Kodėl trys Valdai Lietuvos rinktinei pasakė "ne"?

Lietuvos futbolo federacijai (LFF) vis dar aktyviai ieškant naujojo nacionalinės rinktinės trenerio, geriausi šalies futbolo specialistai tokios garbės atsisako. Neseniai su „Trakais“ sutartį sudaręs Aurelijus Skarbalius bei trys bendravardžiai Valdai – Dambrauskas, Urbonas ir Ivanauskas – LFF prezidentui Tomui Danilevičiui pasakė „ne“. Žinoma, po Edgaro Jankausko pralaimėjimų ir daugybės komandai tekusios kritikos, tai nėra svajonių darbas, tačiau LRT.lt kalbinti treneriai visų pirma nesupranta LFF vizijos ir būdų, kaip naujoji futbolo valdžia nori reanimuoti Lietuvos futbolą.  

Paieškos – telefonu

Dukart A lygos čempionų titulą su Vilniaus „Žalgiriu“ laimėjęs, o dabar Rygos RFS dirbantis Valdas Dambrauskas nepanoro komentuoti priežasčių, kodėl rinktinės trenerio postas jo nesudomino. Tiesa, jis neneigė, kad LFF jam siūlė dalyvauti konkurse.

Kaip ir skiriant E. Jankauską, dėl naujojo rinktinės trenerio spręs ne vienas LFF prezidentas T. Danilevičius. Bus tariamasi su trenerių taryba, o LFF Vykdomajam komitetui pateikiamos realios kandidatūros. Federacija nori naują rinktinės trenerį surasti iki sausio mėnesio pabaigos, o pats T. Danilevičius ne kartą viešai teigė, kad prioritetas yra vietos treneris.

Toks ilgas ir sudėtingas procesas LFF tikrai nepadeda privilioti stiprių kandidatų. Mat geriausi Lietuos specialistai turi sutartis su klubais.

Lenkijos futbolo čempionate Sosnoveco „Zaglebe“ treniruojantis Valdas Ivanauskas teigė, kad turėtų gerai pagalvoti, jei gautų pasiūlymą treniruoti rinktinę. Treneris mano, jog galima rasti išeitį nepažeidžiant ir klubo interesų, tačiau konkretaus ir aiškaus pasiūlymo iš LFF prezidento T. Danilevičiaus jis negavo. V. Ivanauskas atskleidė, kad iš LFF jis pasigedo ne tik iniciatyvos, bet ir aiškios vizijos – ko bus norima iš naujojo rinktinės trenerio.

„Buvo kalbėta telefonu su T. Danilevičium. Paklaustas, ar yra interesas, sakiau, kad apie viską galime kalbėtis. Taip, yra kontraktiniai dalykai, bet klubas lieka klubu, o dėl federacijos galima kažkokį kompromisą rasti.

Pasakiau, kad po pirmojo čempionato rato būsiu Lietuvoje, buvo pasakyta, kad pasistengs susitikti. Jis pats lyg ir negalėjo, buvo išvykęs. Man labai įdomūs tokie atsakymai, manau, kad turi būti kažkoks kontaktas deryboms. Bet per šventes tą klausimą uždariau“, – LRT.lt sakė V. Ivanauskas.

Pašnekovas dar pridūrė, kad darbas rinktinėje šiuo metu tikrai nėra itin viliojanti perspektyva ir dėl Lietuvos futbolo būklės: „Aš turiu savo viziją, būčiau ją išsakęs. Sunku pasakyti [ar eitų treniruoti] – būtų rimtas pokalbis ir reikėtų spręsti. Manau, kad šiuo metu treniruoti Lietuvos rinktinę yra sunkus klausimas. Turi nusiteikti, kad rezultatų nebus, vien negatyvas, reiktų produktyviai dirbti ir kentėti.“

Apie tai, kad federacija trenerių ieško telefonu, sakė ir Vilniaus „Žalgirio“ treneris Valdas Urbonas bei „Trakų“ naujasis strategas A. Skarbalius.

„Turėjau telefoninį pokalbį, tokį daugiau nuomonių apsikeitimą. Kadangi turiu galiojantį kontraktą su klubu ir privalau gerbti klubo poziciją. Supratau, kad sprendimo priėmimo procesas yra LFF vadovybės rankose ir jie spręs. Bet tai buvo preliminarus pokalbis ir jis niekur neišsivystė. Pavadinčiau tai žvalgyba. Prie kažkokių konkrečių sąlygų ar darbo apimties mes nepriėjome, apie tai nediskutavome“, – teigė V. Urbonas.

Praėjusiame sezone „Žalgirio“ vairą perėmęs V. Urbonas teigė, kad rinktinės trenerio darbas jam būtų įdomus, tačiau irgi negavęs konkretaus pasiūlymo jis nusprendė gerbti klubo kontraktą. Anot V. Urbono, dėl didelės atsakomybės, tenkančios nacionalinės rinktinės treneriui, galimybės sėdėti ant dviejų kėdžių jis nemato. 

Nėra vieno modelio

Kaip pasakojo „Trakų“ treneris A. Skarbalius, T. Danilevičius dalyvauti rinktinės trenerio konkurse jam pasiūlė, kai derybos su trakiškiais jau buvo finišo tiesiojoje. A. Skarbaliui buvo likę tik sudėti parašus ant sutarties. Vis dėlto, daug metų Danijoje dirbusiam specialistui atrodo, kad LFF eina netinkamu keliu, neturi vienos vizijos, tad rimtų permainų tikėtis neverta.

„Aš Tomui atsakiau, kad vien tik treniruoti Lietuvos rinktinę man šiuo metu nėra aktualu. Jeigu mes kalbame, kad aš būčiau dalis viso modelio kūrimo, bendros strategijos, su jaunimo rinktinėmis, dalyvaujant jaunimo ugdymo procesuose – tada man būtų įdomu.

Aš sakau T. Danilevičiui – skambini, kalbi apie potencialius trenerius. Bet ar tai normali procedūra? Reikia pirma turėti kažkokią filosofiją, modelį, pagal kurį mes norime dirbti, o tada ieškoti trenerio nacionalinei ir jaunimo rinktinėms. Kurie galėtų įgyvendinti tą strategiją, pasirinktą filosofiją. Kas šiai dienai priims atsakomybę parinkus rinktinės trenerį? Šiandien nėra aiškiai aprašyta ir sudėliota, ko mes norime iš to Lietuvos futbolo“, – kalbėjo A. Skarbalius.

Kritiką Lietuvos futbolo sistemai jau ne kartą viešai išsakęs A. Skarbalius siūlė pasižiūrėti į Danijos pavyzdį.

„Aš visada duodu Danijos pavyzdį. 2000 metais jie rinktinės treneriu paskyrė Morteną Olseną, žmogų su didžiule patirtimi. Jis būdamas rinktinės treneriu sukūrė strateginę grupę, parinko modelį, braižą. Visos rinktinės dirbo pagal tą patį modelį. Klubai pradėjo taip pat dirbti. Jie ėjo per žaidėjus, o ne tik per komandos ar klubo rezultatus. Ir visa tai po 15 metų pradėjo duoti rezultatą. Net tokioje šalyje kaip Danija reikėjo 15 metų. Jie dabar tęstinai ir eina, daug trenerių išugdyta, kurie tarpusavyje vieni kitus jau moko. Tai vienas modelių, kuris tiktų mums, bet tikrai nebūtinai tik tas.

Dabar mums reikia pasirinkti. Kaip suprantu, dabar norima parinkti nacionalinės rinktinės trenerį ir pagal jį rinkti kitus. Dabar ieškome kokio trenerio? Vardo, rezultatų ar kokio? Pas mus einama iš kito galo – pirma ieškoma trenerio, o tada galvojama apie strategiją. Kas Lietuvoje atsakingas už bendro modelio sukūrimą? Šiai dienai aš nematau to bendro modelio, žinau, yra noras, bet visoms futbolo galvoms – jaunimo, rinktinių, LFF, klubų vadovų – nepavyksta susėsti ir priimti bendrą modelį. Čia didžiausias pavojus – jeigu mes to nepadarysime, po 2–3 metų bus viskas tas pats“, – niūrią ateitį piešė A. Skarbalius.

To paties iš LFF prezidento T. Danilevičiaus pasigedo ir V. Ivanauskas: „Aš sakiau, kad pirma reikia surasti rinktinės trenerį, o po to ieškoti jaunimo rinktinėms. Kito kelio dabar nėra. Jeigu kiekvienas kažko sieks atskirai – rezultatai bus tie patys. Reikalinga kantrybė, kažkokia sistema, nežiūrint į rezultatus, kurių dabar vis tiek nebus. Niekas nežino, kokia yra jų vizija.“

Kad apie bendrą viziją kalbėta su LFF vadovu nebuvo, teigė ne tik A. Skarbalius, bet ir V. Ivanauskas.

P.Cubera, lrt.lt