutartį.

Įtaka žaidimui: 33/50

23-ejų metų žaidėjui vis dar reikia laiko pagerinti technines savybes. Kartais vokietis netinkamai skaito situacijas, o tai tai priveda prie blogų sprendimų.

Jaunasis „Roma“ žaidėjas vis dar nėra aukščiausios klasės gynėjas, tačiau jo fizinės savybės leidžia manyti, kad jis ateityje turi visas galimybes tapti vienu iš geriausių savo pozicijos žaidėju.

Bendras reitingas: 70/100

Vokietijos rinktinės startinėje sudėtyje Rudigeriui vietos vargu ar atsiras, net ir nepaisant to, kad jis gali žaisti ne vienoje pozicijoje. Visgi, žaidėjo potencialas gali priversti trenerį jam suteikti progų ir šią vasarą, tačiau tai gali būti padaryta ne centro gynėjo pozicijoje. Į aikštę daugiau šansų žengti Rudigeris turi dešinėje gynybos pusėje.

23. Samuelis Umtiti – Prancūzija

Gynyba: 37/50

Dėl nesibaigiančios traumų virtinės, kuri užpuolė geriausius Prancūzijos rinktinės centro gynėjus, Umtiti pateko į savo šalies rinktinės sudėtį. „Lyon“ ekipoje praėjusį sezoną jis sužaidė 38 mačus ir iš pradžių nepateko į galutinį 23 žaidėjų sąrašą, bet traumą patyrus Jeremy Mathieu, jis buvo pakviestas į nacionalinę rinktinę.

Įtaka žaidimui: 34/50

Šis jaunas ir energija trykštantis centro gynėjas, kuris turi visus reikiamus fizinius duomenis, dar turi stipriai pagerinti savo įgūdžius, kad taptų pasaulinio lygio žaidėju savo pozicijoje.  22-ejų metų gynėjui šios vasaros patirtis turėtų praversti, o turėdami daug jaunų ir talentingų šios pozicijos žaidėjų, prancūzai ateityje turėtų sulaukti didesnės pagalbos ir iš Umtiti.

Bendras reitingas: 71/100

Kol kas dar neaišku, ar jaunam gynėjui iš Prancūzijos bus suteikta bent viena proga parodyti save Europos čempionato rungtynėse. Stipriam ir agresyviam gynėjui net ir praretėjusi savo šalies centro gynėjų konkurencija, šiuo metu gali būti tiesiog per stipri.

22. Ricardo Carvalho – Portugalija

Gynyba: 34/50

Kai 2010 metais jis persikėlė į Madrido „Real“ ekipą, buvo manoma, jog Carvalho po poros metų baigs savo karjerą. Tačiau nieko panašaus neįvyko, o portugalas neseniai užbaigė šeštą sezoną po išvykimo iš „Stamford Bridge“ stadiono – po tris „Real“ klube ir „Monaco“ ekipoje.

Per sezoną „Ligue 1“ pirmenybėse sužaidęs 33 mačus, 38-erių metų žaidėjas šią vasarą turės apsispręsti ar pratęsti karjerą dar metams, ar jau po Europos čempionato galutinai atsisveikinti su profesionaliu futbolu.

Įtaka žaidimui: 38/50

Niekada nebuvęs itin atletiškas, Carvalho beveik 20 metų puolėjus iš kantrybės vedė savo gudriais sprendimais aikštėje. Taktiškai nedaug kam nusileidžiančio gynėjo greitis ir atletinės savybės dar labiau sumenko, tačiau šio sezono metu žaidėjo kojos vis dar atrodė pajėgios padaryti tai, ko nori veterano protas.

Bendras reitingas: 72/100

Portugalija šiame čempionate turi du geresnius centro gynėjus, tačiau Carvalho patirtis turėtų jiems praversti ir sudaryti konkurenciją šiems žaidėjams. Jei po Europos pirmenybių jis nuspręs pabaigti savo karjerą, jis ją baigs kaip vienas iš geriausių savo šalies gynėjų per visą istoriją ir kaip vienas iš labiausiai neįvertintų savo pozicijos žaidėjų Europoje.

21. Ashley Williamsas – Velsas

Gynyba: 34/50

Iš ketvirto Anglijos diviziono pakilęs iki „Premier“ lygos ir ten tapęs gynybos lyderiu, Williamsas gali pasigirti stabiliu kilimu aukštyn per visą savo karjerą. 2008 metais jį „Swansea City“ nusipirko iš ketvirtos lygos klubo už 400 tūkstančių svarų sumą, o jis nuo to laiko padėjo komandai iškovoti du pakilimus aukštyn bei patekti į „Premier“ lygą.

Stiprus, greitas ir gebantis puikiai atimti kamuolius iš varžovų, Williamsas yra vienas iš labiausiai neįvertintų lygos gynėjų. Nors komandai šis sezonas nebuvo pats geriausias, asmeninis valo pasirodymas tikrai nebuvo prastas.

Įtaka žaidimui: 38/50

31-erių metų žaidėjas yra puikus lyderis aikštėje, o savo patarimais ir skatinimais komandos draugams pasitempti, jis padeda cementuoti ekipos gynybą. Tiek „Swansea“, tiek Velso rinktinėje būtent Williamsas yra tas, kuris surikiuoja ir išdėsto komandos draugus ginantis.

Bendras reitingas: 72/100

Prieš prasidedant čempionatui, nėra aišku, kokias aukštumas Europos pirmenybėse gali pasiekti Velso rinktinė. Jei puolime Aarono Ramsey ir Garetho Bale`o vedama rinktinė atrodo itin pavojingai, tai gynyboje Williamsas turės kaip reikiant padirbėti, jog padėtų savo šalies rinktinei išlaikyti vartus sausus ir leisti pasvajoti apie atkrintamąsias varžybas.

20. Johnas Stonesas – Anglija

Gynyba: 39/50

Jei žiūrėtume tik į žaidimą šį sezoną, tai Stonesas vargu ar patektų ir į geriausių gynėjų penkiasdešimtuką. Šis sezonas susiklostė nekaip visai jo komandai, o 22-ejų metų gynėjo blogi metai prasidėjo dar nuo vasaros. Paprašęs klubo jį parduoti, futbolininkas iš ekipos vadovybės išgirdo, kad tokie jo norai patenkinti nebus ir jam teks dar bent metus žaisti „Everton“ gretose.

Anglijos rinktinės narys puikiai žaidžia su kamuoliu ir turi natūralius įgūdžius gintis, tačiau bent jau klube jis ne kartą atrodė pasimetęs taktiniuose veiksmuose.

Įtaka žaidimui: 34/50

Jei Stonesas užimtų tolimesnę nuo savo vartų poziciją, jo tinkamos vietos užsiėmimo bėdos nebūtų tokios problematiškos. Visgi, centro gynėjas nei priimti rizikingų sprendimų, nei daryti pozicinių klaidų tikrai negali. Kai kurias šį sezoną išryškintas problemas galima suversti blogam komandos žaidimui ir jaunystei, tačiau norėdamas tapti aukščiausios klasės centro gynėju Stonesas privalės tobulėti šiame žaidimo komponente.

Bendras reitingas: 73/100

Anglijos rinktinė neturi daug aukščiausio lygio žaidėjų šioje pozicijoje, tačiau jų gretose yra nemažai panašaus lygio gynėjų. Jei Roy`ui Hodgsonui šioje pozicijoje norėsis jauno ir talentingo žaidėjo – ta vieta bus patikėta Stonesui.

Pabėgimas iš blogus prisiminimus apie praėjusį sezoną keliančios „irisų“ stovyklos ir mėnesis laiko su geriausias savo šalies žaidėjais gali būti tas faktorius, kuris padės Stonesui žengti kitą žingsnį į priekį.

19. Adilas Rami – Prancūzija

Gynyba: 39/50

Šią vasarą, tik kolegų traumos atvėrė Rami kelią į Prancūzijos rinktinės sudėtį. Nors jis ir pats nebuvo sveikas viso sezono metu, „Sevilla“ gretose jis sužaidė 46 mačus.

Aukštas, galingas bei raumeningas gynėjas puikiai žaidžia ore, bei drąsiai atiminėja kamuolius iš puolančių varžovų.

Įtaka žaidimui: 35/50

Nuolatos keitęs klubus ir niekur neįsitvirtinęs, Unai Emery treniruojamoje ekipoje Rami pagaliau atsiskleidė ir tapo ne tik tvirtu startinio vienuoliktuko žaidėju, tačiau ir tuo, kuris drąsiai reiškia savo nuomonę aikštėje. Jei Rami ir toliau liks „Sevilla“ gretose, galima neabejoti, jog jis taps dominuojančiu balsu ekipos gynybiniame ketverte. Toks pasitikėjimas savimi ir gebėjimas suvaldyti komandos draugus centro gynėjui tikrai nepamaišytų.

Bendras reitingas: 74/100

Rami gali būti viena iš svarbiausių Prancūzijos ekipos sėkmingo žaidimo figūrų šiame Europos čempionate. Centro gynėjų traumos atvėrė skylę šioje pozicijoje, o Rami yra vienas iš tų, kuris yra pakankamai geras, jog galėtų užimti šių žaidėjų vietą ir priversti prancūzus pamiršti apie traumų atvertas bėdas gynyboje.

18. Eliaquimas Mangala – Prancūzija

Gynyba: 41/50

Mangala turi visas reikalingas savybes tapti vienu iš geriausių gynėjų pasaulyje ir visą tam reikiamą talentą. Tačiau jis nė iš tolo neprilygsta geriausiems šios pozicijos žaidėjams.

Fizinėse savybėse vargu ar galima rasti nors vieną šio žaidėjo trūkumą, tačiau futbolas nėra paremtas vien tik šiomis savybėmis.

Įtaka žaidimui: 34/50

Į per didelį Mangala skubotumą žiūrėti kartais yra tiesiog per sunku. Jam problemų sudarydavo komandos atakuojančio stiliaus taktika, tačiau į klubą atėjus Pepui Guardiolai ši problema niekur nedings. Ispano ekipose kiekvienas žaidėjas turi mokėti tiksliai skirstyti kamuolius, o 25-erių metų žaidėjas, nors ir yra dar ganėtinai jaunas, vargu ar kada nors sugebės puikiai jaustis žaisdamas tokio stiliaus futbolą. Panašu, jog prancūzo karjera „City“ gretose anksčiau ar vėliau pasmerkta žlugti.

Bendras reitingas: 75/100

Prancūzui ši vasara bus itin svarbi. Dėl traumų Prancūzijos rinktinė neteko kelių jo pozicijos žaidėjų, o tai jam gali atverti kelią į startinį komandos vienuoliktuką. Visgi, jei jam ir toliau sunkiai seksis tvarkytis su savo užduotimis, rinktinės trenerių kantrybė gali išsekti, o kitos galimybės rinktinėje jis gali ir nebesulaukti.

17. Kamilis Glikas – Lenkija

Gynyba: 39/50

Vienas iš paslėptų „Serie A“ gynybos talentų, Kamilis Glikas, žaisdamas „Torino“ gretose jau įrodė, kad yra patikimas centro gynėjas. Aukštas gynėjas išnaudoja savo ūgį dengdamas didelę dalį aikštės ir laimėdamas daugumą oro dvikovų. Kartais būdavo akivaizdu, jog šio žaidėjo gebėjimai pranoksta tą žaidimo lygį, kurį demonstruoja jo komandos draugai.

Įtaka žaidimui: 37/50

Per sezoną surinkęs dviženklį skaičių geltonų kortelių, Glikas negalėjo pasigirti disciplina, tačiau žaisdamas komandoje, kuri dažniausiai būna spaudžiama varžovų, lenkas kartais tiesiog buvo priverstas rizikuoti.

Agresyvią savo gynybą jis papildo ir lyderio savybėmis, o apsuptas talentingesnių žaidėjų, jis turėtų atsiskleisti dar labiau nei dabartinėje situacijoje.

Bendras reitingas: 76/100

Europos čempionate Gliko gebėjimai gali stipriai pagelbėti Lenkijos rinktinei. Jei įgaus tinkamą formą, gynėjas turėtų netik demonstruoti gerą žaidimą ginantis nuo varžovų, tačiau ir pridaryti daug bėdų varžovams standartinių situacijų metu. Tačiau jei lenkų gynyba šio čempionato metu šlubuos, didžiulę dalį atsakomybės dėl to turės prisiimti tas pats Glikas.

16. Jose Fonte – Portugalija

Gynyba: 38/50

Prieš porą metų „Liverpool“ iš „Southampton“ įsigijo gynėją, tačiau gali būti, jog jie gailisi pasirinkę ne tą žaidėją. Būtent Jose Fonte, o ne Dejanas Lovrenas yra toks žaidėjas, kurio reikėjo „raudoniesiems“.

32-ejų metų gynėjas puikiai žaidžia ore, sėkmingai periminėja kamuolius ir tiksliai skirsto perdavimus komandos draugams, o toks jo žaidimas padėjo „Southampton“ ekipai eilinį kartą patektį į pirmąjį „Premier“ lygos dešimtuką.

Įtaka žaidimui: 39/50

Neturėdamas didelio greičio, portugalas gerai skaito žaidimą, o jo puikus tolimesnių varžovų veiksmų numatymas yra didžiulė jo sėkmės priežastis ginantis. Ronaldas Koemanas parodė pasitikėjimą gynėju paskirdamas jį ekipos kapitonu, o šis treneriui atsidėkojo ne tik geru žaidimu, tačiau ir puikiu darbu būnant komandos lyderiu.

Bendras reitingas: 76/100

Portugalijos rinktinės treneris šiame čempionate turės ką veikti atsirinkdamas antrąjį centro gynėją. Nepaisant geros formos „Premier“ lygoje, Fonte tikrai nėra garantuotas dėl vietos startinėje sudėtyje. Visgi, šios pirmenybės turėtų būti tos, kuriose jis įveiks kolegų konkurenciją ir užsitarnaus vietą startiniame vienuoliktuke.

 

Prieš tai publikuoti:

Vartininkų reitingas: 1-10 pozicijos, 11-20 pozicijos.

Kairiojo krašto gynėjų reitingas: 1-10 pozicijos, 11-20 pozicijos.

Dešinio krašto gynėjų reitingas: 1-10 pozicijos, 11-20 pozicijos.