Ryškiausios Futsal A lygos žvaigždės ir jaunieji talentai

Lietuvos Futsal A lygos 2018/19 metų sezonas sparčiai artėja link finišo tiesiosios, kuri bus perkirsta jau šį savaitgalį.

Šis sezonas buvo pakankamai įdomus, atkrintamųjų etapas įnešė dar daugiau intrigos, o kova vyko praktiškai dėl visų vietų.

Kiekviena komanda savo gretose turėjo lyderių, todėl pabandysime tuos lyderius išskirti ir išvardinti komandų naudingiausius bei perspektyviausius žaidėjus. Neužmiršime ir vartininkų bei pabandysime paaiškinti, kurį vartininką laikome lygos geriausiu.

Naudingiausi žaidėjai:

Arsenij Buinickij (FC „Bekentas“). Į „Bekentą“ sugrįžęs Arsenijus iškart gavo komandos kapitono raištį ir buvo ne tik dvasinis komandos lyderis, bet ir aikštelėje turėjo svarbią rolę. Nors net ir patyrusiam A. Buinickij kartais klaidų išvengti nepavykdavo, tačiau jo žaidimas komandai atnešdavo naudos, kuri galiausiai buvo išreikšta 9 pelnytais įvarčiais. A. Buinickij buvo tas žmogus, kuris stengdavosi užvesti „Bekento“ vyrus kovoti ir nepasiduoti, todėl jo naudingumą galime įžvelgti tiek aikštėje, tiek už jos ribų.

Edgaras Stankevičius (FK „Sportidus“). Šiame sezone E. Stankevičius tapo rezultatyviausiu „Sportidus“ žaidėju, įmušdamas 11 įvarčių. Jis buvo pagrindinis „Sportidus“ atakų užbaigėjas, bet net ir jo įvarčių buvo maža, kad „Sportidus“ galėtų finišuoti aukščiau. Visgi savo žaidimu E. Stankevičius buvo pakviestas ir į Lietuvos futsal rinktinę mačams su Andora, o tai parodo, kad asmeninis „Sportidus“ žaidėjo sezonas buvo tikrai geras ir tai turbūt yra realiausias klubo pretendentas kovoti dėl naudingiausio žaidėjo titulo.

Pavelas Šarynskis (VDA). Visų rungtynių šiame sezone P. Šarynskis nesužaidė, tačiau jam užteko ir 9 mačų, kad jis įmuštų 9 įvarčius. Statistiškai gauname, kad P. Šarynskis po įvartį mušė kiekvienose rungtynėse. Žinoma, taip nebuvo, tačiau jo svarba komandoje buvo juntama, o varžovų žaidėjai stengdavo akyliau gintis prieš Pavelą. Visgi įvarčių jam primušti pavyko ir tai jį pavertė vienu iš komandos lyderiu.

Arūnas Šteinas (VIP). A. Šteinas jau pateko į simbolinį antrojo rato penketuką, bet jis vertas ir vietos tarp lygos naudingiausių. Veteranas puikiai supranta savo stipriąsias puses, jas išnaudoja labai kokybiškai ir būna ne tik paskutinis VIP gynybos bastionas, tačiau ir tiksli patranka. Per sezoną A. Šteinui pavyko įmušti 13 įvarčių ir tapti rezultatyviausiu ekipos žaidėju. Žinoma, negalime atmesti ir VIP ekipą žiemą sustiprinusių panevėžiečių, bet A. Šteinas buvo tas kertinis akmuo, kuris padėjo VIP ekipai pakilti iš lentelės dugno.

Edvinas Jasaitis (FK „Akmenė“). Tai vienas techniškiausių lygos žaidėjų, neskaitant „Vyčio“ brazilų. E. Jasaitis yra staigus ir stiprų smūgį turintis futbolininkas, o tais savo smūgiais jam pavyko įmušti net 14 įvarčių bei su FK „Akmene“ finišuoti penktoje vietoje. E. Jasaitis buvo įtrauktas į simbolinį pirmojo rato penketą ir buvo išsiskiriantis „Akmenės“ žaidėjas, prisidėjęs ne prie vienos svarbios komandos pergalės. E. Jasaitis vertas pretenduoti ir dėl naudingiausio žaidėjo titulo.

Mantas Makutunovičius (FC „TurboTransfers“). Vilniaus ekipos puolėjas buvo tas žaidėjas, kuris už „TurboTransfers“ įmušė daugiausiai įvarčių – 13. Nuolat puolimo smaigalyje žaidęs futbolininkas padėjo savo ekipai patekti tarp keturių lygos stipriausių ir su ja dar gali pasidabinti bronzos medaliais. Ūgiu išsiskiriantis M. Makutunovičius buvo tikrasis komandos „stulpas“, kuris viso sezono metu žaidė naudingai ir tarp naudingiausių žaidėjų jo pavardę galime rašyti drąsiai.

Eisvinas Utyra (Jonavos „Vikingai“). Eisvinas Utyra jau praktiškai užsitarnavo rezultatyviausio sezono žaidėjo titulą, nebent per finalo rungtynes kažkas stebuklingai iššaus. Tačiau įmušti net 31 įvartį per reguliarųjį sezono etapą, o dar 2 įvarčius pridėti per atkrintamąsias – kažkas nuostabaus. Tokio sezono pasirodymo pilnai pakanka, kad E. Utyra laikytume vienu iš naudingiausių sezono žaidėjų.

Valdas Pocevičius (Gargždų „Pramogos - SC“). Savo gretose „Pramogos - SC“ turi labai daug patyrusių žaidėjų, kurie džiugino savo komandos fanus įvarčiais ir pasiekė sezono finalą bei vis dar turi vilčių iškovoti auksą. Tačiau Gargždų komandoje beveik kiekvienose rungtynėse išsiskiria Valdas Pocevičius. Dažnai mušami įvarčiai, atkakli kova dėl kiekvieno kamuolio ir protingas žaidimas – tai V. Pocevičiaus stiprybės, kurias jis šiame sezone atskleidė kuo puikiausiai, o dėl to jo pavardę galime rašyti tarp lygos naudingiausių žaidėjų.

Justinas Zagurskas (FK „Vytis“). Naudingiausiu pirmojo rato žaidėju išrinktas „Vyčio“ kapitonas tikrai nusipelnė kovoti ir dėl sezono naudingiausio žaidėjo titulo. Visą sezoną stabilų žaidimą išlaikęs J. Zagurskas smarkiai patobulėjo šiame sezone, daug išmoko iš brazilų žaidėjų ir trenerio, o neįkainojamos patirties įgavo ir Čempionų lygoje. Natūralu, kad į J. Zagurską daug vilčių bus dedama ir kitų metų pasaulio futsalo čempionate, o šiai dienai jo nepriskaičiuoti prie naudingiausių lygos žaidėjų tiesiog negalime.

Perspektyviausi žaidėjai:

Albert Voskunovič (FK „Vytis“). 20-metis žaidėjas „Vyčio“ gretose sugebėjo puikiai atsiskleisti ir sulaukė pakankamai progų įgauti patirties. A. Voskunovič įgavo ne tik jos, bet ir pademonstravo savo potencialą, reguliariajame sezono etape įmušdamas 9 įvarčius.

Nedas Zagurskas (FK „Vytis“) ir Deividas Abucevičius (FK „Vytis“). Abu žaidėjai Futsal A lygoje debiutavo būdami vos 16 metų ir vaizdo aikštelėje tikrai negadino. Nors dar per anksti kalbėti apie šių žaidėjų perspektyvas futsale, tačiau debiutuoti Lietuvos čempionų gretose būnant vos 16 yra rimta paraiška ateičiai.

Deividas Reimaris (FC „TurboTransfers“). Žiemą prie „TurboTransfers“ prisijungęs D. Reimaris labai greitai parodė savo perspektyvas. Jam pavyko įmušti net 10 įvarčių reguliariajame sezone, o su jaunatvišku veržlumu varžovams buvo keliama daug problemų. 21-erių metų D. Reimariui greitai pavyko įrodyti, kad jis yra vienas iš perspektyviausių lygos žaidėjų.

Darius Zubauskas („Pramogos - SC“). 18-metis prie „Pramogos - SC“ prisijungė žiemą ir iškart pradėjo mušti įvarčius. Dažnai D. Zubauskas per rungtynes pasižymėdavo po du kartus ir svariai prisidėjo prie to, kad Gargždų ekipa pasiektų Futsal A lygos finalą, o pats D. Zubauskas būtų laikomas vienu iš perspektyviausių lygos žaidėjų.

Tomas ir Aivaras Rakašiai (abu FK „Akmenė“). 21-erių metų dvyniai į „Akmenės“ kolektyvą įsiliejo puikiai ir čia atrado savo vietą. Aivaras sugebėjo įmušti 7 įvarčius, o jo brolis – 5. Abu žaidėjai yra dar tikrai jauni ir tapti dar geresniais futsalo žaidėjais jie tikrai gali – potencialo ir perspektyvos tam yra į valias. Bus labai įdomu stebėti šių dvynių progresą ir jų tarpusavio supratimą aikštelėje, kurį buvo galima pamatyti ir šiame sezone, kadangi ne vienas įvartis į varžovų vartus krisdavo būtent po Rakašių kombinacijų.

Geriausi vartininkai:

Gintaras Repšas (FK „Vytis“). Finalininkų vartininkas pirmoje sezono dalyje buvo įtrauktas į simbolinį penketą, nes praleido mažiausiai įvarčių. Taip buvo ir antrojoje sezono dalyje, kurioje G. Repšui visgi jau tekdavo žaisti kiek mažiau, nes „Vytis“ turėjo tinkamų galimybių ir aplinkybių išbandyti kitų vartininkų, kaip Ernestas Macenis. Visgi G. Repšo žaidimas buvo užtikrintas ir geras, nors smulkių klaidų išvengti nepavyko. Visgi, „Vyčio“ vartų sargas yra vertas būti laikomas vienu iš geriausių lygos vartininkų.

Marius Šalkauskas (FC „TurboTransfers“). Tai vartininkas, kuris buvo įtrauktas į simbolinį antrojo rato penketą. Kaip jau buvo rašyta tada, M. Šalkauskas išsiskyrė ne tik žaidimu vartuose, bet ir savo stipriu smūgiu, kurio dėka jam pavyko įmušti net tris įvarčius. M. Šalkauskas puikiai pasirodė ir atkrintamosiose rungtynėse, kur prieš „Vytį“ per du mačus praleido vos 2 įvarčius ir fantastiškai gelbėdavo savo ekipą. Turbūt tas pasirodymas pusfinalyje tik dar labiau patvirtino, kad M. Šalkauskas gali kovoti dėl geriausio lygos vartininko titulo.